Як налаштувати батьківський контроль на iPhone та iPad

19723 0
Ваш планшет опинився у руках вашої маленької дитини? Мабуть, для відчуття безпеки за маленького користувача та інформацію на пристрої, варто трохи попрацювати з налаштуваннями функцій батьківського контролю. Бо ще зовсім мале дитя може тицяти на екран і повідкривати різні програми або й видаляти їх з пристрою. І після кожних таких відвідин не хочеться прибирати планшет, як ігрову кімнату, розставляючи усе на свої місця.

Зазвичай, під батьківським контролем розуміють одну або декілька речей: 

1.      Вибір: до яких програм матиме доступ дитина, а також адміністративні права, що будуть їй доступні на пристрої;

2.      Закритий або обмежений доступ до інтернету, зокрема, неможливість онлайн покупок;

3.      Відстеження того, чим займається дитина на планшеті, та, навіть, перегляд та аналіз успіхів маленького користувача в окремих навчальних програмах;

4.      Обмеження часу, проведеного малюком за грою.

Ми спробуємо розібратися у різноманітних налаштуваннях та обмеженнях, доступних на рівні операційної системи планшета. А також оцінити корисні можливості, які пропонують спеціальні додатки батьківського контролю, та батьківcькі опції доступні в самих навчальних програмах та іграх.

Розпочнемо з платформи iOS, тобто пристроїв iPhone та iPad. А вже в наступній статті розповімо і про смартфони та планшети з операційною системою Android.

Хороша новина в тому, що більшість базових налаштувань безпеки дитини, компанія Apple передбачила вже в самій системі iOS.

Відкриваємо: Налаштування > Загальні > Обмеження і бачимо відразу декілька можливостей, що стануть в пригоді батькам.

 

A.     Можна обмежити доступ до декількох “потенційно небезпечних” програм, як от  вбудованого веб-переглядача Safari (щоб дитя не блудило саме інтернетами) чи магазину iTunes (щоб не купувало без дозволу нічого нового).

B.     Корисно також забрати в малого користувача права встановлення та видалення програм.

C.    Окремо варто згадати про систему рейтингів App Store, що допомагає фільтрувати додатки, фільми чи музику згідно з певними критеріями. Наприклад, по віковій категорії.

D.    Є можливість заблокувати купівлю в самих програмах (т.зв in-app purchase)

При переході до вмикання обмежень треба ввести «Код допуску». Переконайтесь, що він достатньо складний, щоб дитина його не відтворила, але самі запам’ятайте його, щоб налаштування не стали залізними і непохитними законами користування iPad для всіх користувачів :)

Щодо покупок: щоб повністю відключити функцію купівлі, вимикають відповідні параметри для iTunes Store, iBooks Store, а також вже згадані обмеження «Установки програм» та «Купівлі у програмах».

Є й альтернативний варіант забороні вбудованих покупок - запитувати пароль при кожній покупці чи безкоштовному завантаженні. Причому, Apple пропонує або налаштування «Вимагати пароль відразу» (доведеться вводити пароль для Apple ID щоразу) або «Вимагати пароль через 15 хвилин» (тобто, після одного введення пароля для ідентифікатора Apple ID більше не доведеться знову вводити пароль при здійсненні інших покупок впродовж наступних 15 хвилин).

А тепер - погані новини. В iPad чи iPhone (на відміну від Android пристроїв) немає можливості завести окремий обліковий запис для дитини, чи налаштувати для неї свій власний стартовий екран з обмеженим набором програм та ігор. Тож батькам доводиться або віддавати пристрій в повне користування дитини (і просто не інсталювати там нічого зайвого), або ж, принаймні, зручно сортувати дитячі та дорослі програми по папках, і пояснювати дитині куди можна заходити, а куди ні. 

Ще у загальних налаштуваннях iOS пристроїв є так звані “лояльні налаштування”. Вони допомагають зробити iPad більш дружнім до користувача, а не просто обмежити доступ до функцій.

