Винайдено у Львові. 5 стартапів, створених львів’янами

5503 1
Розроблені львівськими інноваторами пристрої вміють зберігати думки та ідеї, сонячну енергію, показувати поворот і розвивати уяву.
На фото: SHelmet

На фото: SHelmet

На ІТ Arena – наймасштабнішій технічній конференції Східної Європи, що відбулася днями на стадіоні «Арена Львів» – українські стартапи представили інноваційні розробки, які вже здобувають підтримку на краудфандингових платформах і мають шанс вирватись на технологічну передову. Tvoemisto.tv розповідає про п’ять оригінальних розробок, створених львівськими інноваторами.

Senstone

З першого погляду цей пристрій скидається на модну прикрасу. Однак за мінімалістичним дизайном ховається унікальна функція: перетворення голосових записів у текст. Носити його можна як звичайну прикрасу. Творці стартапу – львів’яни Назар Федорчук і Маркіян Мацех –  вважають, що винахід актуальний зараз, адже під час навчання, на вулиці чи у транспорті вам може знадобитися швидко зробити нотатку, не використовуючи телефон.

«Це розумний диктофон, який записує голос, перетворює його на текст і зберігає на мобільному телефоні у формі нотаток, організованих за ключовими словами, локаціями й часом. Пристрій розпізнає 12 мов, дозволяє редагувати тексти, надсилати їх в інші додатки, шукати за ключовими словами чи місцем запису, створювати списки завдань і нагадування», – розповідає Маркіян. Заряду акумулятора вистачить на три дні автономної роботи, а внутрішній жорсткий диск пристрою вміщає майже дві години безперервного запису.

Необхідні для виробництва першої партії 50 тисяч доларів зібрали на Kickstarter лише за 36 годин. За кілька днів сума зросла до 90 тисяч. Купити Senstone можна за попереднім замовленням. Коштує він 99 доларів.

Helio Pulse

Це високоефективні вакуумні сонячні колектори-концентратори. Автори проекту Юлія та Андрій Чорні розповідають: інновація полягає в тому, що технологію, яку використовують для промислових потреб, пристосували для житлових будинків. «Ми виготовили і протестували кілька дослідних зразків. Дзеркало скеровує промені у трубку, й це дозволяє акумулювати максимум сонячної енергії. Взимку установки працюють добре, а їхньою конкурентною перевагою виявилося те, що можна уникати надмірного нагрівання приміщення влітку. В нашого пристрою є можливість  розвернути дзеркало, коли продовжувати обігрів не потрібно», – каже Андрій.

Одне таке дзеркало коштує 500 доларів. Ціна співмірна з іншими вакуумними системами, проте, за словами творців проекту, окупиться Helio Pulse вдвічі-втричі швидше. «Вже є понад тридцять попередніх замовлень. До весни всі установки будуть готові. Ми й самі користуємось своєю розробкою – в нас удома є чотири дзеркала на будинок 200 квадратних метрів, і за рік це дозволило зекономити близько 35% газу», – розповідає Юлія.

SHelmet

Це винахід вісімнадцятирічного студента програми з комп’ютерних наук Українського католицького університету Маркіяна Зубрицького. Хлопець віддавна їздить на велосипеді й постійно стикається з проблемою безпеки велосипедиста на дорозі. Тому вирішив створити шолом, який би реагував на рухи велосипедиста й показував водіям, куди він повертає.

Ззовні пристрій схожий на коробку з багатьма світлодіодами. Всередині – кілька датчиків, які аналізують прискорення, відповідають за стоп-сигнал і поворотні вогні. «Вам достатньо повернути голову в бік, куди ви хочете повернути, і світлодіоди будуть мигати, поки ви не повернете. При повороті голови назад чи під час інших хаотичних рухів голови поворот не спрацьовує. Також планую підключити шолом до Wi-Fi і GPS і удосконалити додаток для смартфона», – розповідає розробник. Тестовий додаток уже може відображати швидкість, напрямок, маршрут, температуру повітря і стан поворотних вогнів.

СОКО

Здається, що конструктор – це щось для дітей, але розробники стверджують, що СОКО цікавий і дорослим. Це конструктор-тренажер розвитку об’ємно-просторового бачення, уяви, фантазії, нелінійного й нестандартного мислення. Конструктор може допомогти розслабитись людям інтелектуальних професій, врятувати від напруження при одноманітній роботі, тощо.

«Я грався зі своїми дітьми і приліпив до деталі конструктора шматок скотчу. Із нашого конструктора не можна скласти будинок, проте можна моделювати різні динамічні фігури», – розповідає співавтор стартапу Маркіян Коссак. Коштує така забавка від 1100 до 2800 гривень у залежності від кількості деталей.

«Деталі можна з’єднувати з будь-якого боку й під будь-яким кутом. Можна складати роботів, тварин, машини, космічні кораблі, пістолети, підставки під книжки й багато іншого, що підкаже вам фантазія», – додає Маркіян.

Mind Palace

Чи ви мріяли колись про віртуальну кімнату, де можна зберігати випадкові ідеї, важливі думки та розмови? Тоді вашу мрію здійснили студентки Українського католицького університету Тетяна Баценко та Марія Гірна.

«Нам потрібно було робити курсову, але ми не хотіли чогось банального та легкого. Стало цікаво попрацювати з віртуальною реальністю. Ми цього ніколи раніше не робили, й це стало справжнім викликом. Створили віртуальну кімнату, де можна зберігати ідеї та думки, щоб потім у будь-який час могти їх переглянути. Спочатку ви надиктовуєте програмі необхідний текст, А потім будь-коли можете його побачити чи навіть поширити для друзів», – розповідає Тетяна.

Для перегляду нотаток потрібно використовувати спеціальні окуляри віртуальної реальності – тоді у вас перед очима постане світла простора кімната, де є лише ви й ваші нотатки. Авторки поки що розвивають свій проект, удосконалюючи кімнату. Але Mind Palace вже має зо два десятки постійних користувачів.

Дар’я Бавзалук

Фото Олени Семенюк


Читайте також:
2 Жовтня, 2017 23:08
Кавітанд Кукурбітурил Шановна технічна служба сайту, зробіть щось з картинками на сайті [***]s://prnt.sc/gsgi8b
Якщо не знаєте як - питайте, я вам підкажу де прописати стилі
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!