Виклики по-новому. До кого тепер не приїде «швидка» у Львові та області

8023 0
Поділ громадян на сільських та міських жителів скасували, «швидкі» однаково мають їздити як в містах, так і в селах.
Фото: Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф

Фото: Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф

Із весни наступного року усі виклики екстреної медичної допомоги поділять на 4 типи, відповідно до станів пацієнтів. Зміниться також і час доїзду до хворих у селах та містах. Про це Тvoemisto.tv зазначив керівник Центру екстреної медичної допомоги Андрій Васько.

Читайте також: Кабмін затвердив норматив прибуття екстреної меддопомоги

За його словами, доїзд на виклики, які відносяться до критичних та профільних бригад, становитимуть 10 та 20 хвилин відповідно. А ось на ті виклики, які відносяться до неекстрених і непрофільних – бригади не виїжджатимуть. При чому, усі виклики будуть уніфіковані – «швидкі» однаково мають їздити як в містах, так і в селах.

«Раніше за нормативами, по місту швидка мала доїхати за 10 хвилин, а поза містом – за 20 хвилин. Тепер підхід повністю змінюється – усі виклики уніфікують і вони не залежатимуть від місцевості, бо ж , оскільки невідкладні стани протікають однаково як у жителя села, так і міста», – каже Андрій Васько.

Читайте також: Дефібрилятори в людних місцях та нові автомобілі. Як зміниться швидка допомога в Україні

До критичних викликів належать пацієнти, в яких відсутнє дихання, масивна крововтрата, порушення дихання. До екстрених – втрата свідомості чи його порушення, кровотечі, інсульт, інфаркт, розлади дихання.

Як зазначає Андрій Васько, після зміни поділу бригади «швидких» насамперед обслуговуватимуть критичні виклики.

«Наприклад, до пацієнта, який при смерті, виїжджатиме швидка в першу чергу. Не на гіпертонію чи високу температуру, а саме на критичні виклики. Раніше в Положенні Кабміну була постанова про те, що бригада швидкої на неекстрений виклик могла приїхати до години часу. Тобто, навіть якщо цій людині вже стало краще, чи вона сходила до сімейного лікаря, все одно машина приїжджала. Тепер на такі виклики бригади не виїжджатимуть», – додає Андрій Васько.

Невідкладний стан означає, що пацієнт не перебуває у критичному стані, а, наприклад, має підвищення артеріального тиску, яке не несе загрозливих станів, чи підозру на пневмонію. У цьому випадку, як пояснює Андрій Васько, диспетчер спілкується з пацієнтом, аналізує його стан, може запропонувати звернутися до сімейного лікаря або передати виклик в центр первинної медико-санітарної допомоги.

Читайте також: В Україні на швидкій працюватимуть парамедики та екстрені медичні техніки

Непрофільні виклики – це стани, які не потребують безпосереднього огляду лікарем. Тобто, диспетчер може порекомендувати щось дистанційно, залучити лікаря екстреної медичної допомоги або порекомендує все ж таки звернутися до сімейного лікаря.

За словами Андрія Васька, перехід на новий варіант функціонування «швидких» займе приблизно 2-3 місяці. Передбачається, що це може статися навесні 2021 року.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!