Як на різдвяні свята зробити витинанку своїми руками. Поради від Дарії Альошкіної

3997 0
Tvoemisto.tv навідалось до мисткині в майстерню, аби дізнатися, як створити своїми руками автентичну прикрасу з паперу до різдвяних свят.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Витинанка – дуже давній вид ужиткового мистецтва, який з’явився ще з часів виникнення паперу. В Україні витинанки були розповсюджені наприкінці XIX ст. на Поділлі, Подніпров’ї, Прикарпатті. «Витинанки до окраси хат» описувалися у творах Григорія Квітки-Основ’яненка, Михайла Коцюбинського, Бориса Грінченка, Івана Франко. Згодом цей вид мистецтва перестав використовуватися у побуті та трохи занепав. Але львівська майстриня привернула знову увагу до витинанок, створюючи монументальні декоративні витвори для сучасних інтер’єрів.

Tvoemisto.tv навідалось до мисткині в майстерню, аби дізнатися, як створити своїми руками автентичну прикрасу з паперу до різдвяних свят.

Одразу при вході в мастерню ми потрапляємо у світ паперу та ажурного мистецтва. Витинанки тут повсюди: на вікнах, стінах, дверях. А підлогу вкриває схожий на сніг шар з шматочків подрібненого паперу. На витинанках зображені жіночі силуети, рослинні орнаменти, янголи та геометричні форми. І сама Дарія органічно вписується на тлі своїх робіт.

«Ми можемо створювати витинанки трьома техніками: руками, ножицями та спеціальним ножем. Зазвичай, я працюю ножем, але продемонструю і інші способи. Наприклад, руками – це називається вириванка. Цей процес найбільше подобається дітям. Спочатку ми пом’якшуємо папір, пом’явши його. Складаємо листок удвоє або в четверо», – показує вона.

За її словами, має відбутися магія: закривання та відкривання витинанки. Так майстриню ще вчила мама в дитинстві.  

«Деякі художники роблять не складаючи папір, але я складаю. Тоді відбувається певна магія. Отак наношу малюнок олівцем, схематичне зображення, а руки потім відіграють роль ножиць. Кажуть, вириванки робилися на свята, коли не можна було в руки брати щось гостре», – розповідає художниця.

Мисткиня каже, що техніка виривання є дуже енергетичною, де максимум задіяні руки. Це дуже архаїчна техніка, багато художників в Україні працюють в ній.  

Друга техніка, яку показує нам пані Дарина – це вирізання ножицями. Вона теж схематично намічає малюнок олівцем та складає листок удвоє, потім у ще кілька разів, бо збирається зробити сніжинку. Вважає цю форму дуже потужним знаком, який утворює хрест та інші українські символи.

«Витинанка доволі швидкий вид творчості. Тож я вчу всіх робити її швидко. Свої монументальні витинанки я створюю за 3-5 днів», – говорить мисткиня.

Свої роботи майстриня робить у техніці витинання ножем. Інструмент подібний на скальпель із змінними лезами. Інколи під час виготовлення однієї роботи жінці доводиться змінити 5-6 лез.

«Третя техніка, якою я працюю – це витинання ножем. Ніж коштує близько 60 грн і дошка спеціальна близько 100 грн. Тож затрати не такі велики, аби спробувати себе у цьому виді мистецтва та реалізувати свою творчу наснагу. Взагалі – це доволі доступне заняття: витинанки можна робити і з паперу, і з картону», – каже вона.

Дарія демонструє нам папір з опалого листя, який зараз дуже актуальний через свої ековластивості. Каже, що також використовує його у своїх роботах.

Вона додає, що створеними витинанками можна прикрасити вдома ялинку, дідух чи люстру.

Анна Чистякова

Фото авторки

Відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!