«Я мрію повернутися додому», – Вероніка зі Слов’янська, яка живе у Львівській спеціальній школі

457 0
Сьогодні – Міжнародний день захисту дітей.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У Львівській спеціальній школі №100, що на вулиці Івана Франка, 119, до початку російсько-української війни навчалися діти із вадами зору зі Львова та західних областей України. Сьогодні тут живуть дітлахи з різних регіонів, де ведуться активні бойові дії, розповідає у коментарі Tvoemisto.tv директорка Львівської спеціальної школи №100 Ірина Костецька. 

Читайте також: До Львова з Бахмута доправили 15-річну дівчинку, яка керувала авто з простреленими колінами

Спочатку діти з Чернігова, Києва, Миколаєва, Ізюму перебували у школі добу або дві і їхали далі за кордон. Тепер тут проживає 35 дорослих і дітей зі Слов’янська та Краматорська. Діти розповідають, що хоч і живуть у мирному місті,  мріють, аби якомога швидше закінчилась війна і вони змогли повернутись із рідними додому, говорить Ірина Костецька.

«Ми виїхали разом з мамою та молодшим братом, бо в нас почались бойові дії. Тут ми ходимо на різні екскурсії до музеїв, малюємо та влаштовували пікнік... але я мрію, щоб закінчилась війна, щоб ми із сім’єю повернулися додому», – каже жителька Слов’янська, 17-річна Вероніка.

Аби діти нічого не потребували, їх підтримують та допомагають з усім необхідним благодійники, розповідає Ірина Костецька. Жінка каже, що з перших днів війни вони отримують харчування, медикаменти, одяг від благодійного фонду «Mom for everyone» (Мама для кожного). 

Керівниця благодійного фонду Наталія Михайлів каже, що спочатку було важко, так як дітки були різні і у кожного своя історія, але спільними зусиллями освітян та небайдужих людей три місяці вдавалося піклуватися про цю школу та інші.

Також у фонду є програма «Відкрито для кожного», коли кожен, хто перебуває у скрутній ситуації у межах Львівської, Франківської та Волинської областей може звернутися до них по допомогу. Щодня до БФ звертаються близько 300 людей і 90% запитів потребуючих вдається задовольнити. 

«В мене є діалог з мамою з Маріуполя, яка за останні два дні просить і постійно вибачається за це. Але такого не має бути. Не потрібно вибачатись. Не потрібно боятися просити допомоги! Сьогодні наш обов’язок – допомогти, а обов’язок мами перед своїми дітьми – попросити про це. І я впевнена, що є мільйони людей, які протягнуть руку», – каже благодійниця.

Соломія Байдака

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

 

 

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!