Як лікувати грип та застуду без антибіотиків і противірусних. Поради МОЗ

28631 0
Уляна Супрун радить приймати жарознижувальні препарати лише за температури 38,5 і вище.
Фото: mf.cz

Фото: mf.cz

У лікуванні застуди не є ефективними антибіотики, інтерферони, імуномодулятори, рослинні препарати та поїдання вітамінів, кажуть у МОЗ, а при лікуванні будь-якої хвороби головне — аби ліки містили діючу речовину, яка долає збудники хвороби. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Читайте також: Сезон грипу 2018-2019. Що треба знати, щоб вберегтися

«Лікар може виписати противірусні препарати (озельтамівір або занамівір), але лише за певними симптомами, і призначати їх самим собі в жодному разі не варто. Та навіть ці препарати не дадуть блискавичного ефекту одужання», — вважає Уляна Супрун.

Вона додала, що коли застуда чи грип викликані або ускладнені бактеріальною інфекцією, лікар може призначити антибіотики. Проте такі випадки трапляються рідше, а перед призначенням пацієнт має здати низку аналізів. Тож вона радить, як полегшити симптоми та запобігти ускладненням:

Залишайтеся вдома. Вам потрібен спокійний режим, коли можна полежати, поспати та набратися сил для боротьби з хворобою. І зовсім не потрібні ускладнення, які можуть виникнути, якщо ви під час хвороби продовжите активно працювати, багато рухатися та пересуватися містом. До того ж, великий ризик, що ви передасте вірус іншим. Тільки не забудьте сконтактуватися з вашим лікарем на початку проявів симптомів та тримайте його в курсі в разі погіршення самопочуття.

Читайте також: Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

При температурі 38,5 та вище — прийміть жарознижувальні препарати. Діюча речовина — парацетамол або ібупрофен. Проте, якщо температура нижча, то приймати їх не варто. Вона свідчить, що організм почав боротися з інфекцією, та збивання температури йому заважатиме.

Пийте достатньо рідини. Під час хвороби людина втрачає багато рідини разом із потом при гарячці та під час інтенсивного кашлю. Підтримувати водний баланс у цьому випадку надзвичайно важливо. Воду та чай можна урізноманітнити малиною. Вона містить флавоноїди та вітамін С, які допомагають боротися з хворобою. Підійде сира, заморожена чи перетерта з цукром малина (але якщо його не забагато). 

Харчуйтеся корисно. Овочі та фрукти як ніколи потрібні вашому організму під час хвороби. Якщо ж немає апетиту, варто звернути увагу на курячий бульйон. Він не лише добре підійде всім, кому дискомфортно їсти або перетравлювати тверду їжу під час хвороби, а й містить велику кількість поживних речовин. Крім того, гарячі рідини допомагають зігріти нижню частину носоглотки та сприяють очищенню слизової оболонки. Це дозволяє організму позбутися патогенних частинок та інфекції швидше.

Читайте також: Які штами грипу загрожують львів’янам цієї зими

Провітрюйте приміщення. Без кисню вам навряд буде легше одужати, а от протягів боятися не варто. Не перетворюйте дім на бункер з наглухо зачиненими вікнами. Регулярне провітрювання плюс вологе прибирання допоможуть легше переносити грип та застуду.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!