Як Львів вчиться сортувати сміття й заробляти на ньому. 6 прикладів з Еко-форуму

3758 0
Учасники Екологічного форуму «Поводження з твердими побутовими відходами в Україні: як сміття стає ресурсом» розповіли про те, як по-новому поводяться зі сміттям і вчать цього інших.
Фото: mykyiv.com

Фото: mykyiv.com

27-го квітня у Львові відбувся Міжнародний екологічний форум «Поводження з твердими побутовими відходами в Україні: як сміття стає ресурсом». Його учасники розповідали про те, як їм удається вже сьогодні продукувати менше сміття, заробляти на відходах і вчити дітей цивілізовано з ними поводитись.

Юрко Назарук, співзасновник холдингу емоцій «!Фест»:
ми вже майже
Zero Waste

– Заклади нашої мережі щодня продукують десять тонн сміття. З них половина – органіка. Ми вирішили зменшити кількість відходів. Картон забирає спільнота «Оселя», скло здаємо. Наприклад, літній майданчик «Біля Діани» працює вже майже за стандартами Zero Waste. Ми відмовились від паперових стікерів для цукру, використовуємо керамічні цукернички. Молоко зберігаємо у склі замість паперових упаковок. З паперовими пакетами для соків проблема, адже ми маємо контракти з постачальниками і змушені дотримуватись умов. Але в майбутніх контрактах обов’язковим пунктом зазначимо спеціальні екологічні упаковки. На фестивалі крафтового пива, який незабаром відбудеться, не буде пластянок для пива. Доведеться купувати склянки. Власне, якщо п’єш добре пиво, його хочеться пити з доброго кухля. Також на цьому фестивалі будуть смітники для роздільного сміття.

Євгенія Піддубна-Смирнова, директор із корпоративних відносин компанії Carlsberg Ukraine:
переробка сміття може бути прибутковою

– Інвестиції в переробку сміття можливі, й вона може приносити прибуток. Наша компанія налагодила систему збирання та повторного використання скляних пляшок від пива. Зараз 55-60 відсотків пляшок ми – звісно, ретельно очистивши – використовуємо повторно. Ті, які не можемо використати повторно, відправляємо на склобій, але й це вигідно. Пляшка зі склобою коштує дешевше, ніж зроблена з нуля. Також ми поставимо смітники для роздільного збирання сміття у фан-зоні «Євробачення» у Львові: вже підписали спеціальні договори про те, що сміття будуть вивозити окремо, не змішуючи різні типи.

Олег Котис, координатор соціальної ініціативи
Української Греко-Католицької Церкви «Хтось не зробить!»:
люди можуть сортувати сміття

 

– На фестивалі «Вітер На-Дії», який ми проводили, багато говорилося про сортування сміття. Ми встановили спеціальні контейнери для роздільного збирання відходів. Такі корисні екологічні ініціативи дуже зручно робити на великих подіях. Досвід показує, що люди можуть навчитись сортувати сміття. Для цього просто потрібна мінімальна інфраструктура. Наприклад, ми провели навчання для організаторів та волонтерів фестивалю «Святкуймо Воскресіння разом», встановили на фесті спеціальні смітники. Такі ж контейнери були в організованій нами молодіжній прощі до Унева. Впроваджуємо сортування сміття у Патріаршому домі, навчаємо цього вихователів у садочках.

Ірина Пігура, бібліотекарка, координаторка проекту «Екобібліотека»:
5 тисяч гривень достатньо, щоб змінити цілий заклад

– Торік ми виграли ґрант 5 тисяч гривень і придбали на ці гроші екологічні паперові пакети та спеціальні контейнери для сортування сміття в бібліотеці. Ходимо по школах і розповідаємо про сортування сміття школярам і вчителям. До Дня захисту дітей організовували «Зелену вечірку», куди всі малюки приходили в зеленому одязі. Ходили з дітьми до «Оселі», Еколого-натуралістичного центру та Майстерні міста.

Оксана Микитин, співкоординаторка проекту «Друге життя»:
зі школярами можна працювати в форматі гри

– Ми зосередились на зменшенні кількості відходів у школі №65 на Левандівці. Впровадили там систему сортування сміття. Спершу провели первинне анкетування та оголосили конкурс творів, у яких учні мали вказати всі відомі їм способи зменшення кількості сміття. Далі виготовили контейнери для сміття з картону. Згодом плануємо замінити їх на пластикові. Також провели з дітьми ековікторину і гру з правильного сортування сміття.

Діана Попфалуші, голова громадської організації «За ЕКОрозвиток»:
найбільший здобуток – толоки

Читайте також: Хробаки, завод чи сортувальні майданчики: що врятує Львів від сміттєвого колапсу

– Головне завдання громадської організації – поширювати інформацію про проблему, аби влада нарешті почала рухатись, вирішуючи її. Тому наш найбільший здобуток – проведення толок, під час яких ми розповідаємо людям про проблему сміття. Також іще до торішньої пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі ми організовували туди екскурсії, а для контрасту водили людей на завод із перероблювання ртутних ламп та сортувальний завод підприємства «AVE Львів». Ще одна важлива порада для всіх активістів: використовуйте соцмережі, вони змінять світ. 

Підготувала Ірина Ладика,
фото «Твоє місто» та з відкритих джерел


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!