Як не стати агентом ФСБ у Вконтакте? Поради експерта

20434 5
Служба безпеки України радить відмовитись від активного користування російськими соціальними мережами та іншим сервісами, де використовуються персональні дані. Мета – убезпечити інформацію про себе, а також про події в Україні, яку спецслужби сусідньої держави можуть використовувати на шкоду інтересам національної безпеки. Tvoemisto.tv дізналось в медіаексперта, які реальні небезпеки російських соцмереж та як не зацікавити собою ФСБ Росії.
Фото: tvoemisto.tv

Фото: tvoemisto.tv

Такі поради СБУ пов’язані з тим, що з 1 серпня у Росії набирає чинності новий антитерористичний закон, яки й дає широкий доступ Федеральній службі безпеки РФ до особистих даних користувачів інтернет-ресурсів, зареєстрованих у Росії.

«Я знаю щонайменше 3 важливі причини, чому українцям варто відмовитись від повсякденного користування російськими соціальними мережами», – розповів tvoemisto.tv медіаексперт, викладач Магістерської програми з журналістики УКУ Отар Довженко.

«ПЕРША – ТРОХИ ПАФОСНА: Україна зробила свій цивілізаційний вибір. На світовій мапі найпопулярніших соціальних мереж більшість цивілізованих держав забарвлені в колір Facebook. А що виходить із того, що ми належимо до спільного простору з Росією, ми вже побачили. Вконтакте, Однокланики, Mail.ru обмежуть нас – замикають у великій, але порожній кімнаті разом із Росією та іншими країнами постсовка. Роблять закритими для світу. Якщо ви не діджей сільської дискотеки, у Facebook можна завести набагато кращі та пристойніші знайомства.

ДРУГА – ПИТАННЯ БЕЗПЕКИ. Спецслужби отримують санкціонований або не дуже доступ до соцмереж та персональних даних в усьому світі. Але російські, на відміну від західних, можуть використовувати цю можливість на шкоду Україні. Фактично в руках росіян зараз унікальна база даних з інформацією про понад третину українців, включно з мобільними телефонами та секретами інтимного листування. Вважаєте, що ви не таке велике цабе, щоб вами зацікавилась ФСБ Росії? Але вами можуть скористатись, щоб отримати доступ до інформації про ваших друзів. Щоб бути цікавим спецслужбам, не конче бути кимось великим – достатньо бути членом партії, працювати на державній службі, служити в армії або збирати допомогу для військових. Так ви можете мимоволі, навіть не знаючи про це, допомогти ворогу.

Видалятись уже пізно – вся інформація, що будь-коли публікувалася у російських соцмережах, уже є в розпорядженні їхніх спецслужб. Але зменшити активність користування Вконтакте або Одноклассниками, перейти на Facebook або Skype і перевести туди максимум своїх контактів із російської соцмережі – це розумно. Пам’ятайте: більшість інформації розвідка та спецслужби отримують не просто з соцмереж, а з відкритих сторінок, де малозначущі юзери пишуть речі, які, на їхню думку, нікого стороннього не зацікавлять.

ТРЕТЯ ПРИЧИНА – ПАТРІОТИЧНА: користуючись російськими соціальними медіа, ви допомагаєте російській економіці. Соцмережі живуть із реклами, яку показують своїм користувачам. На відміну від телебачення або зовнішньої реклами, соцмережа продає рекламодавцям увагу конкретного користувача. Зі своїх доходів соцмережа сплачує податки до російського бюджету, який, у свою чергу, фінансує війну проти України. Якщо не можете відмовитись від Вконтакте та Одноклассників, принаймні, поприбирайте всю інформацію про те, звідки ви, де вчилися, скільки вам років і т.п. – тоді ви автоматично випадете з цільових аудиторій рекламодавців і приноситимете російській компанії менше грошей», – каже Отар Довженко.

Ілюстрація: vincos.it

Він наголошує, що соціальна мережа – це передусім система зв’язків між людьми, а не сайти і сервіси.

«Якщо ви можете перенести свої контакти на іншу платформу, не втративши їх – зробіть це, і повірте, за тиждень ви вже забудете, що користуєтесь новою соцмережею. Щоправда, дивитися відео та слухати музику на шару можна тільки у Вконтакте, але завжди чимось доводиться жертвувати. Особисто я, хоч і не видалився з Вконтакте – спостереження за соцмережами є частиною моєї роботи та наукових інтересів – але постараюся звести користування російською мережею до мінімуму», – додає Отар Довженко.

