Як бізнес прожив у 2015 році: найголовніше за рік

2162 0
Рік 2015 вже став історією. Кожен з його 365 днів приносив щось нове. Не оминули ці зміни і бізнес. Реформи, зміни до законодавства, податковий кодекс, коливання курсу валют. А разом з тим – боротьба з кризою та падінням економіки. Tvoemisto.tv зібрав все найцікавіше і найважливіше, що сталося у бізнесі в Україні та Львові зокрема.

Як відзначили експерти, 2015 рік відзначився стабілізацією української економіки. Це не означає, що падіння призупинилося, але в майбутнє можна дивитися з певним оптимізмом. Це відзначила і Тетяна Ситник (GfK Ukraine) вказавши, що спричинило дисбаланс в українській економіці, що відбувається зі споживанням та інвестиціями, які українські компанії перші подолають наслідки кризи, та в що краще вкладати інвестиції – бренд чи ціну. А також Михайло Гранчак (Dragon Capital) розповів, коли в Україні очікувати прихід інвесторів, скільки зараз коштують вітчизняні компанії, та кому з них варто думати про об’єднання заради ефективної діяльності.

Львів

Певною ознакою того, що бізнес у Львові розвивається, можна вважати початок створення у місті індустріального парку. Ще три таких мають побудувати у Новому Роздолі, Кам’янці-Бузькій та Яворівському районі. Поряд з тим у самому місті створять «Креативний квартал». Тут містяни зможуть спілкуватися, відпочивати, працювати та обмінюватися ідеями. Приміщення для цього проекту здадуть в оренду інвесторам терміном на 50 років. В той же час у Львові запустили простір, де на перетині креативних ідей можна створити «додану вартість» для Львова – ідеї та робочі місця – iHUB Lviv. Про те, як розвиватиметься комерційна нерухомість, та хто стане для неї «локомотивом», розповів директор відділу інвестиції компанії DTZ Володимир Мисак.

Однак традиційним за останні декілька років став той факт, що найкраще у Львові розвивається саме сфера ІТ. Тому, щоб Львів став ІТ-столицею України, посприяло декілька факторів. Та про те, куди Львів може рухатися, і яку державу, яка побудувала ІТ-галузь, поки воювала, брати за приклад, розповів Ілля Кенігштейн. Інші експерти теж розповіли про те, як Львову слід розвиватися технологічно. А представники міської та обласної влади, великого і середнього бізнесу та ІТ-індустрії обговорили можливість співпраці для ефективного розвитку цих секторів в країні загалом.

Тож не дивно, що ІТ-фахівець Зеник Матчишин створив систему енергоефективності uMuni, яка допомогла Львову заощадити понад 18 млн лише за перші сім місяців використання. За словами розробника, найкраща мотивація – переконання, що Україна може домінувати на світовому ринку технологій. Зеник Матчишин розповів звідки виникла ідея uMuni та як створити успішний стартап.

Приходом в українську економіку іноземних інвестицій стало те, що одразу декілька компаній вирішили відкрити у Львові та в області свої виробничі потужності. Однією з перших про це у вересні заявила японська компанія «Фуджікура», яка вирішила відкрити у Львові підприємство з виробництва автокомпонентів. Для початку буде працевлаштовано 300 осіб з подальшою можливість зростання до 3 тисяч. Згодом стало відомо, що представники компанії Nexans оголосили про свої наміри відкрити у місті Броди новий виробничий підрозділ.

Україна

Та окрім Львова, важливим для бізнесу були рішення, які приймалися керівництвом держави. Реформи змінювали одна одну, приймалися закони, які згодом отримували доповнення. В той час ж деякі ініціативи так і залишилися не втіленими. Тож бізнес призвичаювався працювати за новими правилами.

Мінекономрозвитку затвердило план комплексних перевірок підприємств на 2016 рік, за яким бізнес в Україні перевірятимуть лише раз на рік. Верховна Рада ж підтримала у першому читанні законопроект щодо впровадження обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року. Також міністерство звільнило українських підприємців від 13 тисяч радянських ГОСТів.

Кабмін ж вирішив усі держзакупівлі в Україні проводити в електронному форматі. В електронному форматі можна і бізнес зареєструвати: 16 жовтня вступили у дію накази Мінюсту та Міністерства фінансів про електронний онлайн-обмін інформацією між відомствами. Українцям, які хочуть запустити бізнес, більше не потрібно особисто контактувати з чиновниками Державної фіскальної служби, тепер це можна робити в інтернеті. Президент Петро Порошенко підписав закон України «Про електронну комерцію», який дозволить гарантувати законність, прозорість і достовірність таких операцій і, в свою чергу, прискорить інтеграційні процеси в світовий інформаційний простір.

Зміни відбулися і в регулюванні трудових відносин: Верховна Рада України прийняла в першому читанні проект нового Трудового кодексу України. В Україні діє новий спосіб оцінки держмайна.

Також багато ініціатив ще не отримали своїх голосів у Парламенті чи необхідного одобрення Кабміном та Президентом України, в тому числі і Податковий кодекс, який поки не прийняли. Багато з ініціатив відклали на 2016 рік.

«В Україні не така погана економічна ситуація, як про неї говорять. І якщо є багато проблем, то це означає лише те, що можна запровадити багато рішень» – на економіку України Лєшек Бальцеровіч дивиться із оптимізмом і радить, насамперед, визначитись із системою розвитку, яка допоможе малому та середньому бізнесу і економіці загалом.

