Як львівський бізнес допомагає військовим та переселенцям. Ініціативи

2392 0
В умовах війни львівський бізнес поступово пробує повернутися до життя. Змінюються підходи, формуються нові цінності, зростає соціальна відповідальність.
фото: іт кластер

фото: іт кластер

«Львів Стародавній»

Із перших днів війни музей «Львів Стародавній» перейшов у режим посиленого чергування. Він розташований у одному з найбільших львівських підземель, і керівництво вирішило використовувати приміщення як додаткове бомбосховище.

Із 10 березня  музей потрохи повертається до своєї основної функції: приймає гостей,  показує справжню історію України та міста, нагадує про постатей, які ще з 12 століття не шукали компромісів і легких шляхів, а торували шлях для української державності. Усі зароблені кошти спрямовують на підтримку Збройних Сил України та волонтерських рухів, у які активно включилися фонди-засновники музею.

Автор проєкту «Музей «Львів Стародавній» Валерій Галан переорієнтував  під волонтерство ще й такі свої проєкти, як «Готельно-ресторанний комплекс «Фортеця Гетьман» та ВГО «Українська федерація карате», почесним президентом яких він є. Вони організували гаряче харчування у Києві на 2000-2200 людей щодня. Ще понад 3000 осіб щоденно забезпечують сухим пайком. Команда дбає про забезпечення  амуніцією, теплими речами, радіостанціями, електрогенераторами, спальними мішками, карематами військових частин А 7107, А 2215 та батальйонів 206, 112, допомагають низці пунктів тероборони та блокпостів. Завдяки знайомим за кордоном йому вдалося організувати доставку гуманітарної допомоги з країн Європи, знайти склади у Польщі, Румунії, а також у Львові, Чернівцях, Києві з логістикою по Україні.

Читайте також: На Львівщину із зони бойових дій переїхало уже 13 підприємств

Благодійний фонд «Духовна освіта» та його фундатор Юрій Бірюченко з 24 лютого теж переформатували свою діяльність з культурних питань на волонтерство і захист країни. Фонд та його працівники сприяють залученню гуманітарної допомоги для військовослужбовців та вимушених переселенців, які шукають прихисток на Житомирщині. Юрій Бірюченко ініціював у Житомирі створення і забезпечення технічним спорядженням військової частини спецпризначення, яка об'єднує військовослужбовців різного віку, що готові сьогодні протистояти агресору.

Благодійний фонд «Воскресіння» УГКЦ підтримує внутрішньо переміщених осіб та координує гуманітарні вантажі. Із перших днів війни УГКЦ активізувала координацію військових капеланів та комунікації із силовими структурами України, розпочала збір та передачу гуманітарної допомоги для потреб військових та цивільних осіб на прифронтових територіях. Мобілізувавши капеланів через створення локальних логістичних центрів, вдалося постачати допомогу від західних кордонів до лінії фронтів.  Сьогодні існує 5 логістичних центрів: м. Дніпро, м. Київ, м. Умань, с. Вакулинчаки (Житомирщина), м. Новий Розділ (Львівщина). На кожному із них волонтери  і вдень і вночі плетуть маскувальні сітки, розвантажують та завантажують вантажівки, сортують медикаменти та продукти харчування, моляться та вірять у спільну перемогу.

Львівський ІТ Кластер

Команда посилено працює з першого дня повномасштабного вторгнення Росії до України. Кластер активував всі ресурси та зусилля, щоб допомогти компаніям спільноти та усій ІТ-індустрії країни. Крім того, запустив низку гуманітарних ініціатив, щоб допомогти ЗСУ, містам, де зараз точаться бої та людям, які вимушені покинути домівки через напад окупанта.

Читайте також: Як змінився ринок оренди житла у Львові з початком війни

Так, відкрили вісім Центрів для тимчасово переміщених осіб, розрахованих на понад 1000 людей. Через ці Центри вже пройшло близько тисячі людей. Кластер забезпечив ці місця усім необхідним для комфортного проживання. Поселитися в Центрах може кожен, хто потребує прихистку. 

Окрім цього, офіс Кластера на вул. Весняній, 4 став Центром збору найнеобхіднішого для армії та людей, які опинилися в скрутному становищі. Команда відправила кілька десятків тонн допомоги до Харкова, Маріуполя, Києва, Бучі, Конотопа, Охтирки та Вінниці. Це – медикаменти, продукти, одяг, речі першої необхідності. Також уже забезпечили силові структури важливою технікою, спорядженням та речами першої необхідності.

Центр збору допомоги продовжує працювати. Зараз він сфокусований на зборі техніки, засобів індивідуального захисту та медикаментів для військових, які воюють в найгарячіших точках України. Перші квадрокоптери та спорядження уже вирушили до наших захисників.