Додамо, в Службі безпеки України наголошують, що законодавчі зміни дають змогу ФСБ на законодавчому рівні отримувати «повне право втручатися в особисте життя не тільки громадян Росії, а й іноземців».

Дані про всі логіни і електронні адреси своїх користувачів, списки їхніх контактів, відомості про кількість, обсяги та адресатів переданих повідомлень власники поштових серверів, блог-хостингів, форумів і соцмереж будуть зобов'язані надавати на першу ж вимогу представників російських державних структур.

СБУ попереджає, що в умовах триваючої агресії Росії на території України, нові повноваження надають ФСБ можливість отримувати наявну в веб-середовищі інформацію про українські події і можуть використовувати її на шкоду інтересам національної безпеки. В Службі опереджають всіх громадян, які стурбовані безпекою особистої інформації і рекомендують утриматися від використання інтернет-ресурсів російської доменної зони, в першу чергу це стосується соцмереж та поштових скриньок.

Глава СБУ Валентин Наливайченко також заявив, що Служба безпеки проводить заходи для того, аби захистити користувачів мобільних операторів України від «від несанкціонованого втручання спецслужб Російської Федерації у ваші смс-повідомлення, в ваше пересування та у ваші приватні розмови». Про це tvoemisto.tv повідомили в СБУ.

Список російських соцмереж:

 

Законодавчі новації в Росії також передбачають, що блогери, чиї сторінки мають відвідуваність в соцмережах щонайменше 3 тис. в день, будуть внесені до спеціального реєстру. Серед іншого, включення до такого реєстру обтяжує власника блогу перевіряти достовірність інформації, яку він розміщуватиме, виконувати правила передвиборчої агітації, не розповсюджувати інформації про приватне життя громадян, екстремістські матеріали тощо.


Читайте також:
1 Вересня, 2018 12:57
Kashan khan
Very nice. Post shared useful information and meaningful life, I’m glad to be reading this
article and hope to soon learn the next article. Keep up blogging and much appreciated.<a href="[***]://cricknews.org">caribbean premier league</a>
Hi admin i'm reading your article on daily basis.Your poIRE are ver very impressive.Your website's theme is very attractive. You are doing a great job for beginners like us. Keep it up.
<a href="[***]://cricknews.org">Live Streaming</a>
<a href="[***]://cricknews.org">Full Highlights</a>
<a href="[***]://cricknews.org">cricknews</a>
<a href="[***]://cricknews.org">Ind vs Pak</a>
<a href="[***]://cricknews.org">Asia Cup 2018</a>
<a href="[***]://cricknews.org">PSL 2019</a>
<a href="[***]://cricknews.org">IPL 2019</a>
<a href="[***]://cricknews.org">ICC Cricket World Cup</a>
1 Вересня, 2018 12:56
Kashan khan Really Use full i am really impressed to see all these. will must come for another things,Keep It up<a href="[***]://naamkaran.live">Naamkaran</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Bepanah</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Yeh Pyaar Nahi Toh Kya Hai</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Ishq Subhan Allah</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">KumKum Bhagya</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Kundali bhagya</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Dus ka Dum</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Jazzz Butt</a>
<a href="[***]://naamkaran.live">Taarak Mehta Ka Ooltah Chashmah</a>
1 Вересня, 2018 12:55
Kashan khan Very nice. Post shared useful information and meaningful life, I’m glad to be reading this
article and hope to soon learn the next article. thank you<a href="[***]://starplex.live">starplex</a>
<a href="[***]://starplex.live">Top 10</a>
<a href="[***]://starplex.live">Top Ten</a>
<a href="[***]://starplex.live">WWE</a>
2 Серпня, 2014 06:24
qqq так фсб вже давним давно слідкувало за користувачами і ніяких дозволів непотрібно всі номера чи адреси вони получали і без цього закону
31 Липня, 2014 18:13
Микола "перевіряти достовірність інформації, яку він розміщуватиме, виконувати правила передвиборчої агітації, не розповсюджувати інформації про приватне життя громадян, екстремістські матеріали тощо."
Ці права в них ексклюзивні для державних змі
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!