Як долучитись до розвитку освіти в Україні. Кейс Фонду випускників

2864 0
Українці, які працюють у Швейцарії, знаходять доброчинців для українських навчальних закладів і фінансують українізацію найкращих онлайн-курсів.
Фото: uezd.com.ua

Фото: uezd.com.ua

Українські випускники у Швейцарії створили благодійний фонд, головна мета якого – сприяти розвитку освіти в Україні. Генеральний директор Alumni Fund Ukraine / «Фонду Випускників України» Володимир Варгола розповів про принципи роботи, цілі та плани організації під час бізнес-сніданку Design Thinking for Innovation,  організованого юридичною компанією «Ейч.Ді.Партнерз». 

Alumni Fund Ukraine – це неприбуткова організація, заснована українськими випускниками, які працюють у Швейцарії. Ми створили її, щоб адаптувати для України розвинену у Сполучених Штатах Америки систему допомоги освіті. Наша місія – створити фінансову, ресурсну та ідейну платформу, яка дозволить кожному долучитись до розвитку освіти в Україні. Ми розвиваємо традицію й мережу доброчинної підтримки українських навчальних закладів, об’єднуємо й підтримуємо освітян і громадських активістів, заохочуємо запровадження в Україні найкращих світових освітніх практик.

Зараз це працює так: іноземці жертвують певну суму на розвиток освіти в Україні, ми ж напряму зв’язуємо доброчинця та студента, щоб зрозуміти, що цей внесок щось змінив. Ми створили багаторівневу систему контролю, щоб не допустити зловживань. Благодійники самі визначають, до яких навчальних закладів потраплять їхні пожертви.

Нам довірили вже майже мільйон гривень. Це гроші 236 доброчинців з України, Швейцарії, США, Німеччини, Норвегії, Великої Британії, Франції, Сінгапуру та інших країн. Допомагаємо учням і студентам Івано-Франківського фізико-технічного ліцею, Городищенського економічного ліцею на Черкащині, Стрийській гімназії імені Митрополита Шептицького, Русанівського фізико-математичного ліцею в Києві та Києво-Могилянської академії.

Будь-який український навчальний заклад може долучитись до нашої мережі, проте фонд починає співпрацю лише тоді, коли у закладі є змога створити ініціативну та активну команду. В цій команді повинен бути як мінімум один випускник, один викладач або співробітник навчального закладу й один студент або школяр. Детальний опис процедури створення осередку та аплікаційна форма є тут.

Заклад, що долучається до проекту, отримує низку переваг, зокрема можливість збирати кошти через банківський рахунок організації в Україні та Швейцарії, юридичну, бухгалтерську та медійну підтримку, можливість обміну досвідом та співпраці з іншими командами фонду.

Повний виступ спікерів семінару

Команда кожного осередку сама визначає пріоритети розвитку свого навчального закладу. Головні напрямки – підтримка професійного та особистісного розвитку для вчителів, підтримка навчальних подорожей учнів/студентів, участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах і олімпіадах, технічне забезпечення закладу, підтримка проектів учнів/студентів (соціальних, екологічних тощо), стипендії для них і нагороди викладачам.

Також Alumni Fund Ukraine запустив два всеукраїнські освітні проекти. Перший – онлайн-курс критичного мислення The Science of Everyday Thinking австралійського університету Квінсленд, перекладений і озвучений українською на платформі онлайн-навчання Prometheus.  Уже 39 тисяч слухачів зареєструвались на цей курс. Другий – онлайн-курс Design Thinking for Innovation від, Darden School of Management, однієї з найкращих американських бізнес-шкіл. Дизайн-мислення – це найсучасніша методика розв’язання задач і створення інновацій, які дозволять нам у майбутньому не бути заміненими роботами. Це перший курс в історії України, який отримав ліцензію на знання, запатентовані в США. Він також доступний на Prometheus

Партнерська публікація

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!