Чи можуть батьки із візочком користуватися ліфтом у поліклініці

2391 0
Восени у дитячих поліклініках збільшується кількість відвідувачів і пожвавлюється рух. Часто, прийшовши до медичного закладу, батьки немовлят зіштовхуються із проблемою паркування візочка і користування ліфтом. Ситуація ускладнюється, коли малолітніх дітей є двоє. Виконуюча обов’язки начальника управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко розповіла Tvoemisto.tv про те, де можна залишати візочки у дитячих поліклініках і як безпечно пересуватись із ними у ліфтах.
фото: vkurse.ua, koliaska.com, myvin.com.ua, elle.pp.ua

фото: vkurse.ua, koliaska.com, myvin.com.ua, elle.pp.ua

«Користуватись ліфтами у дитячих поліклініках мають право всі відвідувачі. Але, відповідно до загального порядку безпеки, адміністрації медичних закладів, зазвичай, радять не користуватися ліфтами із дітьми у візочку. Бо в багатьох поліклініках ліфти не є пристосовані для візків: вони маленькі і візочки у ліфт проходять із перешкодами. Тому виникає небезпека як для дитини, так і для мами. Був такий випадок, коли дитина загинула через те, що візочок застряг, двері ліфта автоматично зачинилися і дитина постраждала. Ще однією особливістю є те, що у медичному закладі завжди повинні бути вільні шляхи для евакуації, тому не можна допускати, щоб візочками перегороджували коридор, тощо», – коментує Марта Матюшко.

Наразі у всіх дитячих поліклініка і дорослих поліклініках, де є дитячі відділення, на першому поверсі створено спеціальні паркувальні місця для візочків. Їх обладнано спеціальними турнікетами, а за кошти медичних закладів закуплено колодочки. Тому якщо батьки бояться залишати візочок без нагляду, вони можуть його примкнути, залишивши 20 грн застави за ключ. «Проте якщо візочок поцупили із поліклініки, то адміністрація відповідальності за це не несе», – каже виконуюча обов’язки начальника управління охорони здоров’я.

«Якщо мама, наприклад, після кесерового розтину, або за станом здоров’я не може піднімати дитя, чи вона прийшла до поліклініки із двома-трьома дітьми і хоче піднятися ліфтом із візочком, то їй слід підійти до адміністрації. Їй не чинитимуть перешкоди, попередять про небезпеку і попросять дотримуватись загальноприйнятих правил користування ліфтом: витягнути дитину із візка, заходити у ліфт, тримаючи дитину на руках, а візочок закочувати окремо. Проте часто мами того не розуміють, а в лікарнях немає ліфтерів, які би стояли і про це нагадували. Тому вони часто своїми діями порушують ці правила, що створює небезпеку для дитини», – розповіла Марта Матюшко.

У Львові є лише одна поліклініка на Сихові, яка має вантажний ліфт, але він не розрахований на перенавантаження. А в спекотну погоду ще й має здатність перегріватись і температура всередині кабіни подекуди сягає 50-ти градусів. У всіх інших медичних закладах – звичайні ліфти, які мають півтора метри квадратних площі і доволі складно вміщають візок. Та й звичайні пацієнти обурюватимуться, якщо у ліфті не буде залишатись більше місця ні для кого, окрім матері із дитиною та візком.

«Категоричної заборони користування візочками в ліфтах немає, але, зазвичай, чергові батькам пояснюють усі ризики та небезпеки. Переважно більшість мам із цим погоджуються», – виконуюча обов’язки начальника управління охорони здоров’я.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!