Як малорухливий спосіб життя впливає на ризики важкої форми Covid-19. Дослідження

2960 0
Навіть базового рівня фізичних вправ, як-от ходьби 30 хвилин на день, досить, щоб допомогти організму боротися з різними захворюваннями.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Люди, які вели малорухливий спосіб життя, з набагато більшою ймовірністю були госпіталізовані і померли від Covid-19, ніж ті, хто регулярно займався спортом. Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі British Journal of Sports Medicine. Окрім того, більша кількість фізичних вправ означає менший ризик розвитку важкої форми Covid-19. 

Як пише УП, пацієнти, які постійно були неактивні (менше 10 хвилин в тиждень), мали більший ризик госпіталізації і смерті, ніж ті, хто тренувався 150+ хвилин в тиждень.

Для дослідження вчені зібрали дані майже 50 000 пацієнтів з Covid-19 із США. Зокрема, про відомі чинники ризику важкої форми Covid-19 у кожної людини: про їхній вік, куріння, вагу і наявність в анамнезі раку, діабету, трансплантації органів, проблем з нирками та інших серйозних станів.

Читайте також: Ми повернулися на 20 років назад. Про коронавірус та статистику онкозахворювань

Так дослідники виявили, що людей з найменш активної групи, які майже ніколи не займалися спортом, госпіталізували через Covid-19 в два рази частіше, ніж людей в найбільш активній групі. Відповідно, їхня ймовірність померти від Covid-19 була приблизно в два з половиною рази вища. 

Із інших поширених факторів ризику важкого захворювання тільки похилий вік і трансплантація органів збільшують ймовірність госпіталізації і смертності від Covid-19 більше, ніж бездіяльність.

«Сидячий спосіб життя був найбільшим фактором ризику важкого захворювання, якщо тільки хтось не був літньою людиною або не отримував орган. І хоча ви нічого не можете вдіяти з іншими ризиками, ви можете займатися спортом», – каже лікар сімейної та спортивної медицини з медичного центру Kaiser Permanente Fontana, який проводив дослідження, доктор Роберт Салліс,

Вчені вважають, що регулярні вправи – плавання, прогулянка, біг чи поїздка на велосипеді – можуть істотно знизити наші шанси серйозно захворіти, якщо ми заразимося Covid-19. За словами доктора Салліса, дорослі мають виконувати від 150 до 300 хвилин в тиждень вправ середньої інтенсивності або від 75 до 150 хвилин в тиждень займатися аеробною фізичною активністю високої інтенсивності.

Читайте також: Чи впливає група крові на ризик зараження та перебіг Covid-19. Дослідження

Водночас Салліс додав, що навіть базового рівня фізичних вправ, як-от ходьби 30 хвилин на день, п'ять днів на тиждень, досить, щоб допомогти організму боротися з різними захворюваннями, зокрема з Covid-19.

Однак дослідження не доводить, що фізичні вправи знижують ризик важкого перебігу Covid-19, а тільки те, що люди, які часто займаються спортом, є людьми з низьким ризиком важкого захворювання. У дослідженні теж не з'ясовувалося, чи вправи знижують ризик зараження коронавірусом. Але доктор зазначає, що зв’язок між фізичною активністю та важким перебігом Covid-19 в дослідженні був сильним. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!