Як економити під час кризи: 5 порад

5381 2
Нестабільність гривні, підвищення цін на комунальні послуги та продукти харчування змушують кожного українця суттєво задуматися над своїм бюджетом. Ми підготували декілька порад, які дозволять не лише контролювати вміст свого гаманця, але і економити під час кризи.

1. Проведіть ревізію своїх фінансових ресурсів. Фіксуйте свої навіть найдрібніші витрати. Для такого обліку фінансів варто завести окремий блокнот. Або ж можна скористатися онлайн-платформами чи спеціальними мобільними додатками. Це суттєво спросить ведення домашньої бухгалтерії. До прикладу, йдеться про онлайн-платформу«Домашні фінанси» або інші програми для ведення обліку фінансів. Багато з них є у вільному доступі. Детальніше про такі програми можна прочитати тут.

Облік витрат і доходів дасть змогу планувати видатки більш прагматично, порівнювати періоди, бачити, коли і на що ви витратили і коли ви заплатили більше, ніж можна/треба.

2. Детально плануйте покупки. Перш ніж вирушати в магазин, варто сісти і написати список того, що вам потрібно і в яких обсягах. Спеціалісти радять закуповуватися у супермаркетах приблизно раз на тиждень. При цьому варто скласти приблизне меню на тиждень, аби запобігти додатковим витратам.

У супермаркеті купуйте тільки те, що запланували. Не спокушайтеся на пропозиції «купити два за ціною одного», якщо ви не впевнені, що точно це використаєте. Крім того, зазначають експерти, не варто йти в магазин голодним, оскільки у такому стані ви не контролюватимете своїх бажань і обов’язково накупите більше, ніж треба.

3. Шукайте альтернативні варіанти, більше інформації про продукти і послуги, порівнюйте ціни.

Якщо вам треба робити дрібні покупки протягом тижня, шукайте місця, де придбати речі/продукти можна за якомога вигіднішими цінами. Складіть собі список таких крамниць. Крім того, при здійсненні покупок варто порівнювати різні варіанти і вибирати кращий. До прикладу, закордонні ліки можна замінити українськими аналогами, які не поступаються в якості, але є значно дешевшими.

Почати аналіз витрат можна із того, чим ми найбільше користуємося. Наприклад, мобільний зв’язок та інтернет. Ознайомтеся детально із пропозиціями від мобільних операторів та інтернет-провайдерів і оберіть найбільш прийнятний для себе тарифний план. Адже ви можете навіть не здогадуватися, що існують значно дешевші тарифи, аніж ті, якими ви користуєтеся зараз! Наприклад, тариф «Смартфон 0.25» від «МТС Україна» дасть змогу корисуватися одразу двома безлімітами – мобільним інтернетом і дзвінками в мережі МТС всього за 7,5 грн в місяць. Це –  вартість одного «Сихівського» батону. 

4. Зекономити також можна, купуючи вживані речі на спеціалізованих дошках оголошень, форумах чи навіть в соцмережах. До прикладу, в мережі Facebook активно діють групи-«барахолки», де можна обміняти або купити дешевше вживані речі. Також багато необхідних речей, особливо одяг, можна придбати в магазинах «секонд-хенд».  

Варто вивчити перелік таких магазинів, цінові пропозиції та дні оновлення товару і підібрати для себе оптимальні варіанти.

5. Інвестуйте! Під час кризи доцільно вкладати якщо не гроші, то хоча б свій час у здобування нових навиків та знань. Тим більше, що є доволі якісні і безкоштовні освітні онлайн-платформи, де можна пройти курс навчання з багатьох спеціальностей. Наприклад, в Україні існує громадський проект «Prometheus», який пропонує безкоштовні онлайн-курси від викладачів Київського національного університету імені Шевченка, Києво-Могилянської академії тощо. Нові навики збільшать вашу конкурентоспроможність на ринку праці або дадуть змогу відкрити власний бізнес. 

Читайте також:
17 Березня, 2015 11:44
Уважна Яка приємна неприхована реклама МТС.
Народ, ви геть офігіли?
17 Березня, 2015 11:44
Уважна Яка приємна неприхована реклама МТС.
Народ, ви геть офігіли?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!