Високий стандарт. Що таке 4G і що треба, аби ним користуватися

11516 1
Із запровадженням стандарту LTE нам може більше не знадобитись Wi-Fi.
фото: www.galka.if.ua, www.phonandroid.com, watcher.com.ua

фото: www.galka.if.ua, www.phonandroid.com, watcher.com.ua

Проведений 31 січня тендер на частоти для нового стандарту мобільного зв’язку четвертого покоління 4G (LTE) започаткував новий рівень розвитку мобільних технологій в Україні. Оператори заявляють, що у великих містах України найсучаснішим стандартом комунікацій зможуть користуватися вже у березні-квітні. Експерт із комунікацій Віктор Гальчинський розповідає Tvoemisto.tv про новий стандарт, що потрібно, аби скористатись його перевагами, скільки це коштуватиме і чому це важливо.

Що ж таке стандарт 4G, aбо LTE?

LTE (Long Term Evolution, тобто «довгострокова еволюція») – це, перш за все, надшвидкий мобільний інтернет у вашій кишені. На відміну від поширеного в Україні стандарту 3G, максимальна пропускна здатність якого складає 42 мегабіти на секунду на прийом та 6 мегабіт на секунду при передачі, LTE має зовсім інший рівень швидкостей. Максимальна швидкість на прийом згідно зі специфікаціями стандарту може становити 326,4 мБіт/с, а на передачу – 172,8 мБіт/с. Найновіші ж модифікації стандарту LTE Advanced - CAT12, CAT15 та CAT16 можуть забезпечити швидкість на прийом навіть у 600, 800 мБіт/с і навіть 1 гБіт/с відповідно.

Звичайно, реальні швидкості передачі даних будуть дещо нижчі, але однозначно вищі не тільки за 3G, а й за WiFi-хотспоти, які будуть потрібні хіба для гостей нашої країни.

Які телефони підтримують LTE і як про це дізнатися?

Новий стандарт четвертого покоління підтримує більшість сучасних смартфонів, вироблених у 2014 році та пізніше. Всі такі смартфони, що офіційно продаються в Україні, підтримують частотний діапазон LTE, поширений у Європі. Перевірити, чи підтримує ваш смартфон LTE, можна у меню «мобільні мережі» - якщо в пункті «режим мережі» є «LTE/3G/2G», ви можете користуватися новим стандартом. Деякі українські оператори дозволяють швидко перевірити готовність смартфону до LTE за допомогою спеціального USSD-запиту (наприклад, *245*5#).

Чи досить для користування LTE мати телефон та SIM-карту українського оператора?

Ні, не досить. Для користування стандартом четвертого покоління необхідна USIM-картка нового покоління, яка підтримує стандарт LTE. Із SIM-картками попередніх поколінь ви не зможете користуватися 4G-зв’язком, навіть якщо смартфон підтримує 4G-стандарт. Ви можете обміняти свою SIM-карту на нову зі збереженням номера у салоні вашого оператора, деякі оператори роблять це безкоштовно. USIM-карта сумісна зі всіма існуючими стандартами третього та другого покоління.

Мій телефон не підтримує 4G, але я дуже хочу користуватися новим стандартом. Чи це можливо?

Так, на ринку існують пристрої, які дозволяють це робити – WiFi-роутери з LTE-модемом. З його допомогою можна «роздати» швидкісний інтернет четвертого покоління на будь-який смартфон чи комп’ютер, що має WiFi. Але в такому разі потрібно буде носити з собою окремий пристрій.

Скільки коштуватиме новий стандарт, чи доведеться платити дорожче?

На сьогодні українські оператори – переможці 4G-тендеру декларують, що швидкісний інтернет надаватиметься на умовах чинних тарифних планів. Це відповідає існуючій європейській практиці – більшість операторів не бере доплат за користування LTE. Водночас потрібно розуміти, що, якщо ваш тарифний план передбачає помегабайтну оплату трафіку, рахунок за послуги може збільшитись, оскільки на високих швидкостях мегабайти «тікають» швидше.

Що можна робити з LTE-підключеннями?

Все, що завгодно. Новий стандарт забезпечить комфортніший перегляд онлайн-відео, швидше закачування файлів, кращу якість онлайн-радіо та музики. Ви зможете робити все те, що звично робите в інтернеті, але зі стабільним з’єднанням та швидкістю, що перевершує навіть деякі стаціонарні інтернет-підключення.

Тарас Базюк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
3 Лютого, 2018 22:51
Fraunhofer Якщо рекламований 4g буде працювати як зараз не менш рекламований 3g з малим покриттям і хороша швидкість в основному вночі, краще wifi(я не про безкоштовні незашифровані хотспоти).
Крім того розгортання мережі в наших операторів дуже мляве то частоти заважають військовим, то обладнання не вистачає, то бригад по монтажу не хватає(спочатку змусили спеціалістів поїхати шукати кращого життя а потім коли рак свиснув схаменулись).
Тарифи 100 % зростуть гривня сплановано урядом девальвує, витрати для операторів зростуть а прибуток хочуть вони великий та стабільний єдине що частково стримає ріст це постійне падіння купівельної спроможності громадян та низькі доходи громадян в твердому значенні (те що людям видадуть папірці по 1000 грн з зарплатою в 10,000 не означає що вони зможуть платити більше ніж раніше в перекладі на $/€)
Ще ваш спеціаліст не вказав що ЛТЕ це тільки передача даних дзвінки будуть здійснюватись в основному по старішому стандарті або при підтримці оператором та телефонами обох користувачів ф-ції VoLTE.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!