Як бізнес допомагає переселенцям у Львові й не тільки. Ініціативи

1412 0
Після російського вторгнення чимало компаній почали допомагати українській армії та переселенцям.Тvoemisto.tv вирішило розповідати про ці ініціативи та те, яку саме допомогу надає бізнес країні у час війни.
Фото: censor.net

Фото: censor.net

«Кредобанк»

«Кредобанк» продовжує допомагати українцям, що потерпіли від російсько-української війни. Так, від початку квітня у Львові запрацював прихисток для людей, що були змушені залишити свою домівку. Банк також продовжує надавати гуманітарну допомогу медичним закладам та населенню.

Зокрема, прихисток для внутрішньо переміщених осіб розрахований на одночасне перебування 50 людей та розташований неподалік залізничного вокзалу. Ним можуть скористатися люди, що змушені були залишити свою домівку через бойові дії та перебувати там до 4-х днів. Перебування – безкоштовне, харчування на місці забезпечує World Central Kitchen. Станом на 6 квітня такою можливістю скористалися понад 150 осіб з різних куточків України.

Тут працюють 15 волонтерів банку, які опікуються гостями та забезпечують їх усім необхідним – одягом, засобами догляду та особистої гігієни. Мешканці можуть безкоштовно скористатися медичною допомогою від клініки «Здоров’я поруч».

Читайте також: Це мільйон доларів на день. Андрій Садовий про переселенців та життя у час війни

«Кредобанк» також продовжує допомагати медичним закладам та людям, що потерпіли від бойових дій. Протягом двох останніх тижнів банк надав медичні засоби, меблі та одяг для НВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь» (м. Київ), забезпечив ліками та продуктами харчування Харківську обласну клінічну лікарню на загальну суму понад 240 тисяч гривень, а також організував доставку 10 фур з гуманітарною допомогою для Криворізького району Дніпропетровської області. Окрім того, продукти харчування від банку отримали: Львівська волонтерська кухня, Міська багатопрофільна лікарня №17 Харківської міської ради, штаб опору Центру дитячої та юнацької творчості Залізничного району Львова.

Окрім цього, «Кредобанк» допомагає обороні України та в евакуації громадян із зон бойових дій. Загальна сума витрат на ці потреби вже перевищила 3 млн гривень. А для українців, що перебувають на території Польщі, акціонер Кредобанку PKO Bank Polski виділив понад 10 мільйонів злотих. Фінансову допомогу отримують громадські організації, які опікуються українськими біженцями, що перебувають у Польщі.

ENGin

Безкоштовна мовна програма ENGin допомагає українській молоді оволодіти розмовною англійською. До війни її учасниками могли стати учні та студенти віком від 13 до 22 років. Тепер Програма запрошує молодь віком до 30 років. Вона отримує можливість спілкуватися онлайн з волонтерами, які вільно володіють англійською мовою.

Набір до Програми триває. Для участі потрібен мінімальний базовий рівень англійської мови, стабільний Інтернет-зв’язок та можливість зустрічатися з волонтером щотижня протягом години.

Читайте також: Підприємці Львівщини мають повернутися до роботи, – Козицький

Учасниками ENGin стали вже більш ніж 11 тисяч студентів та волонтерів. Українські діти та підлітки не просто практикують розмовну англійську, а й знайомляться з культурами інших країн. У довгостроковій перспективі ці навички відкривають кожному з них доступ до кращої академічної освіти та професійних можливостей. Водночас волонтери, які проживають у різних куточках світу, таким чином підтримують українців. Для багатьох із них студенти вже стали друзями.

Для участі в Програмі потрібно:

  • заповнити коротку заявку, де вказати свої вподобання та хобі (щоб команда ENGin знайшла для вас партнера зі схожими інтересами);
  • пройти короткий тест із англійської мови; 
  • поспілкуватися під час інтерв'ю з представниками команди

 

Після цього організатори формують пари за інтересами – і починаються заняття. Графік і платформу для онлайн-зустрічей учасники обирають самостійно. Також програма ENGin відкрита до партнерства з навчальними закладами, організаціями тощо.

SkyUp Airlines 

Попри те, що операційна діяльність авіаперевізника SkyUp Airlines фактично зупинилася, компанія знайшли інші способи, як допомогти державі та громадянам під час війни. Так, протягом березня SkyUp виконав 21 евакуаційний рейс за маршрутом Кишинів – Тель-Авів і загалом перевіз 2 835 біженців в Ізраїль за програмою репатріації. На сьогодні SkyUp працює над можливістю виконання евакуаційних рейсів до Португалії, Швеції та Великобританії та програмою Ізраїль – Румунія. 

Загалом за цей час компанія перевезла 112 тонн гуманітарного вантажу. У склад вантажу – медикаменти (серед яких інсулін), дитяче харчування, засоби особистої гігієни та побутової хімії, ковдри, пелюшки та ін. Вантаж розподілили за цільовим призначенням: на потреби українських біженців у Кишиневі та в різні міста України.

Читайте також: Львів’ян закликають здати кров для поповнення запасів на випадок потреби

Крім того, уперше в історії аеропорту Сучави (Румунія) компанія домовилась про можливість транспортування карго. Це найближча точка до кордону України. Також розпочали співпрацю з порталом Logistic Aide Ukraine для формування вантажів на рейси SkyUp. Наразі компанія підтвердила перевезення гуманітарки з Португалії та Ізраїлю до України через Польщу, у тому числі шоломів та одягу для армії. 

Компанія продовжує шукати можливості, щоб задіяти всі ресурси в роботі. Приміром, планує перевозити великі обсяги вантажів з Китаю до України через Польщу/Румунію/Молдову. Окрім цього, команда розробляє концепт перевезень вантажів з США, для чого потрібно пройти спеціальну процедуру отримання дозволів FAA.  

Нагадаємо, від початку російського вторгнення з регіонів, де тривають бойові дії, до Львова переїхало понад 200 тисяч переселенців. Місто виділило земельні ділянки для будівництва модульних будиночків для поселення внутрішньо переміщених осіб. Також у Львові тимчасово переміщені особи можуть знайти роботу, звергнувшись у найближче територіальне відділення центру зайнятості населення. Навіть, якщо в громадян немає повного пакету документів чи вони частково втрачені, у центрі зайнятості братимуть на облік. Дискусію про те, як трансформувався Львів під час війни, дивіться тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!