Як Львів готується підтримати бізнес. Перелік заходів

3954 0
Найближчими днями виконавчий комітет ЛМР має розглянути відповідну програму.
Фото Марії Стахів

Фото Марії Стахів

У п'ятницю, 27 березня, або на початку наступного тижня виконавчий комітет міськради Львова розгляне вже напрацьовану програму підтримки місцевого бізнесу. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів бізнес-омбудсмен Львова Сергій Кіраль.

У програмі ітиметься про пільгу на орендну плату для підприємців, які орендують приміщення комунальної власності, про пільги на сплату орендної плати за землю, про можливість відтермінувати комунальні платежі, про скасування відрахувань з туристичного збору та про пільги на перевезення працівників бюджетоформуючих підприємств.

«Також звертаємось до приватних власників, щоб вони тимчасово скасували орендарям орендну плату або реструктуризували платежі», – каже Сергій Кіраль.

Читайте також: Бізнес попереджає, що наслідки зупинки економіки можуть бути гірші за пандемію

У програмі також пропишуть і про заходи, ухвалені Верховною Радою. Тут ідеться про сплату ЄСВ, мораторій на перевірки, ненарахування пені за протерміновану сплату податків тощо.

«Будемо звертатись і до уряду з проханням надати додаткове фінансування у вигляді субвенції до міського бюджету. Закон, ухвалений парламентом, переносить основне податкове навантаження на місцеві бюджети, адже всі речі, про які йдеться – це надходження до місцевих бюджетів», – говорить Сергій Кіраль.

Він додає, що, за розрахунками фінансового департаменту ЛМР, бюджети можуть втратити до 30% надходжень.

«Особливо, якщо говорити про Львів, де розвинута туристична галузь, а ресторани зачинені, як і багато готелів. Частина з готелів хоч і працює, але має заповненість не більше 10%. Без допомоги держави, без стабілізаційного фонду, про який всі говорять, але наразі рішення уряду немає, нам буде складно», – зазначає бізнес-омбудсмен.

Читайте також: Як львівський бізнес допомагає боротись із коронавірусом

Щодо пільг на перевезення працівників, то ідеться, за словами Сергія Кіраля, передусім про великі підприємства, що є бюджетоутворюючими для міста – «Компанія Ензим», «Галичфарм», «Галка», «Львівський ізоляторний завод» та інші. Таким компаніям пропонують укласти угоди з комунальним АТП-1 і отримати знижку на тариф із перевезення. Також, говорить Сергій Кіраль, може ітися про скасування такої складової тарифу, як ПДВ, що здешевить вартість перевезень на 20%. Рішення про те, які підприємства, зможуть отримати знижку, має також ухвалити виконком.

Тим великим підприємствам, що вже уклали угоди на перевезення за спецзамовленням із приватними перевізниками, можуть запропонувати додаткові дотації на кожного працівника, який виходить на роботу, як компенсацію транспортних витрат. Ідеться про суму від 500 до тисячі гривень, якщо підприємство зберігає робоче місце, каже Сергій Кіраль.

Читайте також: Хліб буде. Компанія Ензим продовжує виробляти дріжджі попри карантин

Бізнес-омбудсмен додає, що зараз багато підприємців скаржаться на перевищення повноважень поліцією.

«Часто, за словами підприємців, поліція перевищує свої повноваження і складає адмінпротоколи там, де все гаразд, або там, де треба застосовувати здоровий глузд», – говорить посадовець.

Тож місто збирає інформацію про різні випадки, узагальнює її і розглядатиме на спільних з правоохоронцями координаційних зустрічах.

Наразі, за словами Сергія Кіраля, місто не має даних про те, скільки підприємств відправили працівників у відпустки за свій рахунок або звільнили їх.

«Із того, що я знаю, підприємці приблизно у рівних частках поділились на три категорії: частина відправила людей у відпустку за власний рахунок, частина перевела на дистанційну роботу зі збереженням заробітної плати, а ще частина працює, як раніше, але в ощадному режимі – без нарахування премій тощо», – каже він і додає, що звільняти працівників – нелогічно, адже потім знайти і навчити нового буде дорожче.

Утім, каже Сергій Кіраль, чи варто боятись масових звільнень, залежить від того, скільки триватиме карантин: якщо до кінця квітня, то ситуація буде контрольована і обійдеться невеликими втратами.

«Якщо це затягнеться до червня або до осені, то наслідки будуть дуже складні, тут без фінансової підтримки держави і міжнародних партнерів українській економіці буде надвзичайно важко», – говорить Сергій Кіраль.

Читайте також: Малий бізнес на межі виживання, давайте його підтримаємо!

Нагадаємо, наразі карантин в Україні продовжений до 24 квітня, а на всій території країни діє режим надзвичайної ситуації.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!