У Львові вдвічі дешевше продають приміщення на Дорошенка. Чому так та що каже оцінювач

3876 1
Система ProZorro автоматично знизила ціну вдвічі через відсутність учасників на першому етапі продажів.
Фото: управління комунальної власності ЛМР

Фото: управління комунальної власності ЛМР

У липні у Львові на аукціон виставили приміщення на вул. Дорошенка, 6-8, стартова ціна яких становила понад 52 млн гривень. Сьогодні, 12 серпня, мав відбутися аукціон, однак через відсутність учасників торги не відбулися, а управління комунальної власності ЛМР оголосило новий аукціон, який мають провести 4 вересня. Водночас вартість лоту знизили майже вдвічі.

Читайте також: Dragon Capital купив приміщення на площі Ринок за 116 млн гривень

Ідеться про приміщення підвалу, першого та другого поверхів загальною площею 933,5 кв. м. Нині їхня ціна на аукціоні становить 26 млн грн.

Натомість 11 вересня минулого року управління комунальної власності ЛМР продало з аукціону 4-поверховий будинок також на вул. Дорошенка лише за 16,9 млн грн ТзОВ «Холдинг «Гранд Готель». За результатами аукціону львівському депутату Григорію Козловському, власнику холдингу, дістався підвал, перший, другий, третій та четвертий поверхи будинку – загальна площа 812,6 кв. м. Під час аукціону ціна лоту зросла у 2,5 рази від стартової ціни у 6,7 млн гривень.

Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv керівниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун, процес виставлення приміщень на аукціон регламентують законом «Про оренду».

«У законі йдеться про те, що міста можуть ставити ціну на об’єкт відповідно до його балансової вартості, від якої стартуватиме перший продаж. Балансова вартість – це така ціна, яку встановили на приміщення з моменту, коли їх ставили на баланс. Зараз це реально низька ціна. Тому у Львові вирішили, щоби уникнути заниженої вартості, проводити дооцінку тих приміщень, які надалі будуть на аукціоні. Відповідне рішення прийняв виконком», – каже вона.

За словами Інни Свистун, балансоутримувач дооцінює об’єкт та наближує його ціну до ринкової вартості. Цю процедуру зробили для того, щоби, коли на аукціон пройде лише один учасник, якому, відповідно до закону, треба буде продати приміщення, місто отримало не балансову низьку ціну.

Водночас, як розповів у коментарі Tvoemisto.tv директор оціночної компанії «Апекс» Ігор Братішко, ціну на те чи інше приміщення формують шляхом попиту й пропозиції.

«Якщо стоїть завдання – визначити вартість об’єкта, то це робиться дуже просто: вивчаємо пропозицію, найкращі продажі аналогічного або ідентичного майна. Тоді можна вказати вартість шляхом співставлення»– пояснив він і додав, що ціна у 52 млн на приміщення на Дорошенка, 6-8 є цілком прийнятною та допустимою. 

В управлінні комунальної власності зазначають, будинок на Дорошенка, 37 купили минулого року за майже втричі нижчою ціною, оскільки то був тільки початок продажів на Prozorro. На першому етапі аукціону не було жодного покупця. Об’єкт продали на другому епаті, коли система автоматично зменшила ціну на 50%.

«Система триетапного продажу майна, встановлена законом, дуже добре регулює можливості ринку. Навіть якщо гіпотетично вартість приміщення є вищою, ніж може платити ринок, тоді об’єкт потрапить на другий етап продажу. А там може зібратися вже декілька охочих придбати, і ціна знову підросте. Так у нас було у випадку з приміщенням на Дорошенка, 37, коли під час аукціону ціна лоту зросла у 2,5 рази від стартової ціни у 6,7 млн гривень», – розповідає Інна Свистун.

Читайте також: Віллу на Тернопільській продали за 5,7 млн гривень

Додамо, що з початку продажів комунального майна в електронній системі Prozorro, у Львові продали понад 90 приміщень на загальну суму понад 416 млн гривень.

Ольга Коваль


Читайте також:
13 Серпня, 2019 17:54
Тарас Класно якщо є можливість інвестувати, купивши таке приміщення. А ще головне перемогти в аукціоні )).
Якщо ж грошей є трішки менше, тоді для втілення свого бізнесу, можна приміщення орендувати. Цікаві пропозиції є на сайті bazalviv.com
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!