Як 100 років тому проголосили Акт Злуки. Раритетні фото

2415 0
Сьогодні українці відзначають День Соборності – річницю об’єднання ЗУНР та УНР
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві проголосили Акт Злуки, що об’єднав Україну. Пропонуємо подивитись раритетні фото, зроблені в той час.

«З самого ранку місто прийняло урочистий вигляд. Доми прибрано національними прапорами й транспарентами, на бальконах повішені коври й полотна з яскравими українськими рисунками. Особливо гарно удекоровано доми на Софійській площі і сусідніх вулицях. З поміж них відличається дім, в котрім поміщається центральна контора телєґрафа й будинок київського ґуберніяльного земства. На їхніх бальконах поміщено портрети й бюсти Шевченка, прибрані національними стрічками й прапорами. Тріюмфальну арку при вході з Володимирської вулиці на Софійську площу було прибрано зверху і по бокам старовинними гербами України й Галичини. По всій площі до стовпів було прибито ріжні герби українських ґуберній і плякати», – писало того дня Українське телеграфічне агентство.

Читайте також: Нацбанк випустив пам'ятну монету до Дня соборності

«Ориґінальна це була картина: по галицькому боці – переважно селяни в своїх місцевих ношах, здебільшого старші, деякі вже сивоволосі. По боці придніпрянців – самі інтеліґенти, відносно молоді люди. З одного боку – політично зрілі люди різних станів народу. З іншого – революційна, молода, політично зелена інтелігенція, без народу», – ідеться в спогадах очевидців, що цитує Інститут національної пам’яті.

Читайте також: Як у Львові святкуватимуть День Соборності. Програма

«Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народня Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Од нині є єдина незалежна Українська Народня Республіка», – проголосили 100 років тому.

У 1990 році цей день в Україні відзначили наймасовішим в Центральній та Східній Європі «живим ланцюгом» – він об’єднав Схід і Захід України. Одними з організаторів акції були львів’яни брати Горині.

Фото та спогади: Інститут національної пам'яті


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!