Вишиванка припала до душі. Як дизайнерка збирає у Львові колекцію вишитих сорочок з усієї України

3408 0
У етно-галереї Росколяни Шимчук – кілька тисяч предметів одягу з усіх регіонів України, багатьом з них по 100-150 років
Фото: Івана Станіславського/Твоє місто

Фото: Івана Станіславського/Твоє місто

Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначають День вишиванки. Із нагоди свята Tvoemisto.tv поспілкувалися з львівською дизайнеркою та колекціонеркою вишитих сорочок Роксоляною Шимчук. У її етно-галереї – кілька тисяч предметів одягу з усіх регіонів України, багатьом з них по 100-150 років. Також львів'янка має колекцію сучасних дизайнерських вишивок. Свій скарб Роксоляна Шимчук збирає вже понад 30 років.

«У інших народів склалося так, що ознакою, символом є прапор, герб та гімн, а в нас – ще й вишиванка. Не тільки українці вишивали, а й дуже багато народів, але в нас таке різнобарв'я стилів… Кожна етнічна група настільки відрізняється від сусідньої, і в нас збережена ця культура», – каже вона.

Раніше вишиванка дозволяла ідентифікувати, так би мовити, свого – коли йде назустріч людина, яку можеш не знати, але одразу видно її світогляд.

Читайте також: Гурт Kalush Orchestra на Євробаченні одягне автентичний український стрій

«Як казав мій дідусь: видно пана по халявах, і по одягу видно, чим дихає людина. Вишиванка – це як мова, ідентифікація нашого народу», – пояснює дизайнерка. 

Роксоляна Шимчук каже, що першу вишиванку купила на «Червоній руті» в 1989 року, коли їздила в етнографічні експедиції, то теж багато речей потрапляло до рук – везла писанки, предмети побуту тощо. Усе-таки дизайнерка зупинилася на одязі. Нині її колекція складається з одягу та аксесуарів зі всієї України.

Читайте також: Чим відрізнялися різдвяні вишиванки від великодніх. Пояснення етнографки

«Я хотіла показати оцю багатогранність та безмежність України, бо є регіональні музеї, де дуже гарно представлена регіональна етнографія, регіональні особливості, а мені було цікаво показати та зібрати всю Україну», – додає вона.

«Коли воно вже зачепило – обов'язково осідає в колекцію. Хоч маєш дуже багато, усе одно розумієш, що це шедевр народного мистецтва, який повинен зберігатись та залишитись. Я, наприклад, уже показувала вишиванку, яку ідентифікують кінцем 19 – початком 20 століття. У неї на пазусі по периметру синьо-жовтими літерами вишито «Ще не вмерла України, ні слава, ні воля...». І ця вишиванка дійшла до наших часів», – розповідає колекціонерка і додає, що, коли б таку сорочку знайшли в давні часи, то можна було б поплатитися життям своїм та родини. 

Також недавно їй до рук потрапила дуже подібна дитяча вишиванка, а саме дитячий одяг є родзинкою колекції Роксоляни Шимчук. Водночас у неї самої дитячий одяг – фактично зі всієї України, такого навіть не зустрінеш у деяких музейних збірках.

Читайте також: Не буває однакових. Як львів'янка дає нове життя старим вишиванкам

«Це – неймовірна праця, і виглядає для мене дуже сентиментально, знаючи, скільки праці закладалося в пошиття дитячої сорочки, на 2-3 рочки, і коли ти розумієш, що люди самі шукали полотно, самі робили нитки, вовну, аж тоді вишивали. Вишити таку сорочку – це великий труд, кілька років часом іде», – каже Роксоляна Шимчук.

Нині вона працює над реставрацією ще однієї сорочки, яка має стати наступним шедевром народного мистецтва.

Додамо, що напередодні дизайнерка створила образи для вже переможців цьогорічного пісенного конкурсу «Євробачення-2022» гурту «Kalush Orchestra». Образи, каже вона, не можна було кардинально змінювати, фірмова панамка, приміром, – це було святе і непорушне, впізнаваність, епатаж гурту. 

«Ми одягнули хлопців у копії верховинських сорочок. Для фронтмена Олега Псюка зробили навіть кілька варіантів сорочок, бо все робилося у стислі терміни. Довелося дати автентичні кептарі з моєї колекції, що ми ніколи не практикуємо, але зробити гідні репліки за такий короткий час неможливо. Фактично, це було три тижні, а виходити на сцену Євробачення у час, коли до України звернуті всі погляди всього світу, – велика відповідальність», – говорить Роксолана Шимчук.

За її словами, місія полягала в тому, щоби показати самобутню культуру та водночас сучасну, як і в пісні гурту, де є сучасний реп та самобутня складова гурту. Світ, на її думку, це зараз дуже цінує.

Антоніна Костик

Фото Івана Станіславсьного/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!