Виплати під час війни. Яку міжнародну допомогу можуть отримати українці

209832 0
Отримати допомогу можна лише за однією з програм.
Фото: apnews.com.ua

Фото: apnews.com.ua

Українці, які є соціально незахищеними та постраждали через повномасштабну війну, можуть отримувати грошову та інші види допомог від міжнародних організацій. Як зазначають у Мінсоцполітики, в результаті співпраці відомства з міжнародними організаціями, понад 1,1 мільйона людей отримали додаткові до державних грошові виплати.

Отримати допомогу можна лише за однією з програм.

Читайте також: Пенсіонери додаткову грошову допомогу можуть отримати у відділеннях «Укрпошти»

Особи, що постраждали від російської агресії, мають право на отримання:

 

Обов’язковою умовою отримання переселенцями, зокрема допомоги від міжнародних організацій, є статус ВПО.

Перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати, затверджує Мінреінтеграції. Цей перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

Комітет Червоного Хреста

Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні спільно з Товариством Червоного Хреста України розпочали програму фінансової підтримки постраждалого населення.

Фінансова допомога становить 2500 грн на особу. Людина не повинна звертатися з окремими заявами – виплати нараховуватимуться разом з державною допомогою. Пріоритет надається особам, переміщеним з громад, які постраждали від бойових дій.

Програма від ЮНІСЕФ «Спільно»

Програма від ЮНІСЕФ «Спільно» передбачає, що сім’ї (незалежно від наявності реєстрації як ВПО) можуть отримати грошову підтримку в розмірі 2200 грн на особу (але не більше 5 осіб в сім’ї), якщо вони:

  • мають троє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років;
  • мають двоє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю.

 

Прийомні батьки/батьки вихователі також можуть подавати заявку на отримання допомоги.

Читайте також: В Україні пенсіонерам можуть надати додаткову грошову допомогу. Як і де отримати

Для отримання коштів необхідно зареєструватися на сайті register.unicef.org. Про остаточне рішення повідомляють в смс. Якщо рішення буде позитивним, виплата надійде упродовж чотирьох тижнів з моменту подання заявки.

Агентства ООН у справах біженців

Агентство ООН у справах біженців надає тримісячну грошову допомогу в розмірі 2200 грн для осіб, які перемістилися на територію Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Івано-Франківської областей та зареєстровані як ВПО.

Читайте також: Як отримати пенсії та виплати під час війни. Пояснення

Виплати проводять через відділення «Укрпошти».

єДопомога

Пенсіонери, незахищені верстви населення, а також постраждалі від російської агресії українці отримати грошову допомогу від міжнародних організацій в межах проєкту єДопомога можуть у відділеннях Укрпошти. Щоб отримати допомогу, потрібно зареєструватися на платформі єДопомога. При тому не обов'язково мати банківський рахунок.

«При заповненні заяви на сайті потрібно просто вказати про відсутність IBAN і за умови прийняття рішення міжнародною організацією пенсіонери отримають свої грошові кошти у відділеннях Укрпошти», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, у межах проєкту від міжнародних організацій допомогу можуть отримати пенсіонери, а також українці, які перебувають на окупованих, деокупованих або територіях, де проходять активні бойові дії, вразливі категорії, до яких входять внутрішньо переміщені особи, багатодітні сім'ї, особи з інвалідністю, батько чи мати, що самотужки виховують малолітню дитину.

Всесвітня продовольча програма ООН

Всесвітня продовольча програма ООН надає грошову допомогу для переселенців, які тимчасово проживають у Рівненській та Вінницькій областях. Розмір допомоги становить 2220 грн на одну особу, а максимальний обсяг допомоги на одну сім’ю становить 6600 грн (у кількості 3-х осіб у домогосподарстві).

Грошова допомога від Всесвітньої продовольчої програми ООН на території Рівненської та Вінницької областей нараховується автоматично усім громадянам, які:

  • зареєстровані як ВПО;
  • подали документи на отримання допомоги на проживання ВПО.

 

Міжнародна організація з міграції

Міжнародна організація з міграції (MOM) запустила багатоцільову програму грошової допомоги, яка полягає у наданні внутрішньо переміщеним особам грошової виплати в розмірі 2200 грн на особу. Наразі проєкт реалізується лише на Закарпатті та Вінниччині. Згодом планують розширити також на Чернівецьку, Івано-Франківську та Львівську області.

Для отримання допомоги людина має зареєструватися як ВПО в органах соціального захисту населення територіальної громади чи ЦНАП.

Пріоритет надається: вагітним жінкам, самотнім батькам, які виховують дітей, сім’ям з двома дітьми і більше, домогосподарствам. де є люди з інвалідністю, людям похилого віку (65+ років).

Норвезька рада у справах біженців

Проєкт з багатоцільової грошової допомоги для ВПО. Реєстрація проходить лише за допомогою чат-боту у «WhatsApp».

Для цього потрібно:

  • завантажити месенджер «WhatsApp» на смартфон;
  • додати до ваших контактів номер 0 800 609 844;
  • відправити на нього повідомлення з з текстом NRC.

 

RED ROSE CDS LIMITED

На пілотній стадії допомогу нададуть орінтовно 40 тис. осіб, а саме:

  • внутрішньо переміщеним особам;
  • пенсіонерам
  • та/або особам з інвалідністю.

 

Розмір допомоги – 2220 грн на кожного члена сім'ї. Термін надання допомоги: щомісяця протягом трьох місяців з потенційним продовженням. Виплати здійснюватимуть через Money Gram, уповноважені банки (визначає Red Rose).

Нагадаємо, що про те, як подати заявку на отримання додаткової грошової допомоги від міжнародних організацій та якою буде сума допомога, читайте у матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!