Як морально підготувати дитину до вакцинації. Поради батькам

7441 0
Вакцинація – єдиний ефективний спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує у дитини захист проти хвороби. Про важливість імунізації, подолання стереотипів, імунітет та те, наскільки важливою є вакцинація, розповідають лікарі та батьки.
Фото: medicover.com.ua

Фото: medicover.com.ua

В Україні значно вищий рівень відтермінування або ж відмови від вакцинації, ніж у країнах Європи. Водночас, життя вакцинованої дитини є значно безпечнішим, аніж тієї, яка не має жодного запису у календарі щеплень.

За словами Федора Лапія, експерта МОЗ України за напрямком «Інфекційні хвороби», доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика, важко уявити, наскільки неблагополучною є ця ситуація зараз.

Федір Лапій

Частина батьків відмовляється від вакцинації через необізнаність, дехто — через недовіру до лікаря. Важливо знайти фахівця, в якому впевнений. Федір Лапій рекомендує не соромитись і детально розпитати у лікаря про вакцинацію все, що незрозуміло або ж що турбує чи непокоїть. Якщо після відповіді залишились сумніви, варто прийти на обговорення знову.

Страхи батьків перед вакцинацією дітей безпідставні, вважає лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук. Навколо цього питання забагато міфів та надуманих історій. «Чомусь ви садите свою дитину в автомобіль, не думаючи, що щодня у дорожньо-транспортних пригодах гине величезна кількість людей. Вас ця статистика не лякає, ви їдете в авто і дитину свою в ньому везете, а вакцинувати її боїтеся», — каже лікар.

Марта Ломіковська, лікар-імунолог та алерголог Медичного центру Medicover, розповідає, що рівень охоплення вакцинопрофілактики у нашій державі є дуже низьким. За її спостереженнями, цьому сприяє ефект «сарафанного радіо».

Для того, щоб у батьків не виникало страхів перед щепленням, а лікарі вміли грамотно та якісно донести інформацію до них, у Медичному центрі Medicover разом із громадською організацією «Батьки за вакцинацію» провели першу зустріч Школи вакцинації. На ній обговорили питання, які хвилюють батьків, та на які повинен знати відповідь кожен лікар.

«Обираючи шлях вакцинувати дитину, ви надаєте їй додатковий захист від інфекційних хвороб. Наші діти мають право на захист. І лише ми можемо забезпечити виконання цих прав», — каже голова правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіков.

У Медичному центрі Medicover є окремий кабінет вакцинації. Як розповідає завідуюча лікувально-консультативним відділенням Medicover Мирослава Децик, у цьому кабінеті проводять лише щеплення і жодних інших маніпуляцій. У ньому ж і зберігається вакцина. У батьків більша довіра до приватних кабінетів вакцинації через те, що тут стежать за збереженням вакцини у відповідних температурних умовах.

 Окремий кабінет вакцинації у Медичному центрі Medicover

Львів’янка Юля впевнена, що проблеми зі здоров’ям у її доньки почались після введення вакцини: «До вакцинації Іринка була жвавою, активною дитиною, яка ніколи не хворіла. Робити щеплення згідно з календарем ми почали на рік пізніше, бо народилась вона передчасно і відповідно календар посунувся. І тут пішло-поїхало, хвороба за хворобою, з лікарняних не вилазимо».

Мирослава Децик

Експерт МОЗ України за напрямком «Інфекційні хвороби» Федір Лапій розповідає, що дитина не може бути захищеною на всі 100%, навіть якщо вакцинацію було проведено за усіма правилами: існує  ймовірність, що дитина може перехворіти захворюваннями, проти яких була вакцинована: «Будь-яке захворювання у вакцинованої дитини, швидше за все, буде перебігати легко, завдяки існуючому частковому захисту. Дитина, що пройшла належну вакцинацію, набагато більше захищена від тієї, яка не щеплена».

Він додає, що немає сенсу давати дитині антигістамінні та протизапальні препарати перед щепленням. Спеціальної підготовки робити також не потрібно. Жодне обстеження не може передбачити виникнення реакцій на вакцини. Якщо виникає питання, чи потрібно робити загальний аналіз крові і монограми, — то цього робити не радить, адже це не інформативно. Хіба якщо лікар підозрює якусь патологію, тоді він може призначити загальний аналіз крові чи сечі. «Має бути поінформованість батьків. Вони повинні отримувати відповіді на запитання, які в них виникають, та читати тільки перевірену інформацію. Медичний працівник ніколи не має на меті зашкодити дитині», — говорить експерт з інфекційних хвороб.

Федір Лапій виокремив кілька найважливіших порад батькам, у яких є перестороги перед щепленням:

Вакцинацією можна попередити багато захворювань

Багато захворювань, які можна попередити вакцинацією, досі настільки поширені в Україні, що без захисту за допомогою щеплень існує великий ризик спалаху цих захворювань.

Краще набути імунітет після вакцини, аніж перехворіти інфекцією

Хвороба може привести до смерті і серйозних ускладнень. Це і пошкодження печінки при гепатиті В, глухота від менінгіту, пошкодження головного мозку при захворюванні на кір, важкі вроджені дефекти розвитку при захворюванні на краснуху під час вагітності. Після вакцинації ймовірність виникнення таких важких наслідків практично дорівнює нулю.

Сучасні вакцини — безпечні

Усі вакцини, які використовують в Україні, є безпечними та використовуються й в інших країнах світу упродовж багатьох років. Міністерство охорони здоров’я сертифікує і тестує кожну партію вакцини в лабораторних умовах, перш ніж дозволити її використання в Україні.

Побічні реакції на вакцинацію

Після вакцинації можуть виникати побічні реакції: біль, припухлість у місці уколу, незначне підвищення температури. Такі реакції організму зазвичай тривають кілька днів. Для полегшення стану дитини можна давати рекомендовані лікарем ліки.

В один день можна провести кілька щеплень

Проведення кількох щеплень під час одного відвідування лікаря має дві практичні цілі. Перше — дитина вакцинована. Друге — за один візит роблять кілька щеплень, що є менш стресово для дитини та не так затратно у часі для батьків.

Голова правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіков ділиться досвідом психологічної підготовки малечі й батьків до вакцинації:

- заздалегідь підготуйте перелік запитань до лікаря (бо на прийомі можете їх забути);

- візьміть із собою улюблену іграшку своєї дитини;

- не лякайте дитину уколами, а поясніть та постійно нагадуйте, що вакцини допомагають їй не хворіти;

- будьте чесні з дитиною та поясніть, що під час уколу вона відчує, ніби її ущипнули або вжалили, але боляче буде не довго;

- попросіть членів сім’ї, особливо якщо є старші брати та сестри, морально підтримати дитину;

- під час уколу притисніть дитину до себе, заспівайте пісеньку, поговоріть лагідно;

- усміхайтесь;

- під час вакцинації посадіть дитину на коліна та міцно обійміть;

- підтримайте дитину, якщо вона плаче, та ніколи не сваріть, якщо вона «не смілива»;

- хваліть та обіймайте дитину;

- якщо це немовля — погодуйте молоком.

Ірина, мати трьох діток, розповідає, що уважно стежить за календарем щеплень. «Це як гумачки під час дощу. Саме з цим я порівнюю вакцинацію. Мої дітки ніби в калюжі, але їм сухо. І я спокійна. Вважаю вакцинацію ознакою турботи про свою малечу», — ділиться мама.

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у новому спецпроекті Tvoemisto.tv «Твоє здоров'я». Щотижня ми публікуватимемо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Медичний центр Medicover.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!