Як давні коляди вплинули на дітей з Луганщини та чому зникли ліки для онкохворих. Підсумки доби

1072 0
Нині 20 січня та 331 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Роман Балук, ЛМР

Фото: Роман Балук, ЛМР

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 10:15, відбій – о 11:49. Причиною стало те, що в білорусі в повітря піднялась стратегічна авіація рф.

Ситуація на фронті: Влада Британії в рамках нового пакету військової допомоги має намір передати Україні 600 ракет Brimstone. За словами міністра оборони Бена Уоллеса, Британія «розблокувала» низку пакетів військової допомоги за останній рік та йде далі передачею Україні бойових танків Challenger 2. Також він запевнив, що Британія надішле Україні мінімум три батареї далекобійної глибокої артилерії AS-90 155, низку броньованих машин, включаючи Bulldog.

Також влада Данії має намір передати бійцям ЗСУ 19 самохідних артилерійських установок CAESAR. За даними Міністерства оборони Данії, уряд країни вже провів консультації з парламентом під час засідання Комітету з питань зовнішньої політики України.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Новоселівське і Білогорівку Луганської області; Верхньокам’янське, Краснополівку, Соледар, Красну Гору, Парасковіївку, Бахмут, Іванівське, Диліївку, Водяне, Мар’їнку, Побєду, Новосілку – Донецької та Малу Токмачку і Степове –Запорізької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 29 ударів по районах зосередження ворога та 7 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також уражено 6 пунктів управління та склад боєприпасів. Наші воїни знищили три БпЛА типу «Ланцет-3».

Читайте також: Теракти розраховані на те, аби ми втратили відчуття безпеки, але кожен наш крок після сліз та люті – крок до перемоги. Психологиня Світлана Ройз пояснює, як оговтатися після трагічних подій в Україні та чому важливо не втратити сили.

Акцент дня: Покопайте народну пісню. Розмова з дослідницею Уляною Горбачевською. Чому нам потрібні різні шари культури, базовані на народній; що зараз варто везти в Європу і як втримати хвилю моди на українське; як при Союзі народну пісню робили «пластмасовою»; як подавати пісенний матеріал так, щоб молодь чула в ньому і архаїчне і сучасне; як україномовне середовище і давні коляди вплинули на дітей зі Станиці Луганської; звідки брати гроші на правильну освіту для дітей і чому це треба робити вже попри війну, в ефірі Tvoemisto.tv розповіла акторка, співачка, режисерка та дослідниця української автентичної пісні.

Цитата дня: «Хтось подумає: «Боже, скільки метафізики». Але ми шукаємо кругом в світі якихось духовних практик: в Індію їздимо, йогою займаємося і так далі. Я завжди кажу – це треба, але «і чужого навчайтесь, й свого не цурайтесь». Якщо ти грамотно заспіваєш ритуальну веснянку, правильним звуком, а є певна система, як це співати, вчу цього на майстер-класах – це зрештою знали наші бабці і прабабці, то цей звук – зцілюючий. Насправді, окрім того, що це наша культура, на основі якої можна творити новий контент, невідомий світу. Зараз Україна «на хвилі», на її вершечку. Мені здається, що ми вже заявили, взяли цей шар – співати на площах Європи гімн, «Червону калину», «Стефанію» і все решта. Далі треба пропонувати світу серйозніші глибокі культурні проєкти».

Ключові події:

1. Як львів’яни пірнали у воду на Водохреща. Фоторепортаж з «Горіхового гаю». Люди пірнають в ополонку, щоб відтворити занурення, яке відбулось під час хрещення Ісуса Христа.

На цю ж тему: Як святкували Водохреща на площі Ринок сто років тому. Фото. Збиралися не тільки вірні та процесії з усіх церков Львова й передмість, але й з далеких околиць.

А також: У киян з кранів пішла освячена вода. Працівники Київводоканалу запросили священнослужителів для освячення води на водопровідних об’єктах столиці;

2. Європейський парламент схвалив створення трибуналу щодо вторгнення РФ в Україну. Таке рішення означає, що до відповідальності мають притягнути не лише президента рф владіміра путіна, а й самопроголошеного президента білорусі лукашенка і керівництво країни.

Читайте також: США нададуть 125 млн доларів для резервного живлення систем водопостачання та опалення Києва. Також за передані гроші будуть придбані газові турбіни, трансформатори та інше обладнання для відновлення енергосистеми;

3. Чому з аптек та медзакладів зникли ліки для онкохворих. Пояснення МОЗ. Проблему планують вирішити впродовж січня. Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, вона виникла через неправильне подання статистики щодо наявних препаратів, а нові закупівлі ще не проводили. Найбільше бракує ліків із підприємства, що знаходиться в Польщі. Пацієнтів зі складними або рідкісними випадками, яким бракує лікарських засобів, міністерство відправляє на лікування за кордон;

4. У Києві та Львові з’явиться безплатний Wi-Fi. Публічні Wi-Fi-зони працюватимуть навіть під час відключень електроенергії.

Читайте також: Укриття у школах Львівщини забезпечать роутерами. Як підтримуватимуть зв’язок без світла. «Для шкіл, в яких інтернет підключений технологією оптоволокна, достатньо буде придбати невеличкі павербанки, що забезпечуватиме роботу роутерів. У випадку, якщо технологія підключення мережі інша – це буде неефективно», – зазначив заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін.

5. Організатори оголосили список номінантів Шевченківської премії-2023. Серед інших, до короткого списку увійшла вистава театру Лесі Українки «Філоктет. Античний рейв». Вона створена за п’єсами Софокла та Гайнера Мюллера. В основі її ідеї – процес створення світу та способи його деконструкції;

Читайте також: У Києві журналістці відмовили у співбесіді, бо та спілкується винятково українською. Що кажуть у компанії. У резюме киянка вказала, що розуміє українську та англійську;

А також: Українську мову включать до іспитів у польських школах. Нововведення має з’явитись у 2026 році.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!