Викладач зі Львова домігся підвищення зарплатні вчителям та лікарям

4466 0
Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка та активіст Святослав Літинський виграв суд в Кабінету міністрів України щодо неправомірного заниження заробітної платні викладачам та вчителям. Згідно з постановою Окружного адміністративного суду міста Києва зарплати повинні бути вищими на 22%, що у грошовому перерахунку становить понад 1000 грн.
фото: finance.obozrevatel.com

фото: finance.obozrevatel.com

«За моїм позовом суд зобов’язав Кабмін підняти зарплати вчителям, лікарям, викладачам … на 22%!!!», - написав Ліітинський на своїй сторінці в Facebook.

Йдеться про те, що 25 травня 2016 року київський суд визнав незаконними п.1 та п.2 постанови Кабінету Міністрів України № 731 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 16 вересня 2015 року. Цими пунктами було визначено, що попри наявну тарифну сітку для визначання викладацьких ставок, зарплата вчителям нараховувалась за ставкою 1012 грн, яку множили на відповідний розряд викладача.

Обґрунтувати ставку 1012 грн юристи Кабміну не змоги, відтак суд задовольнив позов Святослава Літинського. Відтак згідно з постановою суду базова ставка для нарахування зарплати вчителям та викладачам не повинна бути меншою ніж мінімальна зарплата, яка на сьогодні становить 1450 грн.  

«Закріплена в п.1 Постанови норма «з 1 вересня 2015 р - 1012 гривень» є меншою законодавчо визначеному розміру мінімальної заробітної плати, отже мінімальна заробітна плата як базова величина для формування посадового окладу працівників не використовується. З огляду на викладене, норми оскаржуваної постанови суперечать вимогам ст. 6 Закону України «Про оплату праці» та ст.96 Кодексу законів про працю України», - йдеться в постанові суду.

Проте, як швидко нарахування будуть проводитись за нової схемою, невідомо. Постанова може бути оскаржена в апеляційній інстанції, – пише zaxid.net.

Нагадаємо, викладач та громадський активіст Святослав Літинський також подав позов проти Національного антикорупційного бюро України — через розміщення на офіційному сайті інтерв'ю директора російською мовою. Активіст вимагає зобов'язати НАБУ надати йому переклад виступу керівника Бюро Артема Ситника державною мовою. 

Читайте також: «Шерлок Холмс» та «П’ята Авеню». Чому ми й надалі позичаємо у цілого світу?


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!