Як Україна відновлюється після ракетного удару та чи в час війни варто змінювати календар. Підсумки доби

1329 0
Нині 18 грудня та 298 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: BBC

Фото: BBC

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 10:27, відбій о 13:05. Була загроза запуску ракет зі стратегічної авіації з білорусі.

Читайте також: Для прокладання маршрутів ракет росіяни вивчають і соцмережі, – Повітряні сили. «Перед ударом вони вивчають все, що можна: від повітряної та космічної розвідки до наземної, агентурної, аж до вивчення навіть соціальних мереж, пабліків», – пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Ситуація на фронті: Американський генерал у відставці Бен Ходжес не вірить, що росія зможе зібрати близько 200 тис. нових солдатів і піти знову в наступ на Київ. «Сумніваюся, що рф зможе зібрати сили такого розміру за цей час, тим паче належної якості»написав він у своєму Twitter.

Ходжес вважає, що остання часткова мобілізація в росії була провальною.

Командувач оперативного командування «Південь» генерал-майор Андрій Ковальчук в інтерв’ю Sky News, коментуючи ймовірність мобілізації мільйонів росіян, сказав: «Я думаю, що путін думає про це. Ми не можемо виключати такий варіант. Ми маємо бути до цього готові».

Відповідаючи на запитання, чи Україна зможе впоратися з такою великою силою вторгнення, відповів: «Безперечно так».

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на понад п’ятнадцять населених пунктів. Серед них – Стельмахівка і Серебрянське лісництво Луганської області та Верхньокам’янське, Виїмка, Веселе, Бахмут, Кліщіївка, Опитне, Первомайське, Невельське і Красногорівка – Донецької.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 8 районів зосередження особового складу, 2 пункти управління та 4 склади боєприпасів рф.

Підтверджено ліквідацію 16 грудня кількох районів зосереджень ворога та двох його складів б/к у Запорізькій області. Понад 150 поранених військових рф, знищені 10 одиниць техніки.  В цій області ворог планує увести цілодобову комендантську годину.

Читайте також: Вони проживають цю війну максимально емоційно. Як підтримати тих, хто чекає близького з війни. Окрім всього, що відбувається в Україні, вони стикаються ще й з новим для себе досвідом – відсутності одного з членів родини в житті і постійне хвилювання за його безпеку. Психологиня Марія Стецюк пояснює найважливіші моменти у спілкуванні з близькими військових та яких слів краще уникати.

Акцент дня: «Треба змінювати стиль календаря, а не дату Різдва». Інтерв’ю з богословом. В Україні вже кілька років триває обговорення календарної літургійної реформи – вивчають можливості переходу на григоріанський календар, яким послуговується більша частина цивілізованого світу. Проте наразі ПЦУ й УГКЦ не погодили календарну реформу: Православна церква України дозволила на бажання парафій звершувати різдвяне богослужіння цього року за григоріанським календарем – 25 грудня. Натомість в УГКЦ вважають, що проводити таку реформу під час війни недоречно.

Чи доцільно здійснювати календарну реформу в період війни, чому мовиться не лише про дату Різдва, як узагалі це стосується політики та чому саме григоріанського календаря, Tvoemisto.tv розповів богослов Максим Тимо.

Цатата дня: «Це парадокс, але зараз в Україні виходить так, що саме Церква «знищує» Різдво своєю невизначеністю з приводу конкретних рішень про перехід на новий календар. У свідомості українців щораз більше починає домінувати ця тенденція. Я був здивований, що деякі мої знайомі, не дуже воцерковлені, були абсолютно впевнені, що цього року і УГКЦ, і ПЦУ вже перейшли на новий календар, що це питання вирішене. Це ж очевидно: у нас війна, ми хочемо віддалитися від росії і так далі. Їм здавалося, що Церква вже ухвалила це рішення, але ж ні, вона все ще вагається, думає, чи це не призведе до розколу».

Ключові події:

1. У енергосистемі – значний дефіцит. Погода все ускладнює, – «Укренерго». Триває процес виведення блоків атомних станцій, за винятком окупованої Запорізької, на рівень запланованої потужності. Теплоелектростанції поетапно відновлюють роботу, гідроелектростанції продовжують працювати за графіком. На енергооб’єктах, пошкоджених обстрілами, проводяться аварійно-відновлювальні роботи. Ремонтні бригади працюють цілодобово.

А також: На Львівщині – одна з найскладніших ситуацій зі світлом. Загалом за день в Україні вдалося повернути електрику для майже 6 мільйонів жителів;

2. У 75% мешканців Києва відновили теплопостачання. «Тепловики продовжують працювати вже другу добу, щоб стабілізувати ситуацію з теплопостачанням у Києві», – пояснив мер Києва Віталій Кличко.

А також: Близько половини Київської області залишається без світла, – ОВА. «За рішенням «Укренерго» на Київщині продовжуються екстрені вимкнення електропостачання. Близько 50% регіону наразі без світла», – зазначив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Та: У центрі Києва монтують та прикрашають ялинку незламності. Фото. Новорічне дерево прикрасять іграшками минулих років;

3. Що робити, якщо потрібна медична допомога, але немає зв’язку. Відповідь МОЗ. Перш за все, людям потрібно вивчити адресу та маршрут найближчого медичного закладу. А також – мати удома аптечку з усім необхідним, зокрема із запасом медикаментів, які ви приймаєте постійно;

4. Стало відомо, хто представить Україну на Євробаченні-2023. Це буде гурт «TVORCHI». Пісенний конкурс пройде у Великій Британії.

А також: Христина Соловій зняла кліп з Сергієм Жаданом. Він викликав обговорення в мережі. У відео Христина та Сергій зіграли історію кохання;

5. До 12 градусів морозу. На Львівщину іде похолодання. Нині у Львові буде хмарно з проясненнями. Вітер північно-західний, вночі 9 – 14 м/с, слабкі хуртовини, вдень 5 – 10 м/с. Температура вночі становитиме 8 – 10° морозу, а вдень 4 – 6° морозу.

У Львівській області також хмарно. Температура вночі 7 – 12° морозу, вдень 2 – 7° морозу.

Історія Львова: Тут чимало будинків – пам’яток архітектури. Чим дивує вулиця Кардинала Гузара у Львові. Раніше її називали іменами тих, що не мали до нашого міста жодного стосунку. Львівський екскурсовод Петро Радковець розповідає, де знайти вулицю Кардинала Гузара у Львові, як її називали колись та що унікальне там можна побачити.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!