Вийшли за них. Фоторепортаж із Маршу за права тварин у Львові

10908 0
Тисяча львів’ян і чимало їхніх улюбленців пройшли містом, вимагаючи припинити жорстоке поводження з тваринами.

15 жовтня сотні львів’ян вийшли на вулицю, щоб привернути увагу до порушення прав тварин в Україні. Учасники всеукраїнського Маршу за права тварин вимагають від держави заборонити утримання тварин у цирках, зоопарках та дельфінаріях, закрити хутряні ферми, припинити практику цькування мисливських собак на живих тваринах, а від правоохоронних органів – застосовувати норми закону, що передбачають покарання за жорстоке поводження з тваринами. Організація UAnimals провела марш у сімнадцяти містах, серед яких Київ, Харків, Одеса та Дніпро. Tvoemisto.tv побувало на львівському марші. 

«Ми маємо дуже слабке законодавство, яке не карає живодерів, – каже співорганізаторка маршу у Львові Тетяна Бучок. – Універсал, який  підписали учасники маршу в кожному місці, вимагає припинити жорстоке поводження з тваринами, використання їх для досліджень і заробітку, а також запровадити дієву систему покарання за порушення прав тварин». Коли під документом зберуть підписи, його передадуть центральним органам влади.

«Вийди за мене!», – закликали песики й котики на плакатах, що поширювались у соціальних мережах перед фестивалем. За словами співорганізатора маршу Сашка Горонді, подію готували близько двох тижнів. «Я приємно вражений кількістю людей, які прийшли на марш у Львові. За нашими підрахунками їх було близько тисячі. Понад п’ятсот підписали універсал. Я вважаю це великим успіхом: марш на захист тварин такого масштабу в Україні відбувається вперше», – коментує він.

Читайте також: Львів’яни та їхні собаки: пес-бандерівець, тихенька Бетті та лагідний Тіціан

Ну думку журналіста й співзасновника «Радіо Сковорода» Володимира Бєглова, проблемою захисту прав тварин переймається дедалі більше людей.

«Ми ще замало звертаємо уваги на жорстокість, яка відбувається навколо нас. Якщо люди жорстокі до тварин, вони жорстокі й до своїх близьких. Тому треба починати з цим боротися. Ще кілька років тому важко було уявити, що така подія взагалі відбудеться у Львові», – каже він і наголошує, що на марш прийшли люди різного віку – отже, проблема актуальна не тільки для молоді.

За словами директорки львівського комунального підприємства «Лев» Оксани Кошак, ставлення львів’ян до безпритульних тварин змінюється. «Особливо активною стала молодь, яка розуміє, що нам треба звертати більше уваги на проблеми тих, хто не може подбати про себе», – говорить вона.

Львів’яни розпочали ходу опівдні від площі перед Оперним театром, пройшли проспектом Свободи, площами Галицькою і Соборною, вулицями Підвальною та Винниченка й завершили ходу на Ринку перед Ратушею. Чимало учасників прийшли на марш зі своїми улюбленцями.

Читайте також: Чому захист прав тварин – це важливо і зовсім не смішно

«Головне, що люди самі розуміють потребу в захисті тварин, – коментує зоозахисник Ігор Сайко. – Якщо кілька років тому дітей масово водили до цирку з тваринами, зараз дедалі більше батьків відмовляються від цього. Так само люди, які мовчки проходили повз жебраків із безпритульними тваринами, тепер викликають поліцію». Він відзначає, що львів’яни завжди реагують на заклики про допомогу в зоозахисних спільнотах у соцмережах, однак важливо, аби влада і правоохоронні органи робили свою роботу, реагуючи на випадки знущання з тварин.

Текст – Марія Горбань

Фото – Ганна Аргірова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!