Викладач-доброволець – про ворога і відбудову та чи буде світло на вихідних. Підсумки доби

1073 0
Нині 13 січня та 324 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото ілюстративне: ЗСУ

Фото ілюстративне: ЗСУ

Ситуація на фронті: Російські війська ще не повністю захопили Соледар на Донеччині, хоч і дещо просунулися. Можливе взяття цього міста навряд чи дозволить російським силам захопити Бахмут, про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW). В ISW вказують, що в районі Бахмута російські війська наразі залишаються далекими від переривання українських наземних ліній зв’язку, що необхідно для оточення міста.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Макіївку і Білогорівку Луганської області та Спірне, Роздолівку, Сіль, Красну Гору, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Предтечине, Курдюмівку, Водяне, Невельське, Красногорівку, Мар’їнку та Велику Новосілку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 28 ударів по районах зосередження противника, а також 5 – по позиціях його ЗРК. Також уражено 3 пункти управління, зенітний ракетний комплекс С-300, 3 склади боєприпасів, а також 3 інших важливих об’єкти окупантів. Наші захисники збили ворожий літак Су-25 та БпЛА «Орлан-10».

Читайте також: Обговорили Бахмут і Соледар. Зеленський збирав ставку. Також говорили про зміцнення Сил оборони за допомогою техніки та озброєння, які надходять від партнерів.

На цю ж тему: Замість Суровікіна – Герасимов. Що означає зміна керівництва угруповання військ РФ проти України. «Колись останній російський імператор Микола Другий точно так само тасував своїх генералів, а потім врешті-решт призначив самого себе головнокомандуючим. Чим це закінчилося ми добре знаємо. путін має за взірець Петра Першого, а йде скоріше шляхом Миколи Першого і Миколи Другого. Обидва закінчили погано. Ось така іронія історичної долі» – зазначив український політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Акцент дня: Як хочете «прохалявити», згадуйте хлопців і дівчат на фронті. Розмова з викладачем-добровольцем. Андрій Романюк – доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних технологій Факультету прикладних наук УКУ, працює в університеті з 2015 року. З початку повномасштабної війни пішов на фронт захищати Україну. Нещодавно пан Андрій приїхав у відрядження із зони бойових дій на кілька днів до Львова. Ми розпитали, як це провести десять місяців в армії, що надихає та з чим важко змиритись.

«Хлопці на фронті взяли на себе обовʼязок тебе захистити, а твоє завдання – навчатись і відбудовувати нашу державу. Твій фронт – тут! Або ти на цьому фронті, або йдеш працювати чи на військову службу», – каже він.

Цитата дня: «У нас не той ворог, щоб розслаблятися. Безумовно, що відбудова – це складний процес, але ще чимало зусиль треба направити на перемогу. Відбудовувати будемо всі, але спершу треба позбутись не тільки ворога, а й тих законодавчих, управлінських нашарувань ще з радянських часів і яких ми не позбулися за роки незалежності. Якщо на цій основі будемо продовжувати пробувати щось будувати, на теперішні нашарування накладатимемо ще один шар штукатурки, то ця стіна обвалиться й боляче нас вдарить».

Ключові події:

1. Українців спитали, кого вони вважають політиком 2022 року. Результати. Більшість респондентів назвали Володимира Зеленського. Також звучали імена Валерія Залужного, Олексія Арестовича, Петра Порошенка;

2. У вихідні обсяги відключень світла можуть зменшитися через потепління, – «Укренерго». «У вихідні очікуємо на потепління, і нам знову буде легше «упакувати» споживання в той обсяг генерації, який ми маємо», – заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Читайте також: Рада дозволила сплачувати комуналку й податки електронними грошима. На час війни обіг електронних грошей обмежений в Україні, так що усі новації почнуть діяти після перемоги України;

3. У Львові викрили російську фірму, що володіла нерухомістю у центрі міста. За даними слідства, підприємство незаконно заволоділо двоповерховим приміщенням площею близько 160 м кв;

4. «Укрзалізниця» призначила поїзд зі Львова до Херсона. Рейс відправлятиметься зі Львова з 20 січня по парних числах о 16:12 і прибуватиме до Херсона о 13:27 наступного дня. З Херсона поїзд вирушатиме з 21 січня по непарних числах о 14:27 і прибуватиме до Львова о 10:18;

5.У парку «Високий замок» встановили гойдалки та висадили дерева. «У парку Високий замок встановили після ремонту гойдалки, демонтовані в парку Франка, зробили їх різні конфігурації для дітей різного віку. Також досадили 12 ялин, 2 ялиці, 13 сосен і 100 грабів. Хвоя дуже прикрашає парк», – повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Читайте також: Львів’ян запрошують на літературний вечір з Андрієм Любкою. Він пройде нині о 18:00 на Великій сцені Театру Лесі Українки, вхід вільний.

А також: «Цей світ вертеп». Львів’ян кличуть на концерт до річниці з дня народження Грицька Чубая. Під час концерту прозвучать відомі пісні і колядки у виконанні Тараса і Соломії Чубай.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!