Як народжувалась «Музика воїнів». 5 думок від автора проекту

3874 0
«Музика воїнів» – це просвітницький проект, який має на меті показати, що українські воїни – не карателі, якими їх малює російська пропаганда, а відповідальні, виховані та культурні захисники своєї землі. Молодий фотограф та журналіст з Чернівців Олександр Ткачук розповів про значення та ідею створення відеороликів.
фото: Петро Ткачишин

фото: Петро Ткачишин

Про те, що надихнуло створити проект

Одного разу я йшов по Києву і почув, як молодий хлопець грав на віолончелі. Я вперше почув цей інструмент і зрозумів, що віолончель своїм звучанням може передати той весь драматизм ситуації, яка зараз є в нашій країні. Я підійшов до музиканта і запропонував зіграти гімн. Виявилося, що цей юнак бував в зоні АТО з музичним гуртом. Я усвідомив, що це воїн, хоча він і не воює, в нього свій фронт – музичний, а його зброя – віолончель. 

 

Про хвилини спокою та гордості

Часто доводиться чути від людей, що вони втомилися від війни. Але коли люди бачать, як людина у військовій формі грає на музичному інструменті патріотичну пісню, чи класику, – це заспокоює і творить образ українських воїнів, як культурних та інтелігентних людей.

Про музику, що об’єднує ворогів

Один з героїв нашого проекту, який в кліпі грає «Місячну сонату» на піаніно –  боєць батальйону Донбас з позивним «Піаніст». Із серпня по грудень він перебував в Іловайську в полоні. Коли сепаратисти почули як він грає на музичному інструменті, вони збиралися і слухали його. Вони часто просили музиканта заграти і навіть пропонували залишитись і бути музикантом для «ДНР», але звісно ж він відмовився.

Про важливість історії пісні

Коли ми вибираємо пісню для відео, то заглиблюємось в історію пісні, яку роль відіграє вона чи музичний інструмент. Наприклад, в одному з наших відео є шотландська волинка, на якій герой кліпу грає «Лента за лентою».  Під  цей інструмент шотландці здобували свою незалежність, а обрана пісня важлива для українського повстанського руху. Зрештою, вона актуальна і тепер.

Про омріяну музику церковних дзвонів

Віолончель, бандура, піаніно, сопілка, шотландська волинка – це ті інструменти, які вже фігурують в нашому проекті. Я мрію зняти кліп про воїна, який грає на церковних дзвонах. Це дуже символічний інструмент для українців. Зокрема, це символ пробудження та заклику до боротьби із зовнішнім ворогом, адже є частина українців, які ще не пробудилися.  Це буде щось нове, адже пісень на дзвонах ще ніхто не грав.

Підготував Петро Ткачишин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!