Як безпечно провести святковий період. Рекомендації медиків

1043 0
Ті, хто очікують результату тесту на коронавірус, не мають контактувати з іншими.
Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Наближається період Новорічних та Різдвяних свят. Зазвичай у цей час люди збираються компаніями чи сім’ями, щоб разом зустріти Новий Рік та Різдво. Проте цьогоріч звичний спосіб життя змінила пандемія коронавірусу. Як убезпечити себе та близьких – у рекомендаціях керівниці Львівського обласного лабораторного центру Наталії Тімко-Іванченко, передає пресслужба Львівської ОДА.

«За цей тиждень ми спостерігаємо зменшення кількості звернень за медичною допомогою людей з ознаками гострого респіраторного захворювання. Загалом на 2 тисячі людей менше звернулось за цей тиждень у порівнянні з попереднім. Але чи залишиться така тенденція надалі, чи ми будемо спостерігати зростання числа кількості захворювань, залежить від того, як ми відсвяткуємо Новорічні та Різдвяні свята», – каже вона.

Поради:

Особа, яка очікує результату тесту на коронавірус, не має контактувати з іншими

Важливо, що якщо людина здала тест на ПЛР і чекає результату, вона не може йти в гості, на корпоратив, приймати в себе вдома гостей, оскільки факт обстеження одразу ставить таку людину в розряд підозрілої на COVID-19. І поки вона не одержить від’ємний результат, вона не може відвідувати забави чи зустрічі.

Читайте також: Які країни потрапили до «червоної» та «зеленої» зон. Перелік

Якщо в родині хворий на коронавірус – контакти потрібно обмежити

Якщо в родині є хтось хворий, він, до прикладу одужує, але ще перебуває на ізоляції, людина, яка мешкає в одній квартирі з такою захворілою особою не має права піти на корпоратив, зустрічі, приймати в себе вдома гостей, оскільки вона свідомо наражає на небезпеку навколишніх.

Обмежити контакти слід, якщо відчуваєте ознаки захворювання

Якщо людина відчуває хоча б найменший розлад здоров’я: заклало ніс, сів голос, чи дере в горлі чи є якісь інші ознаки, така людина теж не може брати участь у новорічних забавах.

Як правильно відсвяткувати?

Ідеальний варіант, якщо додому прийдуть люди, з якими ми й без цього щоденно контактуємо. Це найближча родина: батьки, діти. Варто уникати зустрічі з тими людьми, за якими ми просто скучили чи давно не бачили, оскільки не знаємо, хто є інфікований і хто може виділяти вірус.

Читайте також: В Україні дозволили продавати ліки через інтернет

Факт того, що людина вже перехворіла, не є для нас 100 % гарантією, що вона вже не може бути джерелом інфікування для нас.

Якщо все ж таки люди приймають рішення святкувати в ресторанах та інших закладах харчування, то вимоги залишаються ті ж самі. Чим менший контакт з іншими незнайомими людьми, тим краще. Якщо ми сідаємо за столик, то намагаємось стежити, щоб цей столик був не ближче, аніж 1,5 метра від наступного.

Дуже ризикованими є загальні заходи, де є танці, співи. Тому, що коли людина співає або голосно говорить, чи кричить, якщо вона є інфікована і може виділяти вірус, то концентрація вірусу, який виділяється при співі, є значно більшим, ніж при звичайній розмові. 

Нагадаємо, що Львівщина залишається областю з показником летальності вищим ніж середньоукраїнський. Тому треба берегти, особливо тих, хто має хронічні захворювання дихальної системи, серцево-судинної системи, загалом осіб старшого віку.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!