На правах реклами

Як львівські активісти борються із корупцією

2474 0
Тендерні закупівлі – процедура не з простих. Аби найняти підрядника або замовити товар на велику суму, державні установи зобов’язані оголосити конкурс, в якому обирають виконавця за цілим стосом критеріїв. Складність цієї процедури мала б бути запорукою фінансової чистоти держустанов, але на ділі – є основним джерелом корупції, запевняють громадські активісти проекту «Тендер і злочин».
фото: прес-служба "УГП"

фото: прес-служба "УГП"

У Львові громадські активісти вирішили, що подолати корупцію можна. Але для цього не потрібно мітингів та телеефірів, а варто діяти за чіткою схемою – викривати нечесних діячів та особисто притягувати їх до відповідальності. У проекті «Тендер і злочин» об’єдналися фахівці, які добре розуміються на тендерах і вже більше року перевіряють державні закупівлі та не дають красти бюджетні кошти. Експерти аналізують проведення тендеру, особливу вагу звертають на пропозицію переможця та, знаходячи порушення, передають інформацію про них правоохоронним службам. Ті, в свою чергу, накладають штрафи та у разі серйозних порушень – відкривають кримінальні справи. Протягом останнього року розглянуто понад 60 справ та, завдяки втручанню активістів, відкрито 8 кримінальних проваджень за фактами зловживань. Таким чином вдалося зекономити на суму понад 260 мільйонів гривень державних коштів.

Читайте також: Львів’янин, який почав будувати країну з рідного міста

За словами засновника антикорупційного проекту «Тендер і злочин» та активіст Української Галицької Партії Мирослава Сімки, важливо показати громадськості усі корупційні схеми – показати, наскільки вони, з одного боку, примітивні, з іншого – хитрі. А головне «дати імена» цим схемам: назвати конкретні прізвища та показати, хто є ці люди. Можливо, це навіть наші сусіди, друзі або ті, кого ми досі вважали порядними громадянами. Корупцію неможливо подолати популізмом, потрібна щоденна рутинна робота, яка не залишить шансу нечесним чиновникам.

«Тема корупції – болюча для українців, тому на ній дуже люблять спекулювати наші політики. Проте є люди, які вже сьогодні роблять реальну роботу: перевіряють кожну тендерну закупівлю у Західній Україні. Цього не робить жодна громадська чи політична організація в країні, адже викривати нечесних чиновників – справа дуже небезпечна, – розповів Мирослав Сімка. – Та саме завдяки старанням молодих громадських активістів і можлива зміна корумпованої влади. І зараз дуже важливо, не показувати пальцем на Київ, а викорінити це ганебне явище тут, в Галичині. Нам більше не потрібні пани в вишиванках, які сьогодні стоять на мітингах з прапорами, а завтра вимагають десятки тисяч доларів від підприємця за земельну ділянку. Якщо дамо шанс молодим політикам, зможемо нарешті забути про цю «вишивану корупцію».

Одним із прикладів залучення фінансів Української Галицької Партії є діяльність молодої команди істориків-науковців, яка втілює проект «Локальна історія». Українська Галицька Партія однією з перших оприлюднила інформацію про джерела фінансування, відкривши списки своїх меценатів, а представники УГП публічно звернулися про підтримку до львів'ян.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!