Як боротися з гіпертонією: поради лікарів

4779 0
Виявляється, найдієвіша фізична вправа для зниження кров'яного тиску є настільки легкою, що її можна й не вважати за вправу. Так від гіпертонії помагає ходіння, їзда не велосипеді або тренування з легкою вагою.
Фото: tensoval.fr

Фото: tensoval.fr

І найкраще, коли фізичні навантаження будуть розподілені на невеликі частки впродовж усього дня.

Фізичні вправи знижують кров'яний тиск за рахунок того, що зменшується ригідність судин, і кров тече вільніше. Цей ефект спостерігається під час та одразу після навантаження.

Дослідження, проведене кілька років тому відомим лікарем, директором Дослідницького центру здорового способу життя при Університеті Аризони Гленом Гессером, показало, що три 10-хвилинні прогулянки, "розкидані" на весь день, проти підйомів тиску будуть ефективніші, ніж одна 30-хвилинна.

Під час іншого свого дослідження, результати якого були представлені в серпні, Гессер попросив добровольців, котрі мали зайву вагу та проблеми з тиском, провести їхній 8-годинний робочий день сидячи. Їхній кров'яний тиск тим часом перевірявся, і результати, як і очікувалося, були не надто хороші.

На другий день учасників попросили щогодини підводитися та проводити стоячи бодай 10 хвилин. Неймовірно, але їхні показники тиску значно поліпшилися.

Проте лікарі на цьому не спинилися, і отримали ще кращі результати після того, як встановили під спеціальними робочими столами для піддослідних бігові доріжки або велотренажери. Причому учасники мали повільно йти або крутити педалі, так само, впродовж лише 10 хвилин щогодини.

"Інтенсивність вправ, схоже, не відіграє жодної значущої ролі", - констатує Гессер.

Важливий сам рух, говорить він. Як підкреслює лікар, навіть якщо впродовж дня ви частіше вставатимете – від цього вже буде користь.

Джерело: Українська правда. Життя

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!