Як зміняться медична освіта та екстрена допомога в Україні. Пояснення МОЗ

2372 0
Гроші за безперервний професійний розвиток підуть за лікарями.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

21 серпня Кабінет Міністрів України затвердив план заходів з реалізації Стратегії розвитку медичної освіти в Україні на 2019-2021 роки. Про це на своій сторінці у Фейсбуку повідомила в.о. міністерки охорони здоров'я Уляна Супрун. 

За цей час з’являться нові стандарти освіти, сучасні програми і засоби для навчання студентів, гроші за безперервний професійний розвиток підуть за лікарями, а держава сприятиме якісному розвитку медичної науки. 

Як зміниться медосвіта:

1. Освітні стандарти в галузі знань «22 Охорона здоров’я» розроблять із урахуванням сучасних тенденцій розвитку медичної освіти у співпраці з Всесвітньою федерацією медичної освіти та іншими провідними міжнародними експертами.

2. Оновлять освітні програми та навчальні плани відповідно до нових стандартів та за активної участі закладів вищої освіти.

3. Надалі впроваджуватимуть єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ), включаючи міжнародний іспит з основ медицини.

3. Студенти отримають сучасні засоби для навчання. Зокрема йдеться про електронні навчальні матеріали, переклад нових підручників, доступи до рецензованих видань у сфері охорони здоров’я, які індексують наукометричними базами Web of Science / Scopus / PubMed.

4. Студенти та викладачі покращуватимуть знання англійської. Будуть розроблені комплексні програми підвищення рівня знання англійської мови, а також закріплені вимоги до знання англійської.

5. Викладачі підвищуватимуть свою кваліфікацію на стажуваннях в закордонних закладах вищої освіти і закладах охорони здоров’я, програмах обміну з іноземними країнами, міжнародних конференціях.

6. Запрацює нова ефективна модель інтернатури, зокрема прозора електронна система розподілу випускників. Наразі триває громадське обговорення.

7. Гроші за безперервний професійний розвиток підуть за лікарями на ті освітні заходи, які цікавлять конкретних лікарів та покращують конкретну лікарську практику. 

8. Планують створити державну програму сприяння академічній мобільності, поліпшити умов для проведення наукових досліджень у сфері охорони здоров’я, посилити засади академічної доброчесності, зокрема - удосконалення програмного забезпечення ЗВО для перевірки на наявність плагіату.

Читайте також: У МОЗ розширили перелік доступних ліків

Окрім цього, затвердили й нові стандарти роботи бригади екстреної медичної допомоги. В Україні з’являться бригади парамедиків. До них увійдуть парамедик та екстрений медичний технік. До 2025 року вони працюватимуть паралельно з лікарськими та фельдшерськими бригадами. А також:

1. У 2025 році склад всіх бригад відповідатиме єдиному стандарту. До того часу всі фельдшери з медицини невідкладних станів і медичні сестри, які зараз працюють у бригадах екстреної медичної допомоги, мають пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик».

Парамедик — це фахівець, який надає широкий спектр рятувальних медичних послуг за сучасними стандартами на догоспітальному етапі й своєчасно транспортує постраждалого до лікарні. 

Читайте також: «Обріжте мені нігті». Що заважає розвиватись швидкій допомозі Львова

2. Водії бригад екстреної допомоги також мають до 2025 року пройти навчання та отримати кваліфікацію «екстреного медичного техніка». Вони допомагатимуть лікарям та парамедикам надавати професійну медичну допомогу. 

3. За потреби до бригад екстреної допомоги зможуть долучати лікарів медицини невідкладних станів або додаткових медичних працівників. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!