Як навчитися їздити на ровері у дорослому віці. Пункти велопрокату у Львові

14086 0
Чим можна здивувати пересічну людину ХХІ століття? Незвичайною технікою, дивними татуюваннями, неординарними захопленнями, екстравагантною зовнішністю чи, можливо, не вмінням їздити на велосипеді? Як виявилося саме останній пункт дивує людей найбільше.
Фото: wallpaper-kid.com

Фото: wallpaper-kid.com

Tvoemisto.tv вирішило довідатися, що лякає і відштовхує українців, від цього економного та звичного, на перший погляд, транспорту, та з чого почати, якщо ви хочете перебороти свій страх до їзди на велосипеді.

Офіційною датою створення велосипеда вважається 1817 рік, у той час він називався «дерзиною». Від сучасного велосипеда він відрізнявся тим, що не мав педалей, тож їздити ним було дуже незручно. Окрім цього, він був повільним у пересуванні. І лише через 22 роки шотландський винахідник Кіркпатрик Макліман сконструював металеву деталь «дрезини» з ножними педалями.

Сучасну назву велосипед отримав від паризьких майстрів, які переробили педалі та запустили його у масове виробництво. З французької «велос» - швидкий, а «пед» - нога. В Україні велосипеди зявилися орієнтовно у 90-х роках ХІХ століття. Та незважаючи на таке тривале існування велосипеда, частина українців до сих пір не довіряє цьому виду транспорту.                                  

Ніна, 42 роки, держслужбовець

«Мені було 7 років, коли я вперше сіла на велосипед. Подвір’я було слизьке після дощу і я, не проїхавши навіть метра, впала. Вся моя їзда на велосипеді закінчилась розбитим коліном і крокодилячими слозами. Більше я ніколи не намагалася це повторити. Єдина людина, щире здивування якої я пам`ятаю, це мій чоловік. Але для нього це не було проблемою. Ще у студентські роки він часто катав мене на багажнику свого ровера і я тоді навіть раділа, що не вмію їздити. Він і досі жартує, що моє невміння їздити - великий плюс, бо сім’я зекономила і не купила четвертий велосипед. Колись я хотіла навчитися кататись на ровері, але зараз розумію, що навіть як би я навчилась тоді, то зараз мені б це не пригодилось, бо часу на катання катастрофічно не вистачає».

Ольга, 21 рік, журналіст

«Дуже часто люди питають, де я провела своє дитинство, що не вмію кататися на велосипеді та не приховують свого дивування. Я вчилася їздити на велосипеді у віці 11-12 років, але з того не вийшло нічого хорошого. Скоріше за все, мені просто не вистачає посидючості, а ще трошки лінь. Якби  я хотіла навчитися їздити на велосипеді, думаю, тоді , у літній період, я б добиралася ним на роботу, а не маршруткою. Економила б гроші, не забруднювала повітря і була б здоровішою».
           

Поради від велотренерів, про те як навчитися їздити на велосипеді:

  1. Знайдіть тренера або людину, яка б хотіла з вами практикуватися і страхувала вас.
  2. Оберіть чисту та безпечну ділянку. Краще за все обрати траву - під час падіння буде не так боляче. Бажано, щоб поблизості не було дорожнього руху, це може спричинити певний дискомфорт.
  3. Огляньте велосипед, він повинен бути простим і зручним.
  4. Перш ніж сідати за кермо велосипеда, пройдіться з ним. Спочатку йдіть поряд та везіть його за собою. А потім перекиньте ногу через раму і ще раз пройдіться. Половина роботи зроблена, тепер залишилося навчитися їздити.
  5. Для їзди краще обирати старий одяг, який не шкода. З голими колінами та відкритими ліктями не слід сідати за велосипед, бо можна травмуватися під час падіння.
  6. Найважче – це сісти на велосипед. По-перше, треба перебороти свій страх і не боятися, того що ви впадете. Не думати про падіння взагалі. Опустити раму, і переконатися, що ступні ніг дістають до землі.
  7. Основа їзди на велосипеді – це рівновага. Тут знадобиться допомога партнера. Нехай він притримує велосипед, поки ви сидите на ровері. Через якийсь час спробуйте не поспішаючи крутити педалі. Нехай ваш партнер підтримує велосипед до тих пір, поки ви не будете почуватися зручно та комфортно. Тоді спробуйте самі. Якщо ви починаєте панікувати, коли дізнаєтеся, що вас ніхто не страхує, змініть систему. Людина потрохи відпускає велосипед, вас про це не повідомляє, але далеко від велосипеда не відходить, щоб підстрахувати вас коли що піде не так.
  8. Не зупинятися і не поспішати. Поки на дворі ще листопад, можна повторювати цю процедуру кілька разів на тиждень. І з кожним днем страх до велосипеда буде зменшуватися.
  9. Не переживайте, і просто крутіть педалі. Не забувайте, що велосипед – це той вид транспорту, який не шкодить навколишньому середовищу. Окрім цього, їзда на ньому сприяє зміцненню м'язів, у тому числі і серцевого, а ще, поліпшуються дихальні процеси.       

Якщо у вас немає велосипеда і ви не бажаєте його купувати до тих пір, поки впевнено не будете на ньому їздити, можете взяти його в оренду.

Пункти прокату:

  1. «ВелоМандри», офіс знаходить за адресою вул. Вірменська 30/3а. Вартість та умови оформлення оренди дивіться на сайті.
  2. СК «Серпантин» теж надає послуги велопрокату у Львові. Контакти на сайті.
  3. Якщо ви хочете замовити велосипед на довше, чим один день, тоді вам сюди. Оренда велосипедів на годину, добу, тиждень.  
  4. Окрім цього, у Львові діє благодійна акція велопрокату від МТС. Якщо ви хочете замовити велосипед вам треба лише надіслати повідомлення, деталі бронювання на сайті.

Підготувала Наталія Шевяхова                                   


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!