Як їздити восени: поради автомобілістам

5158 0
Переважна більшість водіїв осінь не дуже люблять – надто вже багато проблем вона створює: вічно пітніє скло автомобіля, через дощі у великих містах постійно утворюються затори, варто лиш трохи додати газу на вільній ділянці дороги, як виникає підвищений ризик потрапити в аварію. Поради про те, як восени їздити без пригод.
Фото: autolubitel.org, torange.biz, lygai.lg.ua, kakotvet.com

Фото: autolubitel.org, torange.biz, lygai.lg.ua, kakotvet.com

Листя. Ділянка дороги, всипаний опалим листям, містить у собі небезпеку, про яку знають не всі водії – на мокрому листі зчеплення гірше, ніж на льоду. Такі місця потрібно проїжджати з граничною обережністю, уникаючи гальмувань.

Читайте також: Власників авто до 5 років оподаткують. За якими критеріями обиратимуть?

Дощ. Особливу небезпечним дощ є у перші хвилини після того, як розпочався: його перші краплі утворюють на дорожньому покритті щільну водяну плівку, котра має здатність викликати ковзання, як при ожеледі. Тому на слизькій дорозі потрібно бути дуже обережним і не здійснювати різких маневрів і гальмувань – існує високий ризик раптово втратити контроль над автомобілем. Відтак в таку пору краще їздити на літніх шинах – їх протектори мають спеціальні водовідвідні канали, що перешкоджають такому ковзанню. Ще один спосіб не втратити контроль за автомобілем – трохи завантажити передню вісь авто при переїзді калюж. Для цього скидають «газ» або гальмують безпосередньо перед в'їздом в калюжу. Тоді передні колеса «розріжуть» воду, продавлять водяну плівку і добре зачепляться за дорожнє покриття. Тільки не забувайте, що в українських реаліях під калюжею може бути схована глибока яма.

Читайте також: В Україні планують легалізувати продаж вживаних авто

Чистота скла. Один з головних чинників, який впливає на безпеку керування автомобілем в сезон дощів, – ідеальна робота склоочисників. Якщо є які-небудь ривки або заїдання, потрібно терміново звернутися на СТО – адже попереду зима і двірники можуть вийти з ладу прямо під час снігопаду. Їздити з такою несправністю не можна і з точки зору ПДР, і з точки зору здорового глузду.

Значення має і якість самого двірника - якщо він зношений (скрипить, погано видаляє вологу зі скла), потрібна термінова заміна.

Важливо також правильно відрегулювати напрямок і точність струменів оприскувачів – вони повинні потрапляти в центр верхньої частини кожної половинки скла. Важливо стежити за тим, щоб у бачку омивача завжди була рідина: часта робота насоса бачка омивача в суху може викликати його перегрівання і заклинювання.

Читайте також: Як помити автомобіль у домашніх умовах. Поради

Ближнє світло фар. За правилами дорожнього руху з першого жовтня потрібно обов'язково їздити з увімкненими фарами навіть вдень. Хоча це вимога стосується тільки їзди поза межами населених пунктів, радимо робити це і в місті – набагато краще видно і вас, і вам. Всі знають, що буває з акумулятором, якщо забути вимкнути фари перед тим, як вийти з авто. Якщо сумніваєтеся у своїй пам'яті, зверніться до автоелектриків – за 100-200 грн. вони встановлять додаткове реле, яке вимикатиме світло в ту мить, коли водій виймає ключі із замка запалювання.

Під час дощу або туману, якщо ближнє світло фар не пробиває їх пелену, можна застосувати протитуманні фари, ефективність яких в два рази вища, ніж у звичайних.

Читайте також: У яких районах Львова найчастіше крадуть авто?

Пішоходи: коли водієві краще їхати повільніше. Світловий день постійно скорочується, так що о 18-19 годині вже доводиться їхати в сутінках. Якраз в цей час люди повертаються з роботи додому, поспішають на громадський транспорт, нерідко перебігають дорогу в недозволеному місці або в недозволений час. Враховуючи те, що в нашій країні чорний колір одягу – наймодніший, пішохода легко не побачити на погано освітленій вулиці, та ще й під дощем і в тумані. Але навіть якщо водій і помітить пішохода, може бути вже пізно: фари світять лише на 30-60 метрів, а гальмівний шлях на швидкості 80 км/год. на мокрому асфальті становить близько 20 метрів (на сухій дорозі - 40 метрів). Тому безпечною є швидкість в 50-60 км/год. Такого швидкісного режиму (або й ще нижчого) потрібно дотримуватися при проїзді пішохідних переходів, зупинок громадського транспорту, перехресть, кіосків, придорожніх магазинів та інших місць, де ймовірність наїзду на пішохода особливо велика.

До речі, батькам радимо придбати світловідбиваючі елементи і закріпити їх на одязі дитини. Крім того, не зайвим і собі мати взуття та одяг зі світловідбиваючими вставками. І намагайтеся зробити так, щоб дитина в такий час не ходила по вулицях сама.

Читайте також: Поліція зможе евакуювати авто без присутності водія

Обігрів салону. У вогку погоду, через кілька хвилин після початку руху, скло автомобіля вкривається конденсатом. Відбувається це через різницю температур зовні і усередині авто. Ще одна причина – волога, яка скупчилася в обшивці інтер'єру. Ну і, звісно, пасажири надихали.

Боротися з цим клопотом можна кількома способами. По-перше, перевести управління потоками повітря в системі обдування автомобіля в режим зовнішньої циркуляції. По-друге, відкрити вікна до того моменту, поки двигун не прогріється і скло можна буде висушити гарячим повітрям.

Ще одна порада – регулярно провітрюйте салон, підтримуйте його в сухому стані і хоча б раз на місяць сушіть килимки. Незайвим буде в період міжсезонного обслуговування провести продувку сот радіатора системи охолодження, пічки і кондиціонера стисненим повітрям, адже там також накопичується волога.

Читайте також: Чому небезпечно залишати авто на відкритому сонці?

За даними AutoTravel

Опублікував Ігор Саджениця

ТЕГИ: авто, поради

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!