Як безпечно їздити з дитиною в авто. 5 порад

5929 0
Кожен водій рано чи пізно стає батьком, і з цього щасливого моменту він стає відповідальним за самих вразливих пасажирів в своєму автомобілі - дітей.
Фото: sign-shop.com.ua, spektrnews.in.ua, gai.dp.ua

Фото: sign-shop.com.ua, spektrnews.in.ua, gai.dp.ua

Спереду – не саджати

Просте правило, про яке часто забувають багато батьків: ніколи не саджайте на переднє пасажирське крісло дитину віком до 12 років або ростом нижче 145 см. Перевезення маленького пасажира на руках у дорослого теж краще виключити, адже в разі зіткнення вага тіла дитини багаторазово збільшується, і утримати його в руках буде неможливо.

Якщо іншого варіанту, окрім перевезення дитини на передньому сидінні, немає, необхідно встановити на нього дитяче автокрісло і відключити подушку безпеки. Якщо автомобіль не обладнаний механізмом відключення подушки безпеки переднього пасажира, потрібно знайти спосіб посадити дитину на задньому дивані – адже подушки розраховані так, щоб розкриватися на рівні грудей людини середнього зросту, дитині ж удар подушки може припасти в область голови, і це може привести до серйозної травми або загибелі.

Читайте також: В Україні змінять правила дорожнього руху: 5 нововведень

Найбезпечніше - посередині заднього дивана

Здавалося б, що може бути простіше – посадити дитину ззаду, підкласти подушку і пристебнути її ременем безпеки. Однак, існує маса нюансів.

Перше, про що слід пам'ятати – подушка навіть при звичайній поїздці буде вислизати з-під дитини. Малюк ризикує «підпірнути» під ремінь безпеки, і той опиниться у нього на шиї, а це погіршить ймовірність отримання травми при аварії.

Більш того, не закріплена подушка – це серйозне випробування для хребта дитини, вже через годину їзди у малюка від такого сидіння напевно втомиться спинка. Тому найкращий вихід – встановити на задній диван дитяче автокрісло, яке потрібно вибирати виходячи з антропометричних даних і віку юного пасажира.

Не зайвим буде поцікавитися даними краш-тесту обраної моделі автокрісла. До речі, згідно з дослідженнями, проведеними на замовлення американського видання Pediatrics з 1997 по 2006 роки, найбезпечніше розміщувати дитяче автокрісло не позаду водія або переднього пасажира, а посередині заднього дивана. З'ясувалося, дитина, розміщена посередині заднього дивана автомобіля, має на 43 % більше шансів залишитися цілою і неушкодженою в ДТП, ніж ті діти, яких посадили з правого або з лівого боку.

Не забувайте про блокування дверей і підйомників

Сьогодні багато марок машин обладнані травмобезпечними електросклопідйомниками, які не допускають затискання рук дітей. Якщо скло затисне дитячий палець, то воно негайно опуститься, запобігаючи серйозній травмі. Крім того, у цих склопідйомників є дуже корисна для батьків функція – блокування: досить натиснути кнопку, і дитина не зможе самостійно опустити скло.

Те ж саме стосується замків задніх дверей – натискаєш кнопочку, і можна не турбуватися про те, що юний пасажир відчинить двері на повному ходу. Якщо машина не обладнана таким пристроєм, його потрібно встановити додатково, благо центральні замки ставлять практично на кожній СТО. Єдине – батькам потрібно не забувати блокувати двері перед кожною поїздкою. Втім, забудькуватим допоможе автоматичне блокування замків всіх дверей, яким зараз намагаються оснастити нові моделі машин. Воно спрацьовує як тільки авто прискориться понад 5-10 км /год.

Читайте також: Як порозумітись із дитиною. 9 порад

Приберіть зайві предмети

Всі важкі і тверді предмети слід закріпити, оскільки в разі зіткнення, особливо на великій швидкості, можуть нанести травми маленькому пасажиру. Ноутбук і портфель кладемо в багажник, пляшки – в спеціальні ніші, папки – в кишені передніх крісел, дитині – тільки м'які іграшки, і можна виїжджати.

Використовуйте наклейку «Дитина в авто»

Не гидуйте використовувати світловідбиваючий стікер з зображенням дитини. Звичайно, віднести цю наклейку до елементів безпеки не можна, але навіть її наявність на автомобілі застереже відповідальних водіїв, які ідуть поруч з вами, від різких рухів і, можливо, відверне аварію.

Джерело: Ukr.Media

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!