На правах реклами

«Виконати зобов’язання перед інвесторами у час війни – це головна вимога», – директорка БК «Вертикаль»

1492 0
«Цінуємо, що разом з нашими клієнтами проходимо цей нелегкий час, знаходимо порозуміння і працюємо на перемогу».
Ірина Орловська, директорка БК Вертикаль

Ірина Орловська, директорка БК Вертикаль

За даними сервісу нерухомості Lun, за останній рік квартири у новобудовах Івано-Франківська здорожчали. Так забудовники реагують на війну, яка призвела до порушень логістики, подорожчання і відсутність будівельних матеріалів та інженерного обладнання, валютні коливання тощо.

Зараз суттєво зросла собівартість будівництва: кількість постачальників матеріалів значно зменшилась, адже значна їх частина розташовувалися на Сході, де тривають бойові дії. Будівельні заводи постраждали від обстрілів, а імпортні матеріали стали дефіцитом. А ще – нові вимоги держави щодо будівельних норм, дефіцит працівників та вимкнення електроенергії. Зараз говорити про «бізнес» недоречно, йдеться лише про виконання взятих зобов’язань перед інвесторами, каже директорка БК Вертикаль Ірина Орловська. Далі – керівниця успішної в Івано-Франківську компанії, яка понад 15 років на ринку та є представником Ради директорів Конфедерації будівельників України, – про виклики і зміни в будівельній галузі.

ЖК преміум-класу HydroPark DeLuxe

Як БК «Вертикаль» працює в умовах воєнного стану?

15 березня 2022, коли не минуло й місяця з початку російсько-української війни, «Вертикаль» відновила будівництво одразу чотирьох житлових комплексів в Івано-Франківську – HydroPark DeLuxe, Lystopad, Містечко Козацьке та Містечко Мануфактура. За тиждень ми почали роботи на ще одному проєкті – ЖК Sonata.

Перша причина, чому ми на це пішли, – це відповідальність перед клієнтами, які очікують на житло від БК «Вертикаль».

Ми працюємо на ринку понад 15 років. Подолали дві хвилі COVID-19, які істотно вплинули на темпи будівництва. Але це не порівняти з проблемами у час війни. З іншого боку, ці випробування дали нам змогу стати сильнішими. Цінуємо, що разом з нашими клієнтами проходимо цей нелегкий час, знаходимо порозуміння і працюємо на перемогу.

Як змінилася робота компанії з часу повномасштабного вторгнення?

У перший день війни було прийнято рішення призупинити усі будівельні роботи. З часом ми адаптувалися та поетапно почали відновлювати роботу. Те, що змінилося точно, – практично усі в компанії почали займатися волонтерством. Обов’язок кожного українця допомагати нашим військовим – тому команда «Вертикалі» об’єдналася у благодійній ініціативі «Україна – мій Дім». Ми єднаємо людей по всій Україні та різних містах світу, щоб разом допомагати Збройним силам України та людям, які потребують підтримки.

Як змінився клієнт під час війни? Чи змінилися запити?

У довоєнний період попитом користувалось житло на етапі фундаменту, та зараз покупці надають перевагу готовим квартирам або житлу, які близькі до здачі. Це закономірно, тому ми тимчасово зупинили продаж у секціях на етапі фундаменту та більше продаємо житло на етапі готовності або об’єкти у активній будівельній фазі.

Окрім того, до нас часто звертаються мешканці щодо перепродажу квартир, адже довіряють нам. Тому було прийнято рішення створити «Вертикаль Брокеридж» – сервіс купівлі-продажу, у якому ми продаємо квартири та комерційну нерухомість.

Сервіс зручний, адже надаємо безкоштовно продавцю, тобто власнику нерухомості БК «Вертикаль», повний супровід з юридичних питань, рекламні послуги, підбираємо клієнтів, готуємо приміщення та здійснюємо професійну фото- і відеозйомку. У сервісі вже є понад 70 квартир і нещодавно ми запустили зручний сайт.

