Як налагодити систему паркування у Львові: 20 пропозицій

2075 0
Після дискусії «Паркування у Львові: проблеми та перспективи», яку організовувало Tvoemisto.tv, координатор напрямку Безпека дорожнього руху Соціального проекту Комісії у справах молоді УГКЦ Олег Котис запропонував кілька кроків, які можуть допомогти покращити систему паркування у Львові.
фото: tvoemisto.tv, zik.ua, www.lad-group.info, www.dw.com, varianty.lviv.ua

фото: tvoemisto.tv, zik.ua, www.lad-group.info, www.dw.com, varianty.lviv.ua

Пропозиції щодо покращення паркування у Львові: що може зробити місто

1. Розробити комплексний план зі сталої мобільності  мешканців Львова (заходи щодо розвитку громадського транспорту і велоінфраструктури, створення системи перехоплюючих паркінгів із запровадженням схеми P+R – «паркуйся і їдь», пропагування спільного використання автомобілів), залучивши до цього експертів та громадськість.

2. Розробити концепцію паркування в місті.

3. Створити єдиний паркувальний простір. Мова йде про різноманітні онлайн-сервіси, карти, навігаційні інструменти, що поєднають все в єдину систему. До цього всього необхідно залучати приватні паркінги. Тут знадобляться електронні табло, що встановлюють вздовж великих доріг: на них варто показувати, де розташовано паркінг, на якому паркінгу скільки місць вільні, те ж саме – в онлайн-режимі.

4. Розглянути можливість перенесення адміністративних та бізнесових центрів з перевантаженого центру у нові райони, більше пристосованих до використання автомобілів. Це дасть можливість розвантажити транспортні потоки до адміністративних споруд.

5. Просвітницька і роз’яснювальна робота з мешканцями Львова. У країнах світу власники транспорту не створюють проблем, коли, припаркувавши власне авто, їм доводиться 5–7 хвилин пройтися до місця праці.

6. Дослідити закинуті вільні місця між будівлями на кожній вулиці міста із метою створення додаткових місць для паркування.

7. Врахувати в плани зі сталої мобільності, концепції паркування та можливість створення паркомісць поблизу лікарень і пологових будинків (вул. Миколайчука, Лисенка, Раппопорта, Чернігівська), а також біля шкіл та садочків.

8. Під час ремонту вулиць у Львові необхідно враховувати і створювати можливості для паркування автомобілів. Можливо, облаштовувати спеціальні місця між деревами.

9. У спальних районах (дуже вузькі міжбудинкові вулиці і майже не пристосовані для паркування авто) створити майданчики-стоянки біля житлових будинків. Особливо потрібно звернути на це увагу, коли зводять новобудову.

10. Створення перехоплюючих майданчиків (паркінгів) на в’їзді до міста та транспортне сполучення між цими паркінгами і центром міста.

11. Перевірити і навести лад із самовільно встановленими стовпцями/брамами/огорожами, які перекрили певні вулиці для руху автомобілів.

12. Контроль виконання вимог щодо наявності паркомісць у новобудовах (офісні центри, готелі, торгово-розважальні центри). Забудовник має забезпечувати або гаражами, або паркомісцями (до речі, сьогодні в одній квартирі може бути і 2-3 автомобілі). Це має строго контролювати ЛМР та інші органи влади при здачі будинку в експлуатацію.

 

Необхідні зміни до законодавства (містобудівні норми і правила дорожнього руху)

1. Має бути норма, що не можна вводити в експлуатацію будинок без паркінгу. Якщо ж у забудовника немає достатньо місця, а норми по кількості паркомісць не дотримуються, тоді забудовник, наприклад, сплачує 10 тисяч євро у міський фонд, із якого вже місто фінансує будівництво тих-таки перехоплюючих площ.

2. Постанова уряду має дозволити облаштування парковок під мостами і шляхопроводами, як у Росії, Білорусі та Естонії.

3. Певне регулювання порядку оплати парковки вже є: з 1 квітня 2014 року запрацював документ Мінрегіонбуду, що оплата може здійснюватися лише через паркомати. Проте, механізму відповідальності за несплату парковки не передбачено.

4. Запровадження автоматичної фотовідеофіксації порушень ПДР.

5. Також необхідно переглянути нормативи заборони на стоянку поблизу пішохідних переходів та зупинок громадського транспорту. (Якщо зараз не можна ставити машину за 10 метрів перед і позаду пішохідного переходу, то за проектом змін – не ближче 5 метрів перед переходом і 2 метри за ним).

6. Так само з зупинками громадського транспорту: зараз є норма заборони за 30 метрів і перед, і після знаку зупинки (його облаштовують на початку зупинки), то пропонується дозвіл стоянки не ближче 29 метрів перед знаком і 5 метрів – за ним.

7. Адміністративний кодекс варто доповнити статтею про штраф за несплату паркування. Єдиний момент – як бути, коли машина стоїть, а водія немає? Тобто нікому виписати штраф. (Донедавна ми мали з цим проблему: нерідко машина де-юре у власності однієї людини, а по генеральній довіреності нею володіє інша. Із введенням в дію нового закону «Про поліцію» повертаються «листи щастя», які надходитимуть по номерах машин саме власникам де-юре, а тому, ті, хто дав гендовіреність, матимуть клопіт).

8. Порушення правил руху і несплата парковки – різні історії, однак технічний механізм накладання штрафу може бути той самий – за номерами. Поєднавши базу даних штрафів із місцевими базами даних оплати парковки та паркоматами, матимемо можливість виписувати правопорушникам «листи щастя». Наприклад, як у німецькому місті Трір будь-яка людина зі сканером зможе занести інформацію про порушника у базу, а далі система сама надішле «лист».

Читайте також: 8 думок про те, як у Львові покращити систему паркування

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!