Як Львів відзначатиме 25-ту річницю Незалежності України. Програма

4368 0
Цьогорічна програма заходів до Дня Незалежності у Львові триватиме 10 днів.
фото: girnyk.com.ua, md-eksperiment.org, poltava.to, zhashkiv. info, ogo.ua

фото: girnyk.com.ua, md-eksperiment.org, poltava.to, zhashkiv. info, ogo.ua

Цьогоріч Україна відзначає 25-ту річницю Незалежності. Відтак, мешканців та гостей міста Львова запрошують долучитись до спільної молитви за Україну, відвідати тематичні культурно-мистецькі, науково-розважальні заходи, які пройдуть у різних локаціях міста, а також вшанувати пам’ять Героїв України на Личаківському кладовищі. Програма святкувань розпочнеться уже завтра, – інформують у прес-службі міськради.

«Перші заходи розпочнуться вже завтра, і завершаться 28 серпня. Ці заходи ми об’єднуємо в інформаційних матеріалах під салоганом «Не подарована незалежність», оскільки хочемо вшанувати пам'ять усіх людей, які боролися і борються за Незалежність і підкреслити, що Незалежність не є даром зверху, а кожен з нас, працюючи чесно, сумлінно, ефективно – творить Україну багатою, самостійною і незалежною», – розповів Михайло Мороз, в.о. начальника управління культури.

Програма святкувань розпочнеться завтра, 19 серпня, о 16:00 годині – з Києва завітає Академічний ансамбль пісні й танцю Національної гвардії України, який на пр. Свободи подарує львів’янам і гостям міста півторагодинну концертну програму.

Наступним заходом є Фестиваль-колаж Параджанова на Левандівці. Відбудуться кінопокази, театральні вистави, візуальні проекти, музичні виступи, літературні зустрічі, дискусії,  лекції та майстер-класи для дорослих і дітей. Вхід на усі заходи у межах Фестивалю – вільний.

Цікавою подією буде симпозіум сучасної монументальної скульптури з пінополістиролу, що триватиме тиждень біля Оперного театру. Буде встановлене шатро, де скульптори Академії мистецтв під кураторством Василя Одрехівського робитимуть скульптури, на які їх надихнула творчість Івана Франка.

21-22 серпня львів’ян очікує подарунок від ТМ «Львівське», яке з нагоди Дня Незалежності робить фестиваль «300 фест» у парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького.

23 серпня, у День Державного Прапора України, буде низка офіційних заходів, зокрема урочиста церемонія підняття Державного Прапора України, також у цей день, і 24 серпня, на День Незалежності, відбудуться заходи із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні і учасників АТО. Відповідно, у вівторок відбудеться покладання квітів до могил на Личаківському кладовищі, буде віче, поминальна панахида, у середу керівництво міста і області планує відвідати поранених у військовому госпіталі.

Як розповів Дмитро Кацал, дирегент Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик», традиційно, у День Незалежності, церкви усіх патріархатів на пр. Свободи урочисто помоляться Акафіст до Богородиці за мир і ласку для України, опісля – передбачені привітальні слова і концерт «Дударика».

За словами Андрія Породка, директора ЛКП «Львівський кіноцентр», до Дня Незалежності передбачені заходи для дітей учасників АТО, зокрема дитяче свято і майстер-класи для дітей. Протягом тижня транслюватимуть тематичні фільми, а у день Незалежності відбудеться концерт на даху і вечірка.

З 24 по 28 серпня на пл. Ринок /Музейній відбудеться фестиваль «Етновир». Як розповів Андрій Сидор, організатор фестивалю «Етновир», керівник компанії «Дік-Арт», у межах фестивалю передбачені виступи колективів із Сербії, Польщі, Чехії, Індії та України; конкурс оркестрів; марш-паради учасників головними вулицями міста; традиційний ярмарок «Кухня народів світу» та «Етнофешен» – показ мод в етностилі від учасників фестивалю і відомих дизайнерів

Також, за словами  Антона Лягушкіна, начальника  відділу  інформації  і  зв'язків з громадськістю ЛКП «Львівелектротранс», у День незалежності передбачений парад трамваїв, які з прапорцями проїдуть від Трамвайного депо №1 до пл. Соборної. Опісля – відбудеться екскурсія «Шляхом першого електричного трамвая Львова» від пл. Соборної до пл. Двірцевої.

Загалом, на День Незалежності на цілоденній основі працюватимуть декілька локацій: парк культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького, Шевченківський і Горіховий гаї. Окрім центральних частин Львова, акценти святкувань зроблені на Левандівку, парк Горіховий гай і Білогорщу.

Із детальною програмою святкування можна ознайомитися за посиланням.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!