Як медіа вплинули на результати львівських виборів. Думка експерта

2620 0
Вчора, 25 жовтня, у Львові відбулися місцеві вибори, де львів’яни обирали міського голову та депутатів обласної та міської рад. Про те, як наявність власних медіа вплинули на попередні результати голосування Tvoemisto.tv розповів медіааналітик, викладач Школи журналістики УКУ Отар Довженко.
Фото: cinemajazz.com.ua

Фото: cinemajazz.com.ua

Садовий vs всі решта

Садовий має найпотужніший у місті медіаресурс (Радіо Люкс, Zaxid.net, Телеканал 24, Радіо 24), але ця перевага компенсується тим, що решта медіа переважно працювали проти нього або він не мав до них доступу. Це чимось схоже на Коломойського, який має «1+1», але всі інші проти нього. До того ж, другий за потужністю холдинг – zik – працював чітко проти Садового, використовуючи найбрудніші технології.

Читайте також: Львів'яни не обрали мера у першому турі виборів, - екзит-пол

«Свобода» і Кошулинський

«Свобода» не має свого потужного медіаресурсу (сайт і радіо «Вголос»), але також мала перевагу: всі вважали її відпрацьованим матеріалом, тому ніхто не намагався потопити ні партію, ні Кошулинського як її кандидата. Можливо, саме через це Кошулинському вдалося вирватись уперед, хоча його результат і дуже далекий від результату лідера.

І «Самопоміч», і «Свобода» були не надто агресивними в цій кампанії, працювали на свою цільову аудиторію. Садовий був свідомий своєї переваги. Напевно, якби він знав про те, що не дотягне до першого туру один відсоток, він би замовив парочку додаткових бордів.

Читайте також: Хто вийшов у другий тур. 5 фактів про Руслана Кошулинського

Інші кандидати

Інші кандидати мали приблизно рівний доступ, який реалізувався переважно в форматі замовних публікацій. Проблема була в тому, що не було ані безсторонньої інформації про їхні дії, програми та бекґраунд, ані нейтральних аналітичних оглядів – фактично виборець міг лише порівнювати рекламні повідомлення й визначатися, кому вони більше вірять.

Читайте також: Явка виборців на Львівщині – серед найвищих в Україні

Васюник і креатив

Васюник (належить 50% сайту Львівський портал) помилився в тому, що переплутав креатив із клоунадою. Креатив – це добре, але несерйозне подання інформації про кандидата, надмірна галасливість, яскравість його кампанії призвели до того, що його розглядали як джокера, а не серйозного претендента. Показово, що його результат майже дорівнює результатові Ігоря Зінкевича (ГО і facebook-спільнота «Варта-1»), який узагалі не вів кампанії і не є політиком.

Читайте також: Опрацьовано майже 60% бюлетенів до Львівської облради: хто лідирує?

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!