Як містобудівна реформа вплине на Львів та чоловікам з бронею можуть дозволити перетин кордону. Підсумки доби

1634 0
Нині 28 грудня та 308 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки пролунав о 14:43, відбій – о 16:30. Знову був зліт стратегічної авіації з білорусі.

Ситуація на фронті: Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Обговорили ситуацію на фронті, зокрема, поблизу населених пунктів Бахмут і Кремінна. Крім того, на засіданні розглянули питання забезпечення сил оборони необхідною зброєю та обладнанням.

За даними британської розвідки, росія нещодавно перекинула до білорусі частину підрозділів, які входять до складу 1-ї гвардійської танкової армії. «Це формування, напевно, проходило навчання перед розгортанням. Малоймовірно, що у нього є підрозділи підтримки, необхідні для приведення у бойову готовність», – пояснили там.

В розвідці розповіли також, що останні дві доби активні бойові дії зосереджені переважно довкола Бахмута і в районі Сватового.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Площанку і Червонопопівку Луганської області та Спірне, Яковлівку, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Андріївку, Кліщіївку, Авдіївку, Водяне, Мар’їнку, Побєду і Золота Ниву – Донецької.

Українські ракетники і артилеристи уразили пункт управління, 7 районів зосередження ворога, 2 склади боєприпасів, а також важливий військовий об’єкт окупантів.

26 грудня, в результаті вогневого ураження позицій противника в районі Чаплинки Херсонської області, втрати рф склали близько 50 військових загиблими.

Читайте також: Українцям з бронюванням від призову можуть дозволити виїзд за кордон. Процедуру мають незабаром ухвалити.

«Наразі Міністерство економіки підготувало проєкт постанови, який деталізує та унормовує критерії та порядок організації бронювання. Нині він перебуває на погодженні.

З урахуванням того, що це питання важливе, чутливе та дискусійне, воно потребує узгодження позицій і знаходження балансу всіх зацікавлених сторін. Зараз ця дискусія у самому розпалі. Щойно буде узгоджена позиція, Міністерство економіки вийде з відповідною комунікацією», – пояснила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Акцент дня: Як містобудівна реформа може вплинути на історичне середовище у Львові. Помилка розробників закону у тому, що його не обговорили, зокрема, з органами самоврядування, охорони культурної спадщини, громадськістю тощо.

Цитата дня: «Не всі кодекси мають такий обсяг, як цей закон. І висновок у тому, що розвиток громад буде визначати замовник та комп’ютерна програма. Якщо ми кажемо, що боремося за культуру та спадщину, то за результатами дії цього закону ми цього більше не зможемо робити. Більшість пам’яток культури перебувають на території громад. Активісти, влада і середовища завжди вболівали за збереження такого надбання. Закон пропонує нас цього позбавити, лише констатує, що є цифровізація і замовник, а будь-яку думку і висновок охорони культурної спадщини не передбачають» ерівниця справами виконкому ЛМР Наталія Алєксєєва);

Ключові події:

1. В Україні арештували майно російського олігарха на майже 2 млрд грн. «​​У результаті слідчо-оперативних дій спільно з детективами БЕБ встановлено місцезнаходження підпільних складів рф, де зберігали понад 160 тис тонн української залізної руди. Приховану сировину виявлено на території декількох морських портів України», – пояснили в СБУ.

На цю ж тему: Санкції проти Росії працюють, хоча самі по собі не зупинять війну, – головний дипломат ЄС. Головна мета санкційних обмежень – ускладнити путіну фінансування воєнної машини РФ;

2. «Якщо не буде обстрілів, то новорічні свята пройдуть без аварійних відключень світла», – Шмигаль. «Ми розуміємо, що росія готується продовжити атаки на українську енергосистему. Тож перебуваємо в щоденній готовності до нових масованих обстрілів. Це може статися будь-коли: сьогодні, завтра чи навіть напередодні Нового року. Хочу підкреслити: у разі відсутності обстрілів новорічні свята пройдуть без аварійних відключень», – пояснив він;

А також: Дефіцит скоротився, але потужностей недостатньо, – «Укренерго» про ситуацію в енергетиці. «Дефіцит потужності в системі дещо скоротився завдяки збільшенню обсягів виробництва електростанцій. Після аварійно-відновлювальних робіт включено в мережу блок на одній з теплових електростанцій, що постраждала під час однієї з останніх російських ракетних атак. Втім наявної потужності в системі все одно недостатньо, щоб задовольнити всі потреби споживачів в країні. Тому що в енергосистемі водночас збільшився і рівень споживання», – пояснили компанії;

3. Чи готовий Львів до повного блекауту та як житиме місто без світла. Заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк у коментарі Tvoemisto.tv пояснила, як курсуватиме громадський транспорт, де львів’яни зможуть купити хліб, та чи працюватимуть супермаркети;

4. «Дозволить відчути, що проживають українці». На екрани вийде фільм «Щедрик», у якому знялася Оксана Муха. У фільмі розповідають про три родини – українську, польську та єврейську. Вони всі живуть в одному будинку в Станіславові (сьогодні Івано-Франківськ). Ця історія несе у собі цінність єднання. Ключову роль у фільмі грає пісня «Щедрик», бо вона, за задумом авторів, є символом традицій і сили родини, яка переживає знущання, заборони та зміну режимів;

5. Як зробити дідуха своїми руками. Майстер-клас. Традиція робити дідуха виникла в українців ще у дохристиянські часи. Наші пращури були хліборобами: виготовляючи дідуха, вони дякували богам за щедрі врожаї. Мало хто зараз робить дідухів самостійно, часто його купують. Майстер соломоплетіння Володимир Мишолівський у матеріалі Tvoemisto.tv пояснює, як зробити дідуха своїми руками;

А також: Які потяги курсуватимуть зі Львова до Карпат у новорічно-різдвяний період. 

Tvoemisto.tv підготувало актуальний графік відправлення поїздів та вартість подорожей;

Та: Які салати приготувати до новорічного столу. П’ять рецептів від галицької блогерки. Пропонуємо п’ять оригінальних рецептів салатів від Пані Стефи замість олів’є та оселедцю під шубою.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!