Поради: про економіку, команду, стратегію, податки, кредити, цінності та соцмережі

Зібрати бізнес-середовище у Львові, а не в Києві – завдання не з простих. Змусити українських підприємців вчитись, щоб вирішувати свої проблеми цивілізовано, а не за допомогою корупції – здавалось ще б складніше. Проте Львівській бізнес-школі УКУ крок за кроком вдається ламати цю систему. Про бізнес-освіту в Україні, залишки совковості в українців та майбутні виклики розповіла Софія Опацька, декан Львівської бізнес-школи УКУ (LvBS).

Своїм баченням про майбутнє України, економічне диво й кінець війни поділився всесвітньо знаний економіст, громадський діяч та меценат Богдан Гаврилишин.

Про проблеми сьогодення та їх вирішення, про Україну та майбутнє свого часу розповів і Андрій Кузьменко (Кузьма) зі «Скрябіна».

Чому внутрішні комунікації є запорукою розвитку компанії? Кого найбільше сьогодні потребують роботодавці? Ці та інші питання, а також зміни, що відбуваються у сфері управління людськими ресурсами у посткризовий період обговорили 25 вересня у Львові під час семінару на тему «Управління персоналом у період турбулентності», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».

Чому потрібно говорити з керівником мовою цифр? Які речі та дії формують у компанії перевитрати і як це можна виправити? Відповіді на ці питання і про те, чому важлива правильна комунікація між керівниками та працівниками, розповів бізнес-консультант Андрій Рождественський під час семінару на тему «Управління персоналом у період турбулентності», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».

Яким повинен бути колектив компанії для її успішного розвитку? Що означає: 1+1=11? Tvoemisto.tv пропонує кілька ключових тез про внутрішній клімат компанії від віце-президента з питань управління персоналом компанії SoftServe Ренати Чучмай.

Чому сьогодні так важливо мотивувати персонал? Що означає вміти сформувати компенсаційний пакет для своїх працівників? Tvoemisto.tv пропонує цікаві поради від радника Адміністрації Президента України Анни Власової про те, як залучити та утримати найкращу команду.

Як правильно підбирати команду: команда працівників у малому бізнесі подібна до сім’ї: всі працюють тісно, добре один одного знають, важко приховати таємниці, люди прагнуть тіснішого спілкування. І, головне, зазвичай, всі роблять все і відповідальність розподіляють досить розмито. Це природній стан і він має свої суттєві переваги, які роблять бізнес життєздатним.

У рамках бізнес-сніданку, який організовує Юридична компанія Ейч.Ді.Партнерз відбулася дискусія підприємців, представників малого та середнього бізнесу, а також юристів на тему міжнародного податкового планування та структурування бізнесу. Експерти розповіли про те, як зменшити податкове навантаження легально.

Про те, що потрібно знати про зміни до податкового законодавства – адаптацію діяльності компаній

Усі компанії, незалежно від мети заснування, проходять однакові етапи розвитку, які називають: «дитинство», «юність», «зрілість» тощо. Для кожного з цих етапів характерні свої форми організації роботи і управління. Викладач LvBS, директор Львівської школи проектного менеджменту Наталія Шпот розповіла про те, що варто знати, щоб уникнути розчарувань, створюючи власну компанію, або як знайти омріяне місце праці. Разом з тим успіх сучасних компаній неможливий без талановитих і активних працівників, які беруть відповідальність, проявляють ініціативу, знаходять щоразу кращі та ефективніші рішення. Наталія Шпот розповіла, які правила варто засвоїти для успішного розвитку і професійного вдосконалення.

Про те, що таке бізнес-модель, як перейти від ідеї до реалізації, як правильно спланувати запуск бізнесу та як змінювати його структуру на різних етапах – розповідає Ярина Бойчук, академічний директор LvBS.

Про те, що треба знати підприємцю перед тим, як звернутися про кредит, спеціальні умови від банків, про переваги та небезпеки кредитування. Також про те, як кредит «дисциплінує» підприємство розповідає Тарас Хома, експерт з фінансів, викладач Львівської бізнес-школи УКУ.

Гроші люблять лік. Це правило стосується як фондів великих компаній, так і фінансів окремої людини. Тож правильно управляти особистими доходами й видатками мають не лише бізнесмени, а й пересічні українці. Як правильно розпоряджатися персональними коштами, Tvoemisto.tv вирішило дізнатися у фінансового директора Львівської бізнес-школи (LvBS) Українського католицького університету.

Україна прагне в ЄС, а бізнес – можливості виходу на європейські ринки. Колишній прем’єр-міністр Польщі Ян Кшиштоф Бєлєцкі розповів чого бізнесу очікувати від ЄС. У Львові політик поділився досвідом Польщі на шляху створення сприятливих умов для побудови малого бізнесу і розповів, чому сьогодні Україна найбільше потребує чесних людей.

Про те, що головне в бізнесі – не гроші, у Львові розповів Том Ґілб – експерт із цінностей: він вчить підприємців мистецтву так званого value management. Тобто управлінню не тільки грішми та майном, але й тими якостями, через які люди платять гроші за ваші товари й послуги.

Про те, як вести бізнес в умовах війни, яким має бути ефективний керівник, як співпрацювати з Церквою для досягнення державних змін розповів ректор УКУ о. Богдан Прах під час бізнес-сніданку BreakWest

Львівський блогер та інтернет-маркетолог Петро Нек поділився секретами правильної поведінки компаній у соціальних мережах – Twitter, YouTube, Facebook, Instagram і блогах.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!