Як минув рік повномасштабної війни та саміт у Львові про викрадених рф дітей. Підсумки доби

1233 0
Нині 25 лютого та 367 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: ЗСУ

Фото: ЗСУ

Ситуація на фронті: Останніми тижнями росія, схоже, змінила підхід до війни в Україні. Зараз кампанія передусім спрямована скоріш на те, щоб виснажити українських військових, аніж на захопленні значних нових територій, про це йдеться в розвідувальному огляді Міноборони Британії до роковин початку війни.

Німеччина збільшить кількість танків Leopard 2, що передадуть Україні. Замість обіцяних 14, німецькі союзники доставлять в Україну 18 танків. «Завдяки цьому рішенню ми тепер можемо разом з нашими португальськими та шведськими партнерами забезпечити змішаний український батальйон», – зазначають у міноборони Німеччини.

Польща передала Україні перші 4 танки Leopard 2. «Рік тому танки заїхали в Україну, щоб позбавити українців свободи. Сьогодні в Україну також заїхали танки, однак для того, щоб свободу захистити», – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За даними Генштабу (станом на 6:00), основні зусилля ворог і далі зосереджує на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. ЗСУ відбили близько 70 атак противника на цих напрямках.

Українська авіація та підрозділи артилерійських і ракетних військ завдали 22 удари по районах зосередження окупантів та 2 – по його ЗРК на вогневих позиціях. Також уражено пункт управління та 3 склади боєприпасів. Окрім того, знищено 1 ударний гелікоптер Мі-24 та 4 ворожих БпЛА (1 типу «Орлан-10», 1 – «Зала» та 2 – «Ланцет-3»).

На цю ж тему: 90% українців вважають, що необхідно завдавати ударів по території росії. Дослідження. Утім є відмінність у поглядах, по яких об’єктах потрібно завдавати удари: 38% говорять, що лише по військових об’єктах і майже стільки ж, а саме 39%, вказують на військові об’єкти та об’єкти енергетичної інфраструктури.

Акцент дня: Як минув рік повномашстабної війни для Львова: Спогади, цифри, фото. Упродовж року у Львівській області повітряну тривогу оголошували близько 282 разів, а її загальна тривалість становить понад 13 діб. Уперше львів’яни отримали сигнал «Повітряна тривога» вранці близько 7:30 24 лютого від ДСНС України. Близько 8:00 у Львівській області обстріляли три військові об’єкти у Бродах, Кам’янці-Бузькій і Новому Калинові Самбірського району. Із самого ранку у Львові біля продуктових магазинів, супермаркетів, аптек, банкоматів, а також на АЗС утворилися великі черги.

Читайте також: «Хто я в цій війні». Медична кураторка патронатної служби «Азов» Дзвінка Сіра. «Повномасштабна війна почалася для мене приблизно за місяць до вторгнення. Саме тоді з ініціативи Штабу оборони Львівщини почали організовувати вишколи для цивільного населення – вчили людей володіти зброєю, безпечно з нею поводитися, а також розпізнавати вибухову техніку. Запрошували спеціалістів із тактичної медицини, ДСНС, медиків із бойовим досвідом, лікарів швидкої медичної допомоги, співпрацювали з інструкторами Львівського стрілецького стенду. Зокрема, розповідали людям, яких запрошували через соціальні мережі, що коли лежить підозрілий предмет чи в певному місці розсипані іграшки, не варто їх піднімати, бо це може бути вибухівка».

Та: Річниця широкомасштабного вторгнення. Як Київ пережив цей рік. З 24 лютого російські ракети та дрони пошкодили понад 700 будівель. Зокрема, 417 багатоповерхових та 109 приватних будинків, а також 93 заклади освіти. На місця ракетних атак та атак дронами бригади «швидкої» здійснили 929 виїздів, надали допомогу 713 пацієнтам. У Києві загинули понад 160 цивільних мешканців, серед них – п’ятеро дітей. Також у місті зареєстрували понад 229 тисяч внутрішньо переміщених осіб, серед яких – 40 тисяч дітей.

Ключові події:

1. Вірян усіх конфесій закликали об’єднатися у пості та молитві за перемогу України. У роковини повномасштабного вторгнення повинна звучати надпотужна молитва, аби зламати зло;

2. Зеленський відповів, чи готовий сісти за стіл переговорів із путіним. Володимир Зеленський наголосив, що просив Ердогана посадити путіна за стіл переговорів ще до вторгнення. Проте сьогодні президент України не готовий проводити діалог із агресором.

«Я говорив йому – посадіть тутіна за стіл переговорів, не можна допустити ризику повномасштабної війни. Але він не зміг цього зробити, і не тільки він. А зараз він вважає, що зможе. Зараз ми не можемо. Це не та вже людина. Там немає з ким говорити», – додав він.

Читайте також: Зеленський анонсував саміт у Львові про викрадених росією дітей. В березні 2023 року у Львові відбудеться саміт United for justice. Це конференція, на яку запросять прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана, багатьох лідерів різних інституцій, міжнародних організацій.

3. У Києво-Могилянській академії демонтували пам’ятну дошку Ломоносову. Президент Національного університету Сергій Квіт пояснив, що Ломоносов ніколи не працював у виші, тому й пам’ятна дошка цьому вченому тут недоречна.

На цю ж тему: У Лондоні вулицю біля російського посольства перейменують на честь Києва. Перейменування є жестом, щоб відзначити хоробрість України;

4. Чому у Львові не святкують масницю? Як підмінили українські традиції. Щороку Масницю святкують за тиждень до початку Великого посту. Проте насправді це свято зовсім не властиве українцям і не має нічого спільного з нашою культурою. Tvoemisto.tv дізналося в етнолога, кандидата історичних наук Юрія Пуківського, чому у Львові не святкують Масницю та які традиції, пов’язані з цим святом, притаманні українцям;

5. Комедійна імпровізація і вистави. Куди піти на вихідні. Медіа-хаб «Твоє місто» радить, чим зайнятися у Львові в останні вихідні зими.

Читайте також: У вихідні в Києві пройде благодійний розпродаж одягу і предметів побуту. Кошти підуть у фонд «Повернись живим». Організатори обіцяють деякі речі віддати зовсім безплатно.

Погода у Львові: Синоптики попереджають про сильні пориви вітру у Львові. За прогнозом Львівського регіонального центру з гідрометеорології, нині, 25 лютого, по Львову вранці та вдень будуть пориви західного вітру 15-20 м/с. Так, учасників дорожнього руху зважати закликають на прогноз погоди й бути обачними.

Слава Україні! Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!