Як на Львівщині реставрують дві дерев’яні церкви. Фото

2282 0
Йдеться про церкву Успіння Пресвятої Богородиці в Морянцях та церкву Різдва Пресвятої Богородиці у селі Глиниці.

На Яворівщині відновлюють два дерев’яні храми  XVIII та XIX століття. Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Йдеться про церкву Успіння Пресвятої Богородиці в Морянцях, що збудована 1766 року, а також церкву Різдва Пресвятої Богородиці у селі Глиниці, яка датована 1842 роком. Обидві святині є пам’ятками архітектури місцевого значення. 

Реставраційні роботи Успіння Пресвятої Богородиці в с. Морянці тривають з 2018 року.  На них витратили 200 тисяч грн з обласного бюджету та 2 мільйони 260 тисяч грн від Краковецької селищної ради. Зокрема, у храмі розібрали підвалини та по периметру їх замінили, зробили гідроізоляцію фундаментів підвалин, встановили нові кам'яні фундаменти та відреставрували несучі стіни.

У 2019 році на реставрацію передбачили 1 мільйон 303 тисячі грн обласного бюджету та 1 мільйон 200 тисяч гривень Краковецької селищної ради. 

Інший храм у Глиницях має дві посвяти – Св. Апостолів Петра і Павла та (першу) Різдва Пресвятої Богородиці. Тут реставрація триває з 2017 року і завершена на 80%. Вона була в аварійному стані. Найбільша проблема – із центральним куполом. Підряднику вдалося встановити і вирівняти каркас церкви. За гроші обласного бюджету (200 тис. грн) і Краковецької селищної ради (600 тис. грн), 2017 року виконали перший етап реставраційних робіт. Це протиаварійні роботи на куполі храму: відреставровані несучі конструкції центрального барабану і купола; початок реставрації фасадів тощо.

У 2018 році з обласного бюджету використали теж 200 тис. грн, Краковецька селищна рада додала  650,0 тис. грн. За ці кошти фахівці завершили реставрацію центрального куполу і  повністю покрили його міддю; замінили підвалини, відреставрували вікна і двері та розпочали реставрацію несучих стін бабинця.

У 2019 році для продовження реставраційних робіт в обласному бюджеті передбачили 100 тис. грн, а в бюджеті Краковецької селищної ради –  960 тис. грн.

Додамо, що наразі на Львівщині офіційно зареєстрованими є 8479 пам'яток культурної спадщини. З них – 3838 пам’яток національного значення та 4641 пам’ятка місцевого значення.

Фото пресслужби ЛОДА



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!