Як кожному підготуватися до опалювального сезону. Поради експерта

1428 0
Львів’янам потрібно подбати про альтернативне джерело тепла, і скласти план у випадку надзвичайної ситуації.
Умовне фото

Умовне фото

Виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» розповів про три етапи підготовки до опалювального сезону. Зокрема львів’янам потрібно подбати про альтернативне джерело тепла і скласти план у випадку надзвичайної ситуації. 

Читайте також: Чому ми платимо за тепло сусідів та чим замінити генератор. експерт про те, як пережити зиму

«Поки що кліматологи прогнозують досить теплу зиму, тому я не схильний думати, що будуть аж такі катаклізми. Але, знаючи наших сусідів, розумію, що росіяни нищитимуть інфраструктуру в найгірші моменти. Треба бути готовими, що вони робитимуть підлі речі й ускладнюватимуть нам життя», – сказав експерт.

Як підготуватися до опалювального сезону

1. Максимально утеплити своє житло: рами старих вікон заклеїти плівкою, якщо ж маєте пластикові, але поганої якості, проклейте рами шаром пластику – це створить додаткову повітряну подушку і заощадить тепло. Можна позакривати частину вентиляційних отворів на кухні, у ванній-туалеті, бо тепле повітря підіймається догори і втікає через вентиляційну шахту. Квартиру треба вентилювати. Можливо, вам не потрібно використовувати аж стільки цих отворів.

2. Варто подбати про альтернативне джерело тепла. Про електричні прилади говорити не доводиться, бо самі бачите, яка ситуація. Тож принаймні на весь будинок треба мати щось таке, щоб зігрітися, облаштувати тепловий пункт. Подбайте про газовий пальник, на якому можна хоча б закип’ятити воду, чи маленьку пічку на дрова, щоб можна було загріти їжу. Також варто придбати генератор чи сонячну панель, аби отримувати електроенергію, коли її не буде, щоб можна було зарядити ті ж радіо, ліхтарик, телефон і бути на зв’язку. Також треба мати павербанки.

Читайте також: Як у Львові відключатимуть світло. Графік за адресами

3. Потрібно скласти план, куди ви поїдете, якщо ситуація погіршиться і все зупиниться. Зателефонуйте родичам, купіть дров на одну-дві тисячі гривень. Подбайте про пилку та сокиру. На території міста не вистачить деревини для опалення багатоповерхівок, навіть якщо вирубати всі дерева у парках. Пам’ятайте, що під час холодів вода у трубах замерзає, тож треба спустити її. В усю кераміку – умивальники, унітази – треба залити солону воду, щоб не замерзли сифони.

Читайте також: Чи потрібні «буржуйки» і нащо Садовий фотографується з дровами. Заступниця мера про підготовку Львова до зими

Експерт зазначив, що в разі відключення електроенергії будуть проблеми і з холодильниками. Якщо електроенергії не буде дві-три доби, то запаси їжі в ньому перетворяться на проблему. Тож потрібно мати на чому готувати: подбати про газовий пальник, невеличку туристську плитку.

Нагадаємо, на Львівщині ввели графік обмеження споживання електричної енергії та графік обмеження потужності для промислових споживачів.Усіх тих промислових споживачів, що внесені до графіку, повідомлили про ситуацію. Вони повинні виконати доведені обсяги зниження. Додаткова інформація розміщена за посиланням.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!