Ми прислухаємось до запитів наших клієнтів, адаптуємось та робимо усе, щоб бути максимально корисними для покупців нерухомості БК «Вертикаль».

Як можете оцінити фінансовий стан БК «Вертикаль» на сьогодні?

Значну увагу приділяємо стратегічному плануванню – такою є філософія компанії в останні роки. Тому разом з нашою сильною командою продумували наперед різні сценарії та готувалися і до найгірших перебігів подій. За 14 років компанії ми пережили не одну кризу, тому нові труднощі сприймаємо як виклики, які будемо впевнено долати.

Один із принципів нашої роботи – це грамотне фінансове планування, яке передбачає забезпечення фінансових резервів. Маємо міцний фундамент і впевнені у тому, що повністю виконаємо зобов’язання перед клієнтами. Тож можу сказати так: фінансовий стан компанії, навіть у таких складних умовах як зараз, дозволяє бути впевненими у майбутньому.

Ви запустили програму лояльності для українських військовослужбовців розкажіть більше про неї…

Програма діє на купівлю нових квартир для військовослужбовців та ветеранів війни. Щоб отримати додаткові знижки на нерухомість, потрібно мати документ, який підтверджує статус. До речі, оформити квартиру можна і на дружину.

Ми розробили систему лояльності, яка зараз має значний попит. Ми раді, що українські воїни обирають якісний дім від БК «Вертикаль».

ЖК бізнес-класу Lystopad

Чи не думали про те, щоб переїхати за кордон, адже викликів для бізнесу в умовах війни дуже багато?

Українці дуже сильна нація. Нас не вигнати зі своїх домівок, не здолати сильний дух. Які б виклики нас не чекали, ми залишаємося вдома і в такий непростий час об’єднуємося, щоб пройти усі випробування.

Вдома найкраще. Тут і стіни допомагають. А за кордоном нас ніхто не чекає. Тому ми цінуємо персонал та підтримуємо команду. Сьогодні близько третини працівників нашої компанії воюють на передовій, а ми в тилу допомагаємо та підтримуємо їх та їхні родини.

Якою є ситуація на будівельних майданчиках? Чи змінилася динаміка будівництва?

Зараз активно ведуться будівельні роботи у п’яти житлових комплексах. Звісно, це не ті об’єми, які були до війни, але ми поступово нарощуємо темпи будівництва у всіх будинках. З початку війни ми не зупиняли активні будівельні роботи в першому будинку ЖК Містечко Мануфактура. Була затримка, але компанія здала будинок.

Клієнти до нас звертаються, ми постійно тримаємо контакт, інформуємо про будівництво у фото- та відеозвітах та підтримуємо клієнтів 24/7.

Роботи продовжуються, ми адаптувалися до нових непростих умов і впевнено будуємо якісне житло.

В чому особливості будівельного ринку в Україні зараз? Якими є нові вимоги?

Виконати зобов’язання вчасно і в повному обсязі – це перша і головна вимога. В умовах, коли ціни на матеріали ростуть кожного дня, ми шукаємо нові шляхи, як їх отримати. Переконані, війна обов’язково завершиться, а зараз важливо знаходити порозуміння.

Важливо розмовляти і чути клієнта. Адже наші плани, графіки – все ґрунтувалося на тенденціях зростаючої економіки. Контекст змінився. Незважаючи на негативні впливи та ризики, ми не заморозили жоден об’єкт, працюємо, щоб виконати свої зобов’язання.

Якими ваші прогнози щодо будівельного ринку?

Нас чекає велике відновлення. Звісно, після перемоги ми відбудуємо Україну та кожне зруйноване місто, містечко та село. По-іншому бути не може.

В Івано-Франківську прогнозую зростання попиту та зменшення якісної пропозиції. Не кожен забудовник зможе пройти випробування війною, зберігши професійну команду, якість будівництва та сервіс для клієнта. Однак я впевнена, що компанія «Вертикаль» зможе.

Попереду будуть ті, хто вміє планувати, приймати виклики, змінюватися. І ми до цього готові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!