У налаштуваннях виберіть Загальні > Спеціальні можливості > Керований доступ. Він дає можливість утримувати пристрій в одній програмі, а для малих користувачів це може бути дуже зручним способом не вийти, випадково наклікавши кнопки виходу. 

Після того, як керований доcтуп налаштований, і відкрита потрібна програма - слід зробити потрійне натискання на кнопку “Home” на панелі пристрою і ввести код допуску, який ви вводили у налаштуваннях. На екрані з’являться додаткові панелі з кнопками.

За допомогою керованого доступу можна виділити ділянки, які потрібно вимкнути, а також відключити повертання екрану та реакцію на кліки по екрані. Керований доступ для програми можна вмикати/вимикати у будь-який момент потрійним кліком на кнопку “Home” на панелі пристрою.

Якщо ж батьки все ще стурбовані тим, чи правильно малюк користується планшетом, можна розглянути варіант встановлення додаткових програм.

Більше можливостей батьківського контролю у спеціалізованих програмах

В асортименті App Store можна знайти з десяток додатків, що дозволяють:

●       налаштовувати функції відстерження дзвінків з дитячого пристрою,

●       отримувати інформацію про місце перебування дитини;

●       бачити, що саме маленький користувач гаджета робив на екрані, і які програми встановлені;

●       аналізувати на яких сайтах і скільки часу проводив (особливому аналізу, зокрема, піддають активність дитини у соцмережах);

●       блокувати окремі сайти (але не програми), в рамках “дитячого” веб-переглядача.

Щоправда, такі батьківські додаки є платними, часто з щомісячною оплатою. Але можна завантажити безкоштовну “пробну” версію, яка активна кілька днів чи місяць, і дослідити, наскільки вона відповідає батьківським потребам.

Далі декілька прикладів спеціалізованих програм цього типу.

Qustodio Safe Browser і як виглядає аналітика дій дитини:

ParentKit - Parental Controls і можливість обмежити часовий інтервал, впродовж якого діти можуть гратися в ігри.

Онлайн інструмент батьківського контролю Mobicip і можливість відстеження всіх додатків, що використовуються на конкретному пристрої:

Net Nanny і налаштування фільтру інтернет-сторінок по ключових словах чи категоріях:

Підсумовуючи, такі програми детального аналізу та контролю дій маленького користувача можуть бути корисними для батьків дітей-підлітків, за якими важко встежити без спеціальних інструментів :)

Що ж до молодших школяриків чи дошкільнят - то такий потужний інструментарій є менш виправданим. Для малюків більш корисним буде функціонал батьківського контролю на рівні конкретних ігор.

 Можливість обмеження часу та аналіз успішності в окремих дитячих іграх

Частина виробників дитячих ігор потурбувалася про невеличкі функціональні елементи, що спрощують життя батьків.

Наприклад, деякі дитячі ігри містять в собі таймер - обмеження тривалості гри. Ось, скажімо, гра Kapu Forest з її індикатором часу гри:

Або приклад української гри “Хто у горах?” з симпатичним задумом “засинання” гри після заданого проміжку часу. Додаток не лише відміряє час, але й пропонує дитині логічне пояснення, чому більше не можна гратися (бо всі герої гри уже сплять!).

Трошки складніші ігри з різними завданнями та рівнями складності, буває, пропонують батькам звіти про успішність маленького гравця. Від простих “наліпок” чи певних “бонусів” за кожне успішне виконання того чи іншого завдання, як от в грі Counting Caterpillar:

До детальних звітів про виконані завдання кожного рівня складності, як у грі Bubble Puppy: Play and Learn:

Одним словом, обираючи навчальну гру для вашої дитини, уважно ознайомтеся з описом функціоналу, що видавець пропонує для батьків. Іноді прості, на перший погляд, речі виявляються дуже корисними та інформативними на практиці.

Автор Христина Слободян


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!