Як львів’янам правильно «позбутися» упаковки з-під молока?

6753 0
Кожен відхід можна використовувати у двох напрямках – як енергетичний вторинний ресурс, тобто як паливо, або як вторсировина для повторного використання задля виготовлення певного матеріалу. Теж саме і з упаковками від молока, кефіру, соку та інших. Раніше їх використовували для випалювання цементу на Миколаївцемент, проте навіть зараз, львів’ян закликають правильно викидати такі упаковки.
фото: article.unipack.

фото: article.unipack.

Tetra Pak — шведська компанія, всесвітньо відомий виробник пакування. Пакувальний матеріал складається із шарів паперу, поліетилену і, для асептичної упаковки, алюмінієвої фольги. Комбінація матеріалів варіюється в залежності від вимог до упаковки кожної категорії продуктів. Однак, у будь-якому випадку єдиним матеріалом, що безпосередньо стикається з вмістом упаковки, залишається харчовий поліетилен. Міцності упаковці надає папір. Поліетилен робить пакет непроникним для рідини, а алюмінієва фольга — для світла і кисню. Найбільш відомі продукти, які запаковані Tetra Pak – сік, молоко, кефір.

Як розповів Tvoemisto.tv начальник управління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка Tetra Pak – це упаковка зі 100% органіки. Але в будь-якому випадку, після використання, вживання продукту з такої упаковки, всередині залишаються його залишки, як кефір, молоко, сік чи інші. Згодом вони гниють і створюють дискомфорт для мешканців міста. Переробка такого відходу потребує вилучення продуктових залишків.

«Найкраще, коли таку упаковку використовують як енергетичний ресурс, як паливо для цементних заводів чи котелень для виготовлення тепла. Коли у Львові був у Миколаївцемент, він використовував такі органічні відходи при випалюванні цементу. Поки що іншого підприємства у Львові, яке б використовувало такі упаковки як вторинну сировину немає», - пояснює Андрій Галушка.

Також управлінець зазначає, нині напряму використовувати такі матеріали як вторсировину немає потужностей через складність поєднання матеріалу паперу і пластику, тож викидати його доводиться на загальний смітник. Проте, це не означає, що містянам не варто задумуватись про правильну утилізацію такого виду відходів.  

«Варто усвідомлювати: якщо у таких упаковках будуть залишки з-під напою, то вони будуть витікати. Відповідно, відбуватиметься реакція гниття продуктів, яка заважатиме мешканцями тих будинків, що знаходяться поблизу смітників через поганий запах, - зазначає Андрій Галушка і додає, - Містянам необхідно максимально використовувати продукт, або зливати залишки у каналізацію, щоб згодом воно могло пройти очистку через очисні споруди (при їх майбутній наявності у місті), а не кисло на смітниках».

Розмовляла Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!