Політична реклама

Виробники соків обманюють споживачів

1746 0
В українських соках практично не можливо визначити чи додавали виробники штучні ароматизатори чи ні. Адже в країні існують серйозні проблеми із лабораторним контролем. Також, ринку соків бракує нормативів із чітко прописаними параметрами. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказала керівник відділу тестування Громадської організації з захисту прав споживачів "Науково-дослідний Центр Незалежних Споживчих Експертиз "ТЕСТ " Ніна Кільдій.

"З соками дуже багато проблем виникає з тим, що виробники вводять споживача в оману. Адже існує категорія соків, а також – нектарів. Тож, не завжди етикетка відповідає складу, оскільки між цими напоями є різниця у вмісті фруктової частини. А також часто можна спостерігати, коли сік виготовляється з кількох фруктів, а на етикетці вказують не точну інформацію", - сказала вона.

За її словами, дитячі соки часто позиціонують, як дитяче харчування, проте насправді ці продукти є "дорослими" соками, повідомляє УНН.

"Ми піднімали нормативну документацію і були здивовані, що в дитячому харчуванні дозволені відновлені соки. Адже ми всі звикли, що все, що йде в маленьких баночках, - має бути соком прямого віджиму. В дитячому яблучному пюре при перевірці ми знайшли таку речовину як гідрометилфурфурол, яка виникає коли продукт мав тривалу термічну обробку. Тож, перегрів продукту створює вміст цієї небажаної речовини. В Україні вміст цієї речовини не нормується, а в кількох зразках ми виявили перевищення зазначеної речовини", - додала вона.

За її словами, в галузі соків має бути відповідний контроль, аби не траплялось порушень. Адже кількість фруктової частини в нектарах, яка передбачена за європейськими нормами та українськими, - практично співпадають.

"Соки та напої мають перевіряти в першу чергу, адже вони хоч відновлені, хоч ні, - нічого зайвого туди додавати не можна", - додала Н.Кільдій


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!