Також 230 спеціалістів щоденно ведуть боротьбу на фронті кібербезпеки. У Кластері сформували команду з 15 фахівців з комунікації та цифрового маркетингу. Кластер закликає компанії та їхніх клієнтів не вести бізнес з країною-окупантом. Також запустили ініціативу Tax Pay Forward. Спільнота закликає сплатити Єдиний Соціальний Внесок та Єдиний Податок не до 18 квітня та 19 травня відповідно, а вже зараз. Це допоможе не тільки державі, а й місцевим органам влади, які формують тил для Збройних сил України і територіальної оборони та опікуються гуманітарними викликами.

Кредобанк

«Кредобанк» забезпечив безперебійну роботу та здійснення всіх платежів, а також активно допомагає обороні України та в евакуації громадян із зон активних бойових дій. Загальна сума витрат банку на ці потреби перевищила 2 мільйони гривень.

Читайте також: Українська дизайнерка, що виїхала у перші дні війни, повернулась і відновлює роботу у Львові

Для оборонних та гуманітарних потреб Кредобанк:

  • надав 1 мільйон гривень для оборонних потреб міста Львова;
  • надав 150 тисяч гривень для організації харчування евакуйованих у передмістя соціально незахищених мешканців Харкова;
  • долучився до забезпечення евакуації до Польщі самотніх матерів з дітьми з Фастова Київської області;
  • передав броньовані та легкові автомобілі, генератори для потреб Збройних Сил України й територіальної оброни Києва та Львова.

Від початку березня 2022 року «Кредобанк» у співпраці зі своїм акціонером – PKO Bank Polski забезпечили евакуацію з зон активних бойових дій до Польщі автобусним та залізничним транспортом понад 500 працівників банку та їхніх найближчих родичів. У Польщі їх забезпечено житлом, харчуванням, одягом та засобами гігієни, а також надано медичну допомогу тим, хто її потребував. Окрім того, у Львові «Кредобанк» облаштував прихисток для працівників та їхніх родин, які вимушено виїхали із територій, де ведуться активні бойові дії. Надалі банк продовжує гуманітарну підтримку українців.

PIPL Lyceum та GlobalKids

На другий день війни, коли до Львова почали прибувати та почали формуватись загони Територіальної оборони, у PIPL Lyceum та GlobalKids зрозуміли, що можуть бути корисними, оскільки мають шкільну опорну кухню «Добре їсти». Дотепер наша шкільна кухня активно працює на забезпечення гарячими стравами переселенців та територіальної оборони, щодня доставляючи не менше 200 порцій страв.

Допомогти кухні просто – привозити продукти за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 154Б (готель НТОН), але попередньо бажано уточнити перелік потрібного – тел.: +380972871971.

Освітній фронт – безкоштовні уроки для дітей 0-11 класу щодня. До них почали приєднуватись все більше і більше дітей, на день було понад 200. Ця ініціатива показала нам, як важливо робити саме свою роботу і нести цим користь іншим людям. Освітній фронт продовжується, усі деталі про розклад та доступи до уроків розміщують на сайті початкової школи GlobalKids та у соцмережах (PIPL Lyceum та GlobalKids).

Мовний курс «Українська для Українців» – безкоштовний курс, внесок у поширення української мови.  Двоє викладачів української мови нашого інноваційного ліцею PIPL Lyceum Марта Сенишин та Наталія Малик долучились до ініціативи та проводять безкоштовні уроки.

«Хочемо допомогти вивчити українську мову, побачити її глибину, полюбити її всім серцем, щоб розмовляти україснькою не від ненависті до рашизму, а з любові до рідної солов’їної», – кажуть у навчальних закладах.

Розклад уроків з доступами можна також знайти на сайті початкової школи (https://globalkids.ua/ua-for-ukrainers/) або у соцмережах.

Поруч з усіма згаданими волонтерськими ініціативами, мережа продовжує виконувати основну роботу – навчати наших студентів від 0 до 10 класу. Нині завдання – підтримати вччителів, зберегти штат, вчасно виплачувати заробітні плати.

Для своїх родин там зробили суттєву знижку на навчання, але також надають можливість вступити новим учням на пільгових умовах. Приміром, не проводять вступного тестування, вартість навчання більш доступна і є можливість потижневої оплати. Якщо бажаєте приєднатись на повноцінне навчання у наші класи, то можна заповнити форму реєстрації на пробний навчальний день.

Мільйон пляшок на благодійність

З перших днів повномасштабної війни Росії в Україну 1 млн пляшок продукції ТМ «Добра вода» скерували на благодійні потреби. Перші партії води вже вирушили в гуманітарні штаби на благодійні потреби і гуманітарну допомогу для ЗСУ.

За словами менеджерки з комунікацій підприємства Надії Кугук, для того, щоб уникнути зловживань та нецільового використання, на підприємстві розробили спеціальне маркування етикеток з позначкою «Не для продажу». Тож партії благодійної продукції легко буде вирізнити візуально. Підтримати компанію та благодійну ініціативу може кожен, хто придбає продукцію.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!