Як маркетологи заманюють покупців. Чотири прийоми

4333 0
Не секрет, що, аби свій продати товар, продавці та маркетологи вдаються до психологічних тонкощів. Поведінку споживача багато років досліджував маркетолог і психолог Нір Еяль. У книзі «Покупець на гачку» він розповідає про ефекти, якими успішно користуються продавці і на які попадаються покупці.

Чотири найпопулярніших прийоми заманювання покупця, які використовують маркетологи, підготувало видання На закупи.

Ефект дефіциту

Дефіцит продукту впливає на його сприйняття: що менше товару представлено, то ціннішим він здається. Покупець вважає, якщо цього продукту залишилося  мало, значить, інші вже його оцінили і товар варто  купувати.

У 1975 році дослідники Уорчел, Лі і Ейдуол підтвердили цю тезу експериментом. Вони вирішили з’ясувати, як люди оцінять печиво, яке вони поклали в дві однакові скляні банки. Кількість печива відрізнялась, в одній було десять штук, в іншій – всього дві.  Хоча й банки, і печиво були однаковими, учасники експерименту більше засмакувало печиво з майже порожньої банки. 

 Ефект фреймінгу

Люди частіше купують дорожчі продукти, бо вважають їх  якіснішими. Ціна підвищує цінність продукту та впливає на його сприйняття. Більш дорогий продукт здається нам смачнішим і приносить більше задоволення. 

 В одному дослідженні вчені вирішили перевірити, чи позначається ціна вина на його смаку. Вони пропонували учасникам експерименту пробувати вино і заміряли показники мозку за допомогою томографа. Ціни починалися з п’яти доларів за пляшку і закінчувалися 90 доларами. Цікаво, що із зростанням ціни, росло і задоволення учасників. Вони не просто говорили,що дороге вино подобається їм більше, ці слова підтверджував  стан мозку. Мало хто з учасників експерименту зрозумів, що кожного разу вони пробували один і той же напій. 

Ефект якоря

Приймаючи рішення, люди часто враховують якусь одну інформацію. Покупці купують запропонований товар – зі знижками, або акційний, вважаючи, що зекономили, і не помічають, що у цьому ж магазині в той самий час можна знайти аналогічні, але дешевші товари.

Ефект значного прогресу

Роздрібні магазини часто стимулюють своїх клієнтів до повторних дій за допомогою бонусних карток, в яких відзначається кожна нова покупка. Завдяки цьому покупець постійно наближається до отримання безкоштовного товару. Зазвичай такі картки видаються без будь-яких відміток, тобто покупець стартує з нуля.  В ході одного з експериментів двом групам учасників видавалися бонусні карти, заповнивши які, людина отримувала право на безкоштовне миття автомобіля. Одна група отримала карти з вісьмома незаповненими квадратиками. На картах для іншої групи квадратиків було десять, причому два зних вже заповнені, як «у подарунок». Клієнтів, які хотіли отримати другу картку виявилося на 82% більше.

Це дослідження демонструє ефект значного прогресу. Він здатний підвищувати мотивацію до покупки, оскільки люди вважають, що швидше наближаються до мети.

Фото: wmnjournal.com, socialmediabuff.com, hotelindigobirmingham.co.uk, brandpolice.com.au


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!