Як майстри з Гуцульщини реставрують старовинну церкву у Львові. Фото, відео

1697 0
Її тут перекривають двома шарами покрівельного матеріалу у вигляді клинчастих дощечок фігурної форми, що має назву гонт.
фото тараса бабенчука

фото тараса бабенчука

У Львові майстри з Гуцульщини реставрують старовинну церкву Премудрості Божої в Шевченківському гаю. Цього року з нагоди 155-річчя Митрополита Андрей Шептицького тут розпочали реставрацію монастирського комплексу Свято-Іванівської лаври, який є першим об’єктом музею просто неба. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив отець Юстин Бойко.

Церкву привезли сюди з села Кривка Турківського району завдяки саме Андрею Шептицькому, а також Михайлу Драгану та Ілларіону Свєнціцькому. Її тут перекривають двома шарами покрівельного матеріалу у вигляді клинчастих дощечок фігурної форми, що має назву гонт, та закріплюють лаком.

«Ми перериваємо храм, замінюючи куполи на мідь та реставруючи хрести. Це на себе взяла Львівська міська рада. Другим елементом реставрації є заміна паркану. І третій елемент – перенесення цвинтаря, який тут поставили у 1994 році», – каже він.

Надвірну каплицю також хочуть перенести і зробити таким чином ширшим церковне подвіря, що вимагають зараз карантинні обмеження. 

Додамо, що приготування матеріалів до реконструкції тривали п’ять років. Останній раз її перекривали 1990 році. Кошти теж збирали протягом п'яти років, у тому числі на благодійних аукціонах та за кошти меценатів та жертводавців. Одна гонта, приміром, коштує 6 грн, а один метр квадратний перекриття  15 доларів. 

Для довідки

Свято-Іванівська Лавра Студійського Уставу УГКЦ заснована грамотою митрополитом Андреєм Шептицьким у 1927 році. Для потреб лаври він передав монахам Студитам у власність придбані ним спеціально для цієї цілі землі, а також будинок, який у скорому часі був розбудований і достосований до монастирських потреб. За задумом митрополита, основною місією монахів мала стати молитва і праця. Остання полягала в тому, щоб навчати молодь, особливо хлопців, практичних ремесл, зокрема, іконописного мистецтва.

Аби монастир міг виконувати свою місію, постала потреба у монастирській святині. Спочатку хотіли будувати власну церкву. Однак, за порадою директора Національного музею Іларіона Свєнціцького та мистецтвознавця Михайла Драгана, митрополит Андрей у 1930 році вирішив перенести до Свято-Іванівської Лаври церкву св. Миколая зі села Кривки, що на Турківщині, яка була збудована у 1763 році. 7 липня 1931 року відбулося освячення її на новому місці, при якому її було віддано під покров Премудрості Божої.

Таким чином ця церква стала центральним храмом Свято-Іванівської Лаври, а також одним з улюблених місць у Львові, де збиралася львівська молодь та інтелігенція.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!