Політична реклама

Як купити якісні зимові шини?

3171 0
Зимові шини є основною зброєю в боротьбі із зимовою автомобільною дорогою. Зимові шини забезпечують краще зчеплення з дорогою, а також в 2 рази зменшується гальмівний шлях в порівнянні з літньою шиною, і це тим самим значно збільшує безпеку водія і інших учасників дорожнього руху.

"Твоє місто" підготувало для водіїв декілька корисних порад - як правильно обрати якісні шини для автомобіля.

Можливо ці поради допоможуть вам визначитися з маркою зимових шин і полегшити ваші страждання і сумніви при виборі зимової гуми: 

1. Міняти доведеться всі чотири покришки (або колеса). Дехто думає, що достатньо встановити тільки 2 колеса, на ведучий міст, намагаючись таким чином трохи заощадити. Це дуже небезпечна помилка! Оскільки гальмівні властивості у коліс виходять різні, то це призводить до істотного збільшення гальмівного шляху, що вдвічі небезпечно на зимовій дорозі з поганим зчепленням, особливо при ожеледиці. Тому міняються всі 4 колеса. Якщо ж ви не можете собі дозволити все-таки 4 зимових шини, а тільки 2, то їх слід ставити на задні колеса, незалежно від варіанту приводу автомобіля. 

2. Шиповану або нешиповану зимову гуму ставити? Для того, щоб визначитися з цим, давайте згадаємо, для чого встановлюється шип в шину. Для того, щоб розбивати тонку крижану скоринку або сніжний настил. Як відомо, у Скандинавії, де перехід на зимову гуму взимку обов'язковий, дороги не чистять до асфальту і не поливають реагентами, а чистять як чиститься, а інше посипають дрібною гранітної крихтою (яку навесні збирають). У таких умовах (настил або лід на дорозі) шипи істотно поліпшують зчеплення шини з дорогою. В умовах чистого вимороженого асфальту (як у містах) - від шипів користі не багато. Тому ставити шипи чи ні - визначайтеся самі, виходячи з того, якими шляхами ви більше їздите. Якщо по місту - шипи не обов'язково повинні бути на ваших зимових покришках. У багатьох країнах, де холодні, але безсніжні зими, шипи взагалі заборонені для використання на асфальті.

3. Розмір зимових шин має бути не більше штатного розміру гуми і навіть треба прагнути до їх зменшення на один розмір. Іноді автовласник розраховує поставивши на автомобіль колеса побільше, перетворити його на всюдихід-«бігфут». Насправді все відбувається з точністю до навпаки. Більші колеса - важче управляти, навіть на машинах з гідро підсилювачем керма це відчувається. Сильніше зношуються деталі рульового управління (тяги, рейки, наконечники рульових тяг і т.п.). Як результат, в зимових умовах машина гірше управляється. Падає (із-за більшого діаметра колеса) крутний момент на колесах. Взимку, на нерівній дорозі значно збільшується амплітуда ходу підвіски. Якщо колеса більше штатних, можливий зачіп колеса за арку колісної ніші та пошкодження як корпусу автомобіля, так і самого колеса. Тому зимова шина штатного розміру або - 1. 

4. Суть зимової шини полягає в тому, що вона виготовлена із спеціальної гуми, більш еластичної, ніж літня або всесезонка. Це дозволяє їй залишатися більш м'якою на морозі і зберігати як свої амортизуючі властивості, так і створювати хороше зчеплення з дорогою. Крім того, протектор зимової шини набагато більший, ніж у літньої. При виборі зимової гуми вибирайте той, що більше вам підійде. Якщо ви практикуєте здебільшого їзду по асфальту - беріть з більш дрібним малюнком протектора, у нього менше опір коченню на твердому покритті і витрата пального не зросте. Якщо ж ви любите підняти цілину на сніжних просторах - беріть найбільш великий, з розбіжним малюнком (як у трактора), що б він не забивався швидко снігом. 

5. Врахуйте, що взимку перевіряти тиск у шинах треба набагато частіше, ніж влітку. По-перше, з падінням температури тиск повітря у шинах дуже серйозно падає, іноді на 0,2 - 0,3 атмосфери. По-друге, шини взимку практично не нагріваються і тиск при русі в них не росте. Їзда ж на неправильно накачаних шинах небезпечна як з точки зору безпеки, так і загрожує надмірним зносом шин на боковинах. 

6. Який бренд вибрати і яку марку? Ринок диктує свої умови і будь-який відомий виробник якщо і випускає зимову гуму, то робить це як правило якісно. Тому великої різниці між відомими брендами, по суті, немає. Всі вони приблизно однаково гарні (чи погані). Різниця лише в нюансах. Якісь краще себе ведуть на мерзлому асфальті, якісь на льоду, ще інші - на снігу ... Навіть якщо ви перечитаєте 100 форумів в інтернеті, істини ви все одно не знайдете, так як кожен водій має свій стиль водіння, свій автомобіль, свої умови водіння . Тому не мучте себе та інших питаннями «що ж мені купити». Поки ви не купите хоча б 1 комплект, ви не побачите різниці, між зимовою та літньою гумою. А поки не купите другий - не зможете порівняти. 

7. Купуючи зимову гуму, купіть заодно і ще комплект дисків. Можна самих недорогих. Тим самим ви позбавите себе від постійних перевзуваннь гуми в шиномонтажній майстерні, а саму гуму - від щорічних мук. Та й процес перевстановлення коліс «літо-зима-літо» буде займати у вас набагато менше часу.

За матеріалами: zapchastin.net, delikates.kiev.ua, how-to-do.org


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!