Як допомогти дитині «пережити» свята. Поради від фахівців

2921 0
Для більшості дітей зимові свята мають особливу магію: подарунки, солодощі, канікули. Але із надлишком свободи діти можуть трохи захопитися й вийти з-під контролю. Більшості сімей відомі випадки, коли дитина перевтомлюється, стає примхливою і скиглить. Пропонуємо 4 поради від команди «Child Mind Institute», яка займається дослідженням дитячої психіки та допомогою батькам.
Фото: http://firepowerseminars.com/

Фото: http://firepowerseminars.com/

Стимулюйте їх не тільки отримувати, а й дарувати подарунки

Отримувати подарунки – чи не найбільші очікування будь-якої дитини від свят, але це не має бути єдиним фокусом. Як дорослі, ми знаємо, що підготувати подарунок може бути так само приємно, як і отримати його, і ми не повинні чекати, щоб навчити цьому і дітей.

Навіть коли малюк замалий, щоб купити подарунок, він може зробити його своїм руками або допомогти вам вибрати подарунок для когось. Волонтерство, збір подарунків для сиріт чи кишенькові гроші на благодійність – це хороші способи допомогти вашій дитині стати щедрою.

Читайте також: Свято наближається: у Львові шукають помічників Святого Миколая

Також пам’ятайте, що найкращі подарунки, які ви можете подарувати своїм малюкам – не матеріальні. Зібратися разом родиною, щоб пограти в гру, подивитися фільм чи спекти печиво – це те, що вони пам’ятатимуть, коли виростуть.

Залучайте їх у підготовці до свят

Перед святами є завжди багато роботи – прикрасити будинок, приготувати гостину, провести вечірку. Батьки – дуже зайняті в такий момент, але повинні зупинитися й переконатися, що діти залучені до цього.

Вони можуть допомогти накрити стіл, прикрасити будинок, загорнути подарунки. Завжди є щось, у чому вам можуть допомогти навіть наймолодші малюки. У свята підготовка може бути так само веселою, як і саме їх проведення. Плюс, діти будуть почуватися залученими – і не прилипатимуть до екранів на цілі години.

Читайте також: 5 ідей для оформлення новорічних подарунків. Фото

Залишайтеся «у графіку»

Нам подобаються свята, бо вони дають нам відпочити від буднів, але саме ця їх особливість може бути дуже стресовою для вашої дитини, якщо вона звикла до графіку й рутини. Постарайтеся залишити деякі речі стабільними. Діти все ще потребують годину перекусів, дрімання вдень та вашої уваги перед сном.

Психолог Рейчел Басмен радить батькам під час сімейних зборів на свята помічати, коли діти перезбуджуються чи перевтомлюються. Вона й її сестра купають малюків, одягають в піжаму й вмикають фільм тоді, коли свято може ще й не закінчитися. «Ми знаємо, що нашим дітям треба заспокоїтися, і ніхто не засуджує нас за те, що ми встаємо з-за столу, щоб все це зробити», - зауважує вона.

Пам’ятайте: вони – лише діти

Деякі святкові традиції вимагають від дітей їх найкращої поведінки: довгі застілля, святкування з купою незнайомців, незрозумілі страви, що можуть їм не сподобатися. Намагайтеся звести все це до мінімуму, щоб не розчаровувати й не перевтомлювати малюків. Не плануйте більше ніж одну подію на день, переконайтеся, що вони матимуть достатньо фізичної активності й часу «охолонути». Ваші діти будуть вдячними – а ви щасливими.

За матеріалами: childmind.org

Переклала й опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!