Як довго доведеться чекати на вакцинацію від коронавірусу. Калькулятор

2811 0
Щоб розрахувати приблизний час вакцинації для конкретної людини також потрібно вказати: вік, приналежність до пріоритетних груп.
Фото: Reuters

Фото: Reuters

Коли надійде ваша черга на вакцинацію проти COVID-19 в Україні? Скільки українців попереду вас у черзі? Цю інформацію тепер можна отримати за допомогою калькулятора, який визначає орієнтовну чергу людини на щеплення проти COVID-19 в Україні.

Як повідомляє УП, інструмент придумали інженер Валентин Туков та польський аспірант-математик Мацей Ковальський в межах проєкту Оmni Сalculator. Він визначає орієнтовний місяць та рік вакцинування, і враховує такі параметри:

Читайте також: У МОЗ оприлюднили план вакцинації українців

  • кількість вакцинованих в Україні за певний проміжок часу (день, тиждень); 
  • час, який потрібен для вакцинації дорослого населення в Україні;.
  • відсоток українців, які планують отримати щеплення.
  • Ці показники взаємозалежні один від одного. Їх можна змінювати самостійно, вказавши актуальні дані. 

 

Щоб розрахувати приблизний час вакцинації для конкретної людини також потрібно вказати: вік, приналежність до пріоритетних груп (перелік визначив Кабінет міністрів), наявність хронічних захворювань. 

Які дані вводити в калькулятор для розрахунків? 

  • Введіть вік (як правило, чим старше ви, тим швидше вас покличуть на вакцинацію).
  • Скажіть, чи мешкаєте, чи працюєте в лікувальному закладі.
  • Ви вагітні? Якщо так, то проконсультуйтеся зі своїм лікарем.
  • Ви медичний або соціальний працівник, військовослужбовець? Ці групи, ймовірно, сильно піддаються впливу вірусу і потребують захисту.
  • Ви працівник Державної служби України з надзвичайних ситуацій? Ці працівники вважаються критично важливими для боротьби з пандемією.
  • Ви перебуваєте чи працюєте у закладі обмеження волі?

 

Потім з'явиться оцінка мінімальної та максимальної кількості людей, які можуть бути вакциновані перед вами. Також вкажуть, скільки часу може пройти, перш ніж отримаєте обидві дози вакцини та будете повністю захищені, виходячи із рівня вакцинації. За замовчуванням вказують ці показники на рівні вакцинації 300 000 вакцинацій на тиждень (але нинішній рівень вакцинації становить близько 16 000 на тиждень) і коефіцієнт охоплення, за замовчуванням 50% (не всі, хто має отримати вакцину, зроблять вакцинацію). Якщо хочете змінити ці значення, можете це зробити в розділі Параметри процесу вакцинації.

Читайте також: Україна не планує впроваджувати Сovid-паспорти, для подорожей наразі вистачить і довідки

Розробники намагаються зробити калькулятори Omni були максимально точними та надійними. Однак цей інструмент ніколи не може замінити оцінку професійного лікаря, тому радять консультуватися з лікарем перед тим, як приймати вакцину та у разі будь-яких сумнівів.

Додамо, що в МОЗ анонсували, що будуть проводити 10 тисяч щеплень на добу. Згідно із соціологічним опитуванням, 43% українців готові робити щеплення проти Covid-19, якщо вакцина буде безкоштовною. За такими показниками 25-річна людина, яка не входить до пріоритетних груп, зможе отримати щеплення протягом 2025-2029 років. 

Проте варто зауважити, що станом на 9 березня провели всього 4 362 щеплення на добу.  Якщо взяти такий показник, то людина, яка не входить в пріоритетні групи, може отримати вакцинацію у 2031-2040 роках. Із нинішніми темпами, щоб провакцинувати всіх дорослих українців, знадобиться приблизно 19,5 